Nyheter

Vebjørn Selbekk om Rushdie-angrepet: – Symboltungt angrep på ytringsfriheten

SALMAN RUSHDIE: Forleggeren William Nygaard reagerer med sjokk over at forfatteren Salman Rushdie fredag ble angrepet på scenen i New York. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk meddeler sin sorg og forferdelse: – Vi blir minnet på at det fortsatt er en pågående verdikamp.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk forteller til Vårt Land at han kjenner på en dyp sorg og forferdelse over hendelsen.

– At en person som i så mange år, selv i det fjerde tiåret etter at truslene ble fremmet, har levd med alvorlige trusler mot livet sitt, og under fatwa, ikke kan leve i trygghet, er forferdelige å tenke på, sier han.

Selbekk har selv levd med politibeskyttelse etter at han ble truet på livet i kjølvannet av karikaturstriden i 2006. Som redaktør i Magazinet besluttet han å publisere flere omstridte karikaturer av profeten Muhammed, som tidligere hadde stått på trykk den danske avisen Jyllands-Posten.

– Symboltungt angrep på ytringsfriheten

– Vi vet ikke om motivet, men det er nærliggende å tro at det har noe med Sataniske vers å gjøre. Da er det et symboltungt angrep på ytringsfriheten, sier han.

.

Selbekk har markert seg som en engasjert samfunnsdebattant og mottok i 2015 Fritt Ords Honnør.

– Hva forteller hendelsen om ytringsfrihetens kår?

– Hvis det er et slik type angrep som det er nærliggende å tro at det er, er dette et miljø som ikke glemmer, men som tar tiden til hjelp og gjør alvor av sine trusler til slutt, sier han og legger til:

– Vi var inne i en periode hvor man trodde karikaturstriden og tiden rundt Sataniske vers tilhørte fortiden, men nå blir vi minnet på at det fortsatt er en pågående verdikamp.

Erfarer en tid med trusler mot Rushdie

Helge Rønning er professor emeritus ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han har hatt en rekke private og offentlige tillitsverv, blant annet i regjeringens ytringsfrihetskommisjon fra 1996 til 1999, og har skrevet om islamofobi, blasfemi og ytringsfrihet.

– Dette var svært overraskende. Det har vært rimelig stille rundt denne saken de siste årene, fordi det ble klart at Iran ikke ville forfølge saken, sier han, med et forbehold om at motivet enda er uvisst.

Samtidig erfarer Rønning at det vært trusler mot ham de siste årene, hvor han har vært i en utsatt posisjon, mener han. Han legger til at Rushdie har vært president i amerikansk PEN og stått opp for ytringsfriheten, og vært en sterk kritiker av makten, også i sitt fødeland India og den autoritære regjeringen der.

Et polarisert og splittet USA

Helge Rønning

Rønning kaller Rushdie for en kontroversiell skikkelse. Igjen, med forbehold om at motivet er ukjent, trekker Rønning hendelsen inn et større bilde av det han ser som et polarisert og splittet USA.

– Det er stadig vekk angrep fra visse kretser mot det å ytre seg fritt i USA. Det er et land som er preget av sterke motsetninger, samt stadig vekk attentater som viser et samfunn preget av mye intoleranse.

Rønning fremhever tendensen om hvordan stadig flere bøker på offentlige og særlig skolebiblioteker sensureres og tas ut av hyllene.

– Det er bøker som har med seksualitet, religion, abort og rase å gjøre. Rushdie sine bøker tar opp mange religiøse temaer, ikke mye kristendom, men motsetninger mellom hinduer og muslimer, samt raser og innvandring i USA. Kanskje er attentatet mot ham nok et ledd i en svært bekymringsfull tendens.

Han fremholder dermed hvordan man må være oppmerksom på litteraturens kraft.

– Litteratur er ikke et område som et utenfor trusselen mot ytringsfrihet, i store deler av verden. Og forfattere er stadig utsatt for trusler.

En rystet statsminister

Også statsminister Jonas Gahr Støre twitrer sin medfølelse:

«Rystende å høre om angrepet på Salman Rushdie. Uklart motiv, men uansett et angrep som vil leses inn i debatten om religionskritikk og ytringsfrihet, der Rushdie har vært en viktig stemme gjennom tiår. Mine tanker er hos Rushdie og hans nærmeste, måtte det gå bra med ham!»

Forleggeren er sjokkert

– Jeg er sjokkert, men vet foreløpig ikke mer enn det som står i mediene. Jeg håper bare det går bra med han, og at det ikke er alvorlig, sier William Nygaard på telefon til NTB.

– Det er tøft å få meldinger om vold, særlig når det gjelder personer som står deg nært.

En journalist fra nyhetsbyrået AP var vitne til at en mann stormet scenen og begynte å slå eller stikke den 75 år gamle britiske forfatteren, idet Rushdie ble introdusert.

Forleggeren Willian Nygaard reagerer med sjokk over at forfatteren Salman Rushdie fredag ble angrepet på scenen i New York. Foto: Heiko Junge / NTB

– Betydd mye

– Rusdie har betalt en høy pris. Han er en ledende forfatter som har betydd enormt mye for litteraturen, og han har funnet et godt liv i USA. Derfor er det dobbelt så tragisk dersom dette viser seg å faktisk være et attentat, avslutter Nygaard.

Nygaard var forlegger for Rushdie i Norge, og ble selv skutt i et attentat i 1993. Nygaard overlevde attentatet, som de fleste kobler til utgivelsen av «Sataniske vers» på norsk.

Urovekkende

Styreleder i norsk PEN Kjersti Løken Stavrum understreker at hun ikke vet mye om saken, men at dette er veldig urovekkende nyheter.

– Det er lenge siden han og boken har vært oppe i det globale nyhetsbildet. Jeg hadde håpet han kunne slippe dette, sier hun til TV 2.

– Historien Rushdie er jo fortsatt en historie vi forteller i tilknytning til spørsmålet om ytringsfrihet og hvilken pris noen må betale.

– Det er utrolig sterkt og trist å høre at Salman Rushdie er blitt angrepet, sier direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, til kanalen.

– Over 30 år etter publiseringen av «Sataniske vers» kan den fremdeles utløse hat og terror fra krefter som vil lukke det åpne samfunnet vi har.

I verste fall revitaliserer voldelig islamisme

– At dette har skjedd, er en slags PR-messig seier for de mørke kreftene som ikke vil ytringsfriheten til livs. Man får bare håpe at dette går bra, og at de har tatt gjerningsmannen levende så man får vite om motivasjonen, sier VG-kommentator Anders Giæver i en live-video på VGTV.

– I verste fall kan en sånn episode revitalisere den voldelig islamismen, men det er kanskje å håpe at det er kommet nye generasjoner som ser hvilken fåfengt vei dette er å kjempe på, sier kommentatoren til VGTV.

Forfattere og journalister reagerer

Flere forfattere, kjendiser og journalister har delt sine reaksjoner for Salman Rushdie.

Stephen King twitret: «Jeg håper Salman Rushdie klarer seg.»

Suzanne Nossel, administrerende direktør i PEN America, en ideell organisasjon som jobber for å forsvare ytringsfriheten gjennom litteratur, ga ut en uttalelse på Twitter, hvor hun skrev :

«PEN America er opprørt av sjokk og redsel om et brutalt, overlagt angrep på vår tidligere president og trofast allierte, Salman Rushdie … Vi kan ikke tenke oss noen sammenlignbar hendelse med et offentlig voldelig angrep på en litterær forfatter på amerikansk jord.»

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter