Nyheter

Færre ukrainske flyktninger enn forventet tatt opp til høyere utdanning

UTDANNING: Regjeringen har øremerket penger til 1000 studieplasser for ukrainske flyktninger, men få studenter er tatt opp. – Mange kan hverken norsk eller engelsk, sier leder for Den ukrainske forening i Norge, Natalia Lutsyk.

Ifølge flere av utdanningsinstitusjonene, har det vært få søkere og henvendelser. Khrono har gjennomgått 11 utdanningsinstitusjoner. 765 av de 1.000 plassene var satt av til disse høyskolene og universitetene.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe, sa følgende til avisen i mai:

– Vi forventer at det gjøres en individuell vurdering av søkerne. De beste beslutningene får vi ved å delegere dette.

Nå viser det seg at noen av utdanningsinstitusjonene ikke har tatt opp en eneste ukrainsk student.

Unntak fra engelskkrav

12 ukrainske studenter med bachelorgrad har fått plass på masterstudier ved Universitetet i Stavanger (UiS). Flere har fått unntak fra engelskkravet. Disse studentene må ta et engelskkurs før studiestart.

Utdanning har høy status i Ukraina

—  Natalia Lutsyk, leder i Den ukrainske forening i Norge

30 flyktninger har fått plass ved en årsenhet i norsk, språk og kultur ved samme universitet, ifølge Khrono. Dette er et studie som baserer seg på å lære det norske språket.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har hatt 59 ukrainske flyktninger som har søkt. Universitetet har fått udelt til sammen 140 plasser.

– Har ikke rukket å forberede papirer

Leder i Den ukrainske forening i Norge, Natalia Lutsyk, sier til Vårt Land at mange som ønsker å studere, hverken kan norsk eller engelsk. Dette er spesielt et problem blant voksne, fordi engelsknivået er lavere enn hos dem enn hos de yngre.

Mange har heller ikke rukket å forberede papirene. For noen vil det også være upraktisk å bytte utdanning midt i et studieløp.

– Det er noen som allerede er tatt opp ved universiteter i Ukraina, og dermed kan fortsette studiene digitalt.

Lutsyk fraråder å bruke studieplassene på de som allerede er studenter i Ukraina.

Lederen for den ukrainske foreningen

– Man burde heller bruke det på de som er avgangselever, hvis det er mulig.

– Hvor høyt er utdanningsnivået blant ukrainere?

– Generelt høyt. I Norge er det 20 prosent som dropper ut av videregående skole, mens i Ukraina er denne delen av skoleløpet obligatorisk.

Hun forklarer også at høyere utdanning har høy status i hjemlandet. Mange ønsker å studere. Lutsyk er svært takknemlig for studiemulighetene det norske samfunnet gir flyktninger fra Ukraina.

---

Studieplasser til flyktninger

  • Kunnskapsdepartementet tildelte i mai ekstra midler til utdanningsinstitusjonene for å ta opp flyktninger.
  • Det ble da åpnet for fritagelse fra kravet om generell studiekompetanse.
  • Det ble i alt satt av 1000 studieplasser, spredt over hele landet.

Kilde: Khrono

---

Søkertall blant flyktninger

Universitetet i Oslo (UiO) har mottatt 44 søknader fra flyktninger. Da tildelingen av studieplasser gjelder for alle flyktninger, er det ikke alle av disse flyktningene som er ukrainske. Ingen av UiO-søkerne har fått tilbudt plass ved universitetet ennå, skriver utdannings-nettstedet.

Universitetet i Tromsø (UiT) har mottatt ti søknader, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er i dialog med fem stykker, mens Høgskolen i Østfold har fått få henvendelser.

Universitetet i Bergens (UiB) kommunikasjonsrådgiver ved studieavdelingen, Ole Friele, skriver følgende i en e-post til Khrono:

– Til nå har man mottatt over 100 søkere, hvorav rundt 30 søkere er fra Ukraina. UiB tar løpende opptak av flyktninger frem til 1. august, men det kan også bli aktuelt å utvide denne fristen noe.


Les mer om mer disse temaene:

Vemund Risbøl Litschutin

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter