Nyheter

Kansas setter abort på stemmeseddelen som første delstat i USA

Tirsdagens primærvalg i Kansas blir amerikanske velgeres første mulighet til å vise sitt syn på retten til abort etter at USAs høyesterett opphevet Roe vs. Wade i slutten av juni.

Abortretten i USA var ikke nedfelt i lovverket, men kom fra den kjente høyesterettskjennelsen Roe vs. Wade fra 1973. For en måned siden valgte høyesterett å sette kjennelsen til side og dermed gjøre slutt på nesten 50 år med føderal abortrett i USA.

I den velstående Kansas-byen Leawood er «Ja» og «Nei»-skiltene spredt langs gatene dagen før innbyggere skal avgjøre om den tradisjonelt konservative delstaten skal endre ordlyden som garanterer retten til abort. I dag er abort lovlig i opptil 22 uker i Kansas, en rett som stammer fra en avgjørelse fra delstatens høyesterett i 2019.

Ja-velgerne mener endringen vil tillate politikerne å ta en beslutning om retten til abort, uten rettslig innblanding.

– Det vil rett og slett gjenopprette vår evne til å ha en samtale, sier Mackenzie Haddix til nyhetsbyrået AFP. Hun er talspersonen for «Value Them Both»-kampanjen, som ønsker å endre ordlyden i delstatens grunnlov.

– Kansas befolkning kan da komme sammen og diskutere seg fram til en konsensus, legger hun til, men understreker samtidig at kampanjens mål ikke er å forby abort.

«Dårlig maskert forsøk»

Det kjøper ikke aktivistene i den motsatte leiren, som ser på kampanjen som et dårlig skjult forsøk på å rydde vei for et direkte forbud mot abort i den republikansk-dominerte delstatsforsamlingen.

Tidligere i år la en konservativ delstatspolitiker fram et lovforslag som ville forby abort uten unntak for voldtekt, incest eller morens liv. En republikansk delstatssenator ble samtidig sitert på at han ønsket å vedta en lov som sier «livet starter ved unnfangelsen».

– Det hele koker ned til at endringen vil ta bort en rett og frihet som hele Kansas' befolkning nyter godt av, sier Ashley All, en talsperson for «Nei»-kampanjen Kansas for Constitutional Freedom (KCF).

Nei-siden ser med bekymring på nabostatene Oklahoma og Missouri, som har innført nærmest totalforbud mot abort.

Plener fylt av rivaliserende skilt

Siden Roe vs. Wade ble opphevet for en drøy måned siden, har en rekke delstater innført stenge abortlover, senest Indiana i helgen. Totalt 30 av 50 amerikanske stater har varslet at de vil stramme inn eller endre på rettighetene til abort, ifølge en oversikt fra New York Times.

– Det er en grunnleggende rettighet at vi skal være i stand til å ta beslutninger om våre kropper, om våre familier, om vår fremtid, uten statlig innblanding, sier All.

Anne Melia, en frivillig i KCF, gikk nylig fra dør til dør i Leawood i håp om å vinne velgere.

– Jeg mener at styresmaktene ikke bør fortelle kvinner hva de skal gjøre, sier 59-åringen mens hun tar seg over velstelte plener dekorert med rivaliserende «stem nei»- og «stem ja»-skilt.

Leawood-innbygger Pat Boston på 85 år sier hun allerede har stemt, og at hun markerte nei på stemmeseddelen. I samme nabolag sier 43-årige Christine Vasquez at hun planlegger å stemme ja, og at hun håper å se en avstemning om et abortforbud i fremtiden.

– Jeg ser fram til et slik lovforslag. Da vil jeg stemme for nei til abort, jeg tror på at livet starter ved unnfangelsen, sier hun.

Høstens viktigste sak

Utfallet av tirsdagens avstemning i Kansas kan ha stor påvirking på den forbitrede abortdebatten i USA – og nasjonens søkelys vil utvilsomt være rettet mot delstaten. Andre delstater, som California og Kentucky, har varslet at de vil stemme over abortrettighetene i november.

Samtidig håper både Demokratene og Republikanerne at spørsmålet om abort skal svinge høstens mellomvalg i deres favør. Over hele USA taler Demokratene sterkt til fordel for abortrettigheter, mens Republikanerne vil ha mest mulig restriksjoner.

Men bildet i Kansas avslører en mer kompleks politisk virkelighet. Delstaten heller sterkt mot Republikanerne og har ikke stemt på en demokrat som president siden 1964. Men i 2018 valgte Kansas' mest folkerike fylke en demokrat til representantens hus samtidig som Laura Kelly, en demokrat, ble valgt til guvernør.

– Kansas er unik

Og når det gjelder synet på abort, fant en undersøkelse fra Fort Hays State University fra 2021 at færre enn 20 prosent av de spurte i Kansas var enige om at abort bør være ulovlig – selv i tilfeller av voldtekt eller incest. Faktisk mente halvparten av de spurte at Kansas ikke burde sette noen begrensninger på kvinners rett til abort.

KCF-frivillig Anne Melia tror mange kan bli overrasket over tirsdagens resultat.

– Folk ønsker ofte å forenkle og latterliggjøre de amerikanske delstatene i Midtvesten. Men jeg mener at Kansas er unik, sier hun.



(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter