Nyheter

Anmeldte hat mot muslimer – politiet henla saken

HATKRIMINALITET: Da politiet først henla anmeldelsen ble Umar Ashraf overrasket. Da han fikk se begrunnelsen mistet han tillit til politiet: – Politiet gjør seg sjøl dumme.

Denne uka leste Umar Ashraf flere kommentarer under et Facebook-innlegg som han opplevde som støtende og truende mot muslimer. Han anmeldte innlegget og kommentarene til politiet som hatkriminalitet.

Bare to dager seinere fikk han beskjed om at saken var henlagt. Politiet hadde ikke funnet noe kriminelt.

I begrunnelsen fra politiet, får Ashraf et klart inntrykk av at politiet bare hadde sett på innlegget, ikke kommentarene under.

Umar Ashraf er muslim og samfunnsdebattant. Han sier til Vårt Land at han sitter igjen med en svekket tillit til politiet.

– Jeg reagerte litt med vantro da jeg så de henla den. Jeg trodde dette skulle være en lett prosess.

Delt på Sian-gruppe

«Koranen blir de aldri kvitt. I så fall må de begynne å brenne en av oss.»

Slik avsluttet Umar Ashraf et debattinnlegg på nettsida oslodebatten.no. Han oppfordret andre muslimer til å stå opp for religionsfrihet, istedenfor frykt etter masseskytinga i Oslo 25. juni og koranbrenninga utafor moskéen på Mortensrud i Oslo 2. juli.

Denne setningen ble så plukket opp å spredt på Sian sin Facebook-gruppe. Under innlegget har flere kommentarer reagert med at det som er skrevet kan være en god idé.

Da Ashraf så disse kommentarene delte han et innlegg på sin egen Facebook-profil med skjermdumper av kommentarene. Flere ba ham politianmelde de for hatkriminalitet. Det gjorde han 26. juli.

28. juli fikk han svar fra politiet. Saken var henlagt.

«Bra idé» å brenne muslimer

Innlegget som først ble postet på Sian sin Facebook-side, viser bare til setningen fra debattinnlegget til Ashraf i tillegg til navnet hans. Blant kommentarene under innlegget finner man: «En meget god idé», «Bra idé», «Fristende tilbud» «Deal. Lol» og «Så bra ide».

Andre kommentarer er: «Rist liv i de tyske innsatsgruppene igjen, saa er problemet loest paa noen uker» og «Vi får begynne å spare til bensin».

Umar Ashraf opplever at disse kommentarene gir uttrykk for støtte til å brenne muslimer. Likevel er dette ikke kommentaren som overraska han mest.

– Den drøyeste tror jeg er han som skriver «Sponser 20 liter bensin og 25 liter diesel.» Til hvilket annet formål enn å brenne muslimer? Man kan så gå inn i retorikk og ordbruk, men de etterlater jo veldig liten tvil rundt intensjonene.

NETTHETS: Et knippe av kommentarene som lå under innlegget på Facebook-gruppen til Sian.

Mener kommentarer oppfordrer til vold

I straffeparagraf 185 defineres hatefulle ytringer som å «true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt» overfor andre grunnet religion, seksualitet, etnisitet med mer.

Fredag 29. juli kunne også NTB melde at det har kommet flere anmeldelser om hatkriminalitet mot skeive etter Oslo-skytingen.

Ashraf sier han ser på kommentarene som hatkriminalitet. Han sier at han ikke ser de som en direkte trussel mot seg selv, men heller et angrep mot muslimer.

– Selv om kommentarene kanskje ikke går direkte mot meg, ser jeg på de som oppfordringer til hat eller vold mot en bestemt minoritetsgruppe.

Han får støtte av advokat Geir Lippestad. Han mener kommentarene kan ses på som forhåning eller ringeakt overfor muslimer.

– Hvis det ikke er forhåning når man truer med å brenne opp en person så vet ikke jeg.

Lippestad sier at når lovverket bruker såpass åpne ord som ringeakt og forhåning, åpner det opp for at denne handlingen er hatkriminalitet.

Jeg anser det som en borgerplikt å anmelde dette

—  Umar Ashraf
SJOKKERT: Umar Ashraf ble overraska da han fikk høre at saken var henlagt.


Henlagt etter to dager

At henleggelsesprosessen var så kort, viser at politiet ikke har ettersøkt saken i stor grad, mener Lippestad. Han tror at politiet kan ha sett på Ashrafs originale innlegg som en provokasjon.

– Politiet kan se på de som om Ashraf ha budd opp til dans hvor de som har kommentert har spøkt tilbake. Men her bør man se det i en kontekst. Sian er ikke en spøk, men en organisasjon som består av folk som kommer med mye hatefulle ytringer mot muslimer.

Den korte henleggelsesprosessen mener Lippestad også sender signaler til andre muslimer. Dette kan signalisere at disse handlingene er trygt innafor lovverket, ifølge Lippestad.

UNDERRETNING: Dette var brevet Umar Ashraf våknet opp til 28. juli. Saken var henlagt, da politiet ikke så det hadde skjedd noe straffbart. (Skjermdumpen er av bare halve brevet. Vårt Land har valgt å ikke vise personlige data og navn.)

– Politiet gjør seg sjøl dumme

Dagen etter saken ble henlagt fikk Ashraf sendt en begrunnelse fra politiet, Vårt Land har også blitt tilsendt lignende begrunnelse.

I begrunnelsen viser politiet bare til det originale innlegget i Sian-gruppa, og ikke kommentarene. De skriver at innlegget har gjengitt Ashrafs egne ord fra debattinnlegget hans, men endret litt på å det, i e-posten sendt til Vårt Land står det:

«En gjengivelse av et utsagn gjenspeiler ikke nødvendigvis gjengivers eget syn. Det foreligger ingen objektive holdepunkter for at sitatet er skrevet for å diskriminere andre. På bakgrunn av dette vurderes ytringen som en ren gjengivelse og ikke som en hatefull ytring fra SIAN.»

Politiet har ikke svart på Vårt Lands spørsmål om det er riktig at de ikke har sett på kommentarene. Den eneste kommentaren politiet har gitt Vårt Land utover den første begrunnelsen er:

«Anmelder er orientert om klageadgangen, og han står fritt til å benytte seg av den.»

AUTORITÆRT: - Er Frp sitt egentlige prosjekt å snikinnføre et totalitært styresett?, spør Geir Lippestad. Han peker på flere ulike utspill fra Sylvi Listhaug om både klær, mat og regler for sosial omgang.

Ashraf sier han gjenga flere kommentarer i anmeldelsen og la ved navnene på de som skrev de. Han skal ha lagt ved sju skjermdumper av kommentarfeltet.

Vårt Land har bedt om å se anmeldelsen, men har til nå ikke fått innsyn.

Ashraf sier at svaret ga han mindre tillit til politiet.

– Politiet gjør seg sjøl dumme her. Det fremstår som de bare forholder seg til hovedposten, når det er i kommentarfeltet synderne er. Jeg mister tillit til politiet når de gjør dette.

Ønsker å anke

Umar Ashraf har nå tre uker på seg hvis han ønsker å anke. Den muligheten vil han ta, til tross for at forventningene hans nå er skrudd betraktelig ned.

– Jeg anser det som en borgerplikt å anmelde dette. Dette er alvorlige uttalelser, og jeg anser språkbruken som kriminell. At noen synes det er en god idé å brenne muslimer, er utrolig skremmende.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter