Nyheter

Abortdebatten blusser opp i Danmark: – Tydelige teologiske stemmer

ABORT: Grensen for fri abort i Danmark er uke 12, akkurat som i Norge. Nå vil partiene Enhedslisten og Venstre åpne for en debatt om utvidet grense, melder Jyllands-Posten.

Abortgrensen i vårt sydlige naboland har stått stille siden 1973. Nå åpner både Enhedslisten, som er et sosialistisk parti, og Venstre, som regnes som et liberalistisk parti, for å diskutere om 12-ukersgrensen skal utvides.

Ingen av partiene har en spesifikk grense de ønsker vedtatt, melder avisen Jyllands-Posten.

– Vi opplever både i Danmark og i andre land en antiwoke og ultrakonservativ bevegelse som går imot LHBT-rettigheter, men også kvinners rett til egen kropp og abort, sier Enhedslistens talsperson for likestilling Pernille Skipper til avisen.

Hun omtaler bevegelsen som veldig aggressiv, og legger til at det gir mening at man tar en debatt om hvorvidt den danske abortgrensen er der hvor den skal være. Spesielt aktuelt blir det for Skipper når dette også er en debatt internasjonalt.

– Nysgjerrig på argumentene for og imot

Tidligere i sommer satte den norske regjeringen ned et utvalg som skal komme med råd angående en eventuell utvidelse av abortloven.

Det danske partiet Venstre vil følge med på det norske abortutvalgets konklusjon:

– Jeg er nysgjerrig på argumentene for og imot. Det skjer noe helsefaglig hele tiden som gir nye muligheter og ny kunnskap, forklarer partiets talsperson for likestilling Maja Torp til avisen.

Hun mener at denne kunnskapen kan brukes til å forberede beslutninger som er mer tilpasset tiden vi lever i. Torp mener man skal være åpen for at samfunnet utvikler seg.

En av de strengeste

Jyllands-Posten skriver også at det er fri abort på Island frem til uke 22. Sverige har en grense på uke 18. I Spania, Tyskland, Nederland og Frankrike er grensen på alt mellom 14 og 24 uker.

Danmark har en av Vest-Europas strengeste abortlover – til tross for at landet var et av de første til å innføre fri abort.

Det etiske råd i Danmark vurderte spørsmålet sist i 2007. Det var ingen i rådet som da mente at man skulle heve grensen.

Økt aksept for abort ved en liberalisering var noe av det enkelte medlemmer i rådet fryktet den gangen, forklarer Jyllands-Posten.

– Tydelige teologiske stemmer

Journalist og programleder i podkasten «Norsken, svensken og dansken», Hilde Sandvik har en del kjennskap til skandinaviske forhold. Hun forteller at Danmark i dag har en relativt restriktiv tilgang til abort.

PODKAST: Programleder Hilde Sandvik i podkasten «Norsken, svensken og dansken» forteller at danskene følger med på den norske debatten.

– Danskene har nå begynt å følge med i den norske debatten om abort og utvalget som den norske regjeringen har satt ned.

Hun forklarer at debatten i Danmark kommer som en reaksjon på en hardere debatt mange andre steder i verden, slik som i USA. Sandvik forklarer at det også har vært viktig for Danmark å være et frisinnet land.

– Samtidig har det alltid vært ganske tydelige teologiske stemmer i den danske debatten.

Hun trekker også frem at Det Etiske Råd i Danmark har tatt selvkritikk på at de har vært lite «på ballen» når det kommer til abort-spørsmålet. Sandvik legger til at rådet ikke har hatt noen diskusjon om dette på femten år.

– Det Etiske Råd skal jo forholde seg til spørsmål som omhandler liv og død.

---

Danmarks abortlov

  • Man kan fritt ta abort frem til uke 12.
  • Kvinnen trenger ikke å begrunne hvorfor hun ønsker abort.
  • Er man under 18 år, skal foreldrene godkjenne aborten.
  • Det åpnes nå for en ny diskusjon om man skal utvide grensen.

Kilder: Sundhed.dk, Mødrehjælpen og Jyllands-Posten

---

Trakk seg etter abortstrid

I våres skrev Vårt Land at Isabella Arendt trakk seg som partileder for partiet Kristendemokraterne. Dette skjedde etter en intern konflikt om abort. Striden handlet om partiet skulle jobbe aktivt for fri abort eller om man bare passivt skulle godta det.

På spørsmål fra DRs lesere svarte den tidligere lederen etter sin avgang slik på spørsmål om hennes abortsyn:

«Kvinner skal ha rett til abort i Danmark. Og så bør vi som samfunn være i stand til bedre forebyggelse. I den perfekte verden er graviditeter jo alltid et aktivt valg. Med ordentlig undervisning, prevensjon og samtaler kan vi nå veldig langt.»

Da striden sto på, truet nestleder Marianne Karlsmose med å trekke seg fra vervet. Da Arendt gikk av, ble Karlsmose leder for Kristendemokraterne.

Vemund Risbøl Litschutin

Mer fra: Nyheter