Nyheter

Situasjonen på Gazastripen: – Grunn til å holde pusten

MIDTØSTEN: Fredag startet Israel luftangrep mot Gaza, og meldte lørdag at angrepene ville vare ei uke. Søndag kveld melder flere medier om våpenhvile: – Umulig å si hvordan dette vil gå, sier seniorforsker Hilde Henriksen Waage ved Prio.

Fredag 5. januar gjennomførte Israel luftangrep mot Gazastripen. Angrepet kom etter at en toppleder i Islamsk hellig krig ble arrestert tidligere i uka på den okkuperte Vestbredden.

Det er uvanlig at Israel angriper først på denne måten, forteller Hilde Henriksen Waage. Hun er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio) og professor i historie ved Universitetet i Oslo.

– Israels angrep kommer vanligvis som følge av demonstrasjoner eller opptøyer i Israel, eller angrep fra Gazastripen. Denne gangen hadde Israel etterretningsinformasjon som tilsa at Islamsk hellig krig kom til å gjennomføre et stort angrep mot Israel. Da valgte Israel å angripe først.

Etterlatte tar farvel med Alaa Qadoum på likhuset ved Shifa-sykehuset etter israelske luftangrep som også drepte blant andre en militsleder. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Dagen etter de første luftangrepene fra Israel, meldte landet at angrepene ville vare ei uke. Søndag melder imidlertid både AFP og Reuters at det er avtalt en våpenhvile ved hjelp av egyptiske myndigheter som mekler.

Hamas ikke med i konflikten

Hittil har de eneste svarene fra palestinsk område kommet fra Islamsk hellig krig. Hamas har holdt seg utenfor. Hilde Henriksen Waage sier at dette er typisk.

– Islamsk hellig krig kjører i gang et opplegg med raketter, mens Hamas holder seg mer avventende og kan komme etter hvert.

Hamas sin rolle som politisk parti er en av grunnene til at de foreløpig holder seg ute av konflikten, ifølge Waage. Islamsk hellig krig er derimot kun en militær islamistisk gruppe, og har i motsetning til Hamas ikke noe styringsansvar.

GRUS: Palestinere leter i ruinene i et bygg som ble angrepet av Israel. Flere bygninger har blitt lagt i grus siden fredag.

Waage sier likevel at Hamas kan blande seg inn i konflikten om Palestina opplever flere sivile tap.

– Hittil er 32 mennesker blitt drept inne på Gazastripen. Om Israel skal fortsette angrepene ei uke til, så blir det et spørsmål om tid hvor lenge Hamas kan forholde seg rolig til store sivile tap. Hvis Hamas henger seg på opptrappinga, har vi en mye større konflikt.

Sivile tap

Flere sivile tap er veldig sannsynlig ifølge Waage. Hun sier at Gazastripen er verdens tettest befolkede område, noe som gjør det umulig for Israel å gjennomføre målretta militære mål uten sivile tap.

– Alle veit det. Israel veit det og Hamas veit det. Sivilbefolkningen vil lide enda mer, og det vil bare bli verre jo lenger konflikten varer.

---

Islamsk hellig krig

  • Også kjent som islamsk Jihad (IJ).
  • En palestinsk islamistisk-nasjonalistisk militant organisasjon.
  • I motsetning til Hamas har den ikke noe styringsansvar over palestinske områder.
  • Holder hovedsakelig til i Gaza, men har også medlemmer på Vestbredden.
  • Ledes siden september 2018 av Ziyad al-Nakhala.
  • Er hovedmålet til de israelske luftangrepene som har pågått siden fredag femte august.

Kilder: Hilde Henriksen Waage og SNL

---

I et av Israels angrep ble to bomber sluppet over et hus et medlem i Islamsk hellig krig bodde i. Israelske myndigheter sier at sivilbefolkningen ble advart, men kvinner og barn som flyktet etter angrepet sier at de ikke ble det.

– Advarte oss? De advarte oss med raketter, og vi stakk uten å få med oss noe, sier Huda Shamalek til AP.

Hun bor i huset ved siden av. Ifølge Shamalek bodde det 15 mennesker i huset som ble jevnet med jorden under angrepet.

– Risikosport

– Det Israel nå driver med er risikosport, sier Waage.

Hilde Henriksen Waage

Hun forklarer at Islamsk hellig krig ikke utgjør en militær risiko mot Israel. Israel er en av verdens sterkeste militærmakter, og skyter stort sett ned alle raketter fra palestinsk side. Det Israel derimot frykter, ifølge Waage, er opptøyer og bråk i Israel.

Vanligvis forholder palestinere som bor i Israel og har israelsk statsborgerskap seg rolig. Dette har de også gjort hittil i konflikten. Likevel frykter Israel at disse angrepene kan føre til opptøyer og demonstrasjoner, slik som skjedde i mai i fjor under forrige runde av konflikten.

Forventer demonstrasjoner

Tisj’á beáb, en israelsk helligdag, faller i år fra 6. til 7. august. Helligdager som dette kan utløse demonstrasjoner, mener Waage.

– Mange ytterliggående jøder forventes å demonstrere sitt overherredømme og rett til byen i Jerusalem. Dette utløser ofte demonstrasjoner og opptøyer blant begge grupper.

Hvordan konflikten vil utvikle seg videre, synes Waage er vanskelig å si, men hun følger spent med.

– Det er umulig å si hvordan dette vil gå. Det er grunn til å holde pusten.

Politisk spill

Yair Lapid har vært midlertidig statsminister i Israel i litt over en måned. Waage tror han benytter seg av denne anledningen til å markere seg før nyvalget i november.

SPILL: Statsminister Yair Lapid kan bruke situasjonen for å styrke sitt kandidatur før valget i november, mener Waage.

– Han og forsvarsminister Gantz bruker nok dette for å vise at de er sterke og besluttsomme i forkant av valget. Det kan være grunnen til at de gikk til angrep nå.

Waage avslutter med å si at luftangrepene fra Israel kan bli sett som innenrikspolitisk spill fra Lapid, som ønsker å forsterke sitt kandidatur før valget.


Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter