Afghanistan er ikke bare verdens største opiumsprodusent, landet har også over 1 million narkotikabrukere. I landets hovedstad Kabul samles hundrevis av dem under bruer og i åssider. De står utenfor samfunnet i et av verdens fattigste land. Et land som har vært preget av krig og uro i flere tiår. Som et resultat av dette bruker flere og flere mennesker hver dag narkotika for å unnslippe sine problemer, og hovedstaden Kabul er nå full av rusavhengige som bor i parker og kloakkavløp, under broer og i åpne åssider.
Hunder på dop
Midt i mellom menneskene henger også mange hunder rundt i området der de rusavhengige oppholder seg. Også de har abstinenser, fordi det er vanlig at misbrukerne deler stoffet sitt med de firbente. Døde hunder blant søppel og annet avfall er et vanlig syn.
Fotograf Ebrahim Noroozi jobber for Associated Press, og har beskrevet sitt møte med menneskene som bor og oppholder seg på Kabuls skyggeside.
– Menn her glir stille og alene, over grensen fra glemsel og fortvilelse til døden, forteller han.
[ UDI: Utsetter tvangsreturer ]
Noroozi har i lengre tid fulgt afghanske narkomane, og deres hverdag i et land der de som bestemmer bruker rå makt for å få bukt med rusavhengige og narkotikabruk. Når nattemørket senker seg over Kabul, begynner Taliban-soldatene jakten. Under bruer, i søppelfylte smug og forlatte bygninger plukker de opp heroin- og metamfetaminbrukere og tar dem med til rehabiliteringssentre. Brukerne får et enkelt valg: Om de ikke går med på avvenning, blir de banket opp.
Lege: ‘Eneste måten’
Få dager etter at de inntok Kabul, varslet Taliban-ledelsen at de ville slå ned på narkotikaproduksjon og bruk. Rehabiliteringssentre og andre helseinstitusjoner fikk klar beskjed om hva som kunne ventes.
Menn her glir stille og alene, over grensen fra glemsel og fortvilelse til døden
— Ebrahim Noroozi, fotograf
Enkelte leger støtter de hardhendte metodene, andre påpeker at mange av brukerne også trenger behandling for tunge, psykiske lidelser.
– Dette er ikke lenger et demokrati, det er et diktatur. Bruk av makt er den eneste måten å behandle disse menneskene på, mener legen Fazalrabi Mayar.
Taliban gjennomfører stadige razziaer og bruker til dels brutale metoder.
Brukere blir slått, får hendene bundet og blir deretter tvunget med til rehabiliteringssentre. Taliban-soldaten Qari Fedayee forsvarer metodene.
– De er våre landsmenn, de er familie og de er innerst inne gode mennesker, sier han.
– Med Guds hjelp vil de få god pleie og bli kurert på sykehuset, sier han.
Mennene som sier ja til avrusning blir ofte kjørt til Avicenna-sykehuset i utkanten av Kabul. Det ligger på det som en gang var en amerikansk militærbase. Siden 2016 har dette vært den afghanske hovedstadens største rehabiliteringssenter med plass til opptil 1.000 pasienter.
For mange av brukerne blir det svært vonde dager, fordi sykehuset mangler metadon og andre legemidler som kan døyve smertene.
[ En av tre kvinner utsatt for seksuell vold. – Jeg lot dem voldta meg. Jeg hadde ikke noe valg ]
Økonomisk kollaps
FNs kontor for narkotikabekjempelse og kriminalitet (UNODC) konkluderte alt i 2010 med at nesten én av ti afghanere i alderen 15 til 64 år, var brukere av heroin og metamfetamin. Tallet i dag er ikke kjent, men afghanske myndigheter antar at problemene bare har økt. Siden den totale økonomiske kollapsen etter at Taliban overtok makten i august i fjor, og den påfølgende stansen av internasjonal økonomisk bistand, har familier som en gang klarte seg havnet i et økonomisk uføre som gjør at mange knapt har råd til mat.
Tidligere i sommer meldte NTB at Taliban er i ferd med å ødelegge fattige bønders valmueåkre for å få bukt med opiumdyrkingen. Likevel anslår beregninger gjort av FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) at det i 2021 ble plantet 177.000 hektar med valmuer. Det ga nok opium til å produsere opptil 650 tonn heroin. I 2020 lå produksjonen på cirka 590 tonn.
Den totale verdien av Afghanistans opiumsproduksjon utgjorde i 2021 mellom 1,8 og 2,7 milliarder dollar. Det er nærmere 14 prosent av landets bruttonasjonalprodukt og overstiger verdien av landets lovlige vareeksport, skriver UNODC i sin siste rapport, i følge NTB.
Med Guds hjelp vil de få god pleie og bli kurert på sykehuset
— Qari Fedayee, Taliban-soldat
Mange bønder frykter for en framtid uten inntekter fra valmueavlingene sine, etter at Taliban-soldater meier ned åkrene deres med traktorer.
[ Tross prisøkning står satsene: Lever på under 70 kroner dagen ]
– For å rømme
«Det ligger en død mann ved siden av deg», hører Ebrahim Noroozi mens han beveger seg rundt blant rusmisbrukerne.
Flere av de narkomane forteller om andre døde, og fotografen tror plutselig at også han ser en død mann.
– Jeg ristet ham i skulderen og spurte om han var i live. Han snudde hodet litt, bare halvt opp av gjørma, og hvisket at han var det. «Du dør. Prøv å overleve».
Mannen, som heter Dawood, mistet et bein i en gruveulykke for omtrent ti år siden. Etter det kunne han ikke jobbe, og livet hans falt fra hverandre. Han bruker narkotika for å rømme.
Mens Dawood får seg en etterlengtet blås fra en heroinpipe og våkner litt til liv, sier han med utmattet stemme:
«Det er greit. Det er greit å dø.»
KILDER: AP og NTB
---
Taliban
- Islamsk fundamentalistisk bevegelse etablert av eksilafghanere i Pakistan under borgerkrigen i Afghanistan på 1990-tallet, med støtte fra pakistansk etterretning.
- Grep makten i Afghanistan i 1996.
- Støttes hovedsakelig av den største etniske gruppen, pasjtunerne.
- Styrtet av en allianse av USA-støttede krigsherrer i 2001.
- Ble i mange år ledet av mulla Omar, som døde i 2013. Dødsfallet ble først kjent to år senere.
- Akhtar Mansour overtok som leder, men ble drept i et amerikansk bombeangrep i 2016.
- Haibatullah Akhundzada er i dag Talibans øverste leder.
- Mulla Omars sønn, mulla Mohammad Yaqoob, er øverste militære leder.
- Rykket inn i Kabul i august 2021.
---