Nyheter

Israel og Tyrkia gjenoppretter diplomatiske forbindelser

DIPLOMATI: Israel og Tyrkia er enige om å gjenopprette de bilaterale forbindelsene og skal utveksle ambassadører, opplyser Israels statsminister Yair Lapid.

Beslutningen ble tatt under en telefonsamtale mellom Lapid og president Recep Tayyip Erdogan tirsdag kveld.

– Det er besluttet at vi nok en gang skal oppgradere relasjonsnivået til fulle diplomatiske forbindelser mellom de to landene, og at ambassadører og generalkonsuler igjen skal utveksles, heter det i en kunngjøring fra den israelske statsministerens kontor.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu bekrefter opplysningene, men understreker at beslutningen ikke innebærer at Tyrkia vil trappe ned sin støtte til palestinerne.

– Som vi alltid har sagt, vi kommer til å fortsette å forsvare palestinernes rettigheter, sier han.

Tyrkia anerkjenner ikke Jerusalem som Israels hovedstad, og landets ambassade i Israel ligger derfor i Tel Aviv.

Bordet tyrkisk skip

Forholdet mellom Israel og Tyrkia har vært anstrengt siden 2010 da israelske spesialstyrker bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara, som var på vei til Gazastripen med humanitær hjelp.

Ti tyrkiske aktivister ble drept under bordingen, som fant sted i internasjonalt farvann.

Tre år senere beklaget Israel den dødelige aksjonen og overførte mer enn 150 millioner kroner til Tyrkia, tiltenkt ofrenes etterlatte.

Historisk besøk

Israels gjentatte militæroffensiver mot Gazastripen og etablering av bosetninger på den okkuperte Vestbredden har siden ført til ytterligere forverring.

Tidligere i år ble imidlertid Isaac Herzog den første israelske presidenten som besøkte Tyrkia på 14 år. I den forbindelse ble det opplyst at de to landene var enige om å gjenopplive sitt tidligere relativt gode forhold.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter