Nyheter

Forfatter Salman Rushdie knivstukket på scenen

ANGREP: Salman Rushdie, den profilerte forfatteren bak Sataniske vers, ble angrepet på scenen før et foredrag i New York fredag.

Saken oppdateres. Sist oppdatert fredag 12. august klokka 23:18.

Salman Rushdie, forfatteren som i tiår har levd med drapstrusler på grunn av forfatterskapet sitt, ble fredag angrepet da han skulle holde et foredrag i New York.

Hendelsen fant sted om formiddag amerikansk tid, i småbyen Chautauqua. Omkring 2500 publikummere var, ifølge AP, møtt fram for å høre Rushdies forelesning ved The Chautauqua Institution, som er kjent for sitt sommerprogram.

Delstatspolitiet i New York sier i en pressemelding at Rushdie tilsynelatende er stukket i halsen, og at han er fløyet til et sykehus i nærheten.

En lege som var på arrangementet har fortalt New York Times at hun hjalp til med å behandle Rushdie etter knivstikkingen. Rita Landman forteller avisa at Rushdie hadde flere stikk, inkludert ett på høyre side av halsen.

Hun la til at det hadde dannet seg en blodpøl under kroppen hans på scenen. Rushdie mottok ikke hjerte-lunge-redning på stedet, men hadde puls og så ut til å være i live, gjengir BBC etter vitneskildringer.

Rushdie blir nå operert, siterer Reuters hans agent på. Ifølge nyhetsbyrået skal overfallsmannen være varetektsfengslet.

Nå bekrefter guvernøren i New York at forfatteren fortsatt er i live etter angrepet fredag. Rushdie «får den hjelpen han trenger» etter at han ble fløyet til sykehus, sier guvernør Kathy Hochul på en pressekonferanse fredag.

Hun sier det pågår en innsats for å samle inn mer informasjon om gjerningsmannen som angrep Rushdie på litteraturarrangementet i delstaten.

Fredag kveld melder NTB at 24 år gamle Hadi Matar fra Fairview i New Jersey er navngitt av amerikansk politi som mannen som angrep forfatteren Salman Rushdie.

Delstatspolitiet i New York offentliggjorde den pågrepne mannens navn på en pressekonferanse fredag. Der sa også politiet at Rushdie fortsatt ligger på operasjonsbordet.

Blood stains mark a screen as author Salman Rushdie, behind screen, is tended to after he was attacked during a lecture, Friday, Aug. 12, 2022, at the Chautauqua Institution in Chautauqua, N.Y. (AP Photo/Joshua Goodman)

Øyenvitner

– Han var dekket av blod, og det rant blod ned på gulvet. Jeg så bare blod rundt øyene hans som rant nedover kinnet, sier øyevitne Roger Warner til New York Times.

Han satt selv på første rad sammen med sin kone, da en høy, slank mann fra publikum iført en svart maske stormet scenen og angrep Rushdie.

Ifølge et annet øyevitne, David Graves, hadde ikke Rushdie en gang rukket å reise seg fra stolen sin før han ble angrepet.

– Alt skjedde på kun noen sekunder, sier han til avisen.

Ifølge flere andre vitner ble den 75 år gamle forfatteren stukket med kniv gjentatte ganger, inkludert i halsen, før gjerningsmannen ble overmannet.

– Det var bare en angriper. Han var kledd i svart. Han hadde et løst svart plagg på. Han løp med lynets hastighet bort til ham, sier Elisabeth Healey, som var blant publikum, til New York Times.

– Det var veldig skremmende, og det gav meg kvalme, sier Jane Bulette (68), som har kommet til dette arrangementet i en årrekke, og spør seg «Hvorfor sperret de ikke av trappene til scenen?»

– At noen kunne komme så nærme uten innblanding var skremmende, sier ektemannen hennes, John, til New York Times.

---

Salman Rushdie

  • Salman Rushdie er en britisk forfatter av indisk opprinnelse som er bosatt i New York.
  • Rushdie er mest kjent for kontroversen rundt hans roman Sataniske vers fra 1988, som mange muslimer oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken er forbudt i India og i flere muslimske land.
  • Uroen rundt boka eskalerte da Irans daværende leder ayatolla Khomeini dømte Rushdie og alle utgivere av boken til døden.
  • I 1991 var det attentat mot bokens japanske oversetter, Hitori Igarashi, og italienske oversetter, Ettore Capriolo. I 1993 var det også et attentat mot Rushdies norske forlegger William Nygaard. Igarashi ble drept, mens Capriolo og Nygaard overlevde.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

– Seier for de mørke kreftene

Den 75 år gamle indiskfødte britiske forfatteren har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg siden han skrev boken Sataniske vers på 1980-tallet. Etter utgivelsen utestedte Irans øverste leder en fatwa med en dødsdom mot forfatteren.

Sataniske vers har vært forbudt i Iran siden 1988 og anses av en del muslimer for å være blasfemisk. Et år senere utstedte Irans avdøde leder Ayatollah Ruhollah Khomeini en fatwa, som krever Rushdies død.

Iran har også tilbudt over tre millioner dollar i belønning for alle som dreper Rushdie, ifølge AP.

Irans regjering har for lengst tatt avstand fra fatwaen mot Rushdie, men motstanden mot ham og boken vedvarer. En halvoffisiell religiøs stiftelse i landet økte dusøren fra 2,8 til 3,3 millioner dollar i 2012, skriver NTB.

Rushdie avfeide trusselen den gangen og sa det «ikke fantes bevis» for at noen var interessert i pengene. Det samme år utga han memoarboken «Joseph Anton» om fatwaen. Boken er skrevet i tredje person, og tittelen – som også er dekknavnet Rushdie brukte i en periode – er en hyllest til forfatterne Joseph Conrad og Anton Tsjekhov.

Den verdenskjente forfatteren har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo etter at en rekke av de ansatte ble drept i et islamistisk attentat i 2015.

I 2007 ble Rushdie slått til ridder i Storbritannia, noe som utløste nye protester i Iran og Pakistan.

Les mer om mer disse temaene:

NTB

NTB

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter