Nyheter

Palestinsk president i Holocaust-storm - blir etterforsket for mulig hatprat

FOLKEMORD: Holocaust-overlevende har anmeldt Mahmoud Abbas for å bagatellisere Holocaust. Tysk politi etterforsker uttalelsen om at Israel har begått «50 holocauster» mot palestinerne.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

6. september 1972, olympisk kappestrid ender i blodbad. Åtte palestinere fra terrororganisasjonen Svart september tar seg inn i OL-landsbyen og dreper to israelske idrettsutøvere og tar ni israelere som gisler. Under politiaksjonen mot terroristene mister ni israelere livet og fem av palestinerne blir skutt og drept.

50 år senere kom palestinernes president Mahmoud Abbas på besøk til Tyskland. Men tirsdag nektet han å beklage terrorangrepet mot israelske OL-deltakere i München i 1972.

Den paramilitære gruppen Svart september var den gangen knyttet til Fatah, partiet til Abbas.

SORG

Nektet å beklage massakre

Da han fikk spørsmål om hvorvidt han, som palestinsk president, planla å si unnskyld i forbindelse med 50-årsmarkeringen for massakren neste måned, begynte Abbas i stedet å liste opp overgrep Israel har utført mot palestinerne siden 1947.

– Hvis du vil snakke om fortiden, så sett i gang. Jeg har 50 nedslaktinger Israel har begått, sa den palestinske lederen på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Da han i tillegg sa at Israel har utsatt palestinerne for flere Holocaust, skar Scholz en grimase. Tyskland er blant dem som mener begrepet Holocaust kun skal brukes om nazistenes folkemord på seks millioner jøder under andre verdenskrig.

Holocaust

Anmeldt av Holocaust-overlevende

Reaksjonene på uttalelsene til Abbas er sterke i Tyskland. Presidenten er anmeldt av en etterkommer av Holocaust-overlevende for å ha bagatellisert holocaust, skriver Bild.

Å bagatellisere Holocaust regnes som et lovbrudd i Tyskland.

Fredag melder tysk politi at uttalelsen til den palestinske presidenten om at Israel har begått «50 holocauster» mot palestinerne, blir etterforsket av politiet i Berlin.

Konkret blir han etterforsket for mulig oppildning til hat, melder NTB.

Hvis du vil snakke om fortiden, så sett i gang. Jeg har 50 nedslaktinger Israel har begått

—  Mahmoud Abbas, palestinsk president

Presidenten har immunitet

Men det blir trolig ikke en full etterforskning av saken. Tysklands utenriksdepartement har understreket at Abbas har juridisk immunitet og ikke kan rettsforfølges ettersom han besøkte Tyskland i kraft av å være palestinsk leder.

Tyskland har ikke anerkjent de palestinske territoriene som et eget land, et standpunkt som Scholz gjentok under Abbas’ besøk. Dermed blir ikke Abbas anerkjent som statssjef heller.

Abbas: Jeg er misforstått

Selv sier Mahmoud Abbas at han ble misforstått, men det har ikke stilnet kritikken. Torsdag ringte forbundskansler Scholz til Israels statsminister Yair Lapid for å fordømme uttalelsen.

I samtalen med Lapid understreket Scholz at han «fordømmer ethvert forsøk på å fornekte eller relativisere Holocaust», sier regjeringstalsmannen Steffen Hebestreit til nyhetsbyrået DPA.

---

OL-massakren

  • I 1972 skulle OL for første gang arrangeres på tysk jord etter 1945, forrige gang var i 1936.
  • Gisselaksjonen den paramilitære palestinske gruppen Svart september rettet mot israelske OL-deltagere 5.–6. september 1972 endte med en massakre, 11 israelere døde sammen med fem palestinere og en tysk politimann.
  • Målet til gisseltakerne var å presse Israel til å frigi palestinske geriljasoldater som satt i israelsk fangenskap.
  • Svart september var i 1972 knyttet til Fatah, partiet til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

---

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter