Nyheter

Indiana legger fram lov om abortforbud

USA: Som første delstat etter opphevinga av Roe mot Wade, legger Indiana fram en helt ny lov som innskrenker mulighetene til abort.

Med en ny lov som forbyr de aller fleste aborter, blir Indiana den første amerikanske delstaten som vedtar en nyskrevet lov som forbyr abort siden Roe mot Wade ble reversert 24. juni i år.

Det melder The Christian Post.

Eric Holcomb, guvernør i Indiana, signerte loven i forrige uke, og det er forventet at den trer i kraft neste måned. Når en lov har blitt signert av guvernøren i delstaten det gjelder, har den allerede gått gjennom og blitt godkjent av de folkevalgte organene.

Loven forbyr selvbestemt abort, bortsett fra i tilfeller med voldtekt og incest, eller hvis fosterets eller moras liv er i fare. Abort vil også være tillatt om fosteret er unnfanget ved prøverørsbefruktning. Dette er en mildere lov enn i for eksempel Alabama, hvor fare for mors liv er det eneste som kan lovliggjøre en abort.

Som Vårt Land tidligere har skrevet om, hadde Alabama, Sør-Dakota, Montana og Arkansas såkalte «trigger laws» som iverksatte abortforbud med det samme høyesterett reverserte Roe mot Wade.

I tillegg la delstatene Ohio og Texas frem innskrenkende lover, rett etter kjennelsesopphevinga.

På samme tidspunkt varslet Indiana-guvernør Eric Holcomb at han ville «støtte lovgivning som gjorde fremskritt i beskyttelse av livet».

---

Abort i USA

  • USA har ikke hatt noen formalisert, nasjonal abortlov tilsvarende den vi har i Norge. I stedet var det en høyesterettsavgjørelse fra 1973 som sikret kvinners rett til abort. Kjennelsen omtales som «Roe mot Wade».
  • På denne og en senere kjennelse ble overstyrt av høyesterett 24. juni.
  • Abortspørsmålet er svært betent i USA. Motstanden mot abort er særlig sterk i konservative delstater i sør og i Midtvesten. I mer liberale områder på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinners rett til abort.

---

I forrige uke kunne Vest-Virginia bli den første delstaten til å vedta en ny lov, men loven gikk ikke gjennom senatet. Loven skal stemmes over på nytt neste måned.

Samme uke ble en liknende lov forsøkt vedtatt i Kansas, men den ble nedstemt med 59 prosents flertall.


Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter