Av 74 som har blitt tildelt plasser på profesjonsstudiet i teologi finner man en stor overvekt av mannlige søkere. Det ser man i de nye tallene som ble offentliggjort av Samordna opptak mandag.
Der ser man at 28 kvinner og 46 menn har blitt tilbudt studieplass på de forskjellige profesjonsstudiene i teologi.
Størst kjønnsforskjell er det ved VID vitenskapelige høyskole (VID). På profesjonsstudiet i teologi i Stavanger har to kvinner og åtte menn blitt tilbudt studieplass. Det tilsvarer en fordeling på 20 prosent kvinner og 80 prosent menn. Universitetet i Oslo (UiO) følger etter med 14 kvinner og 24 menn, det tilsvarer 37 prosent kvinner og 63 prosent menn.
Hvis dette blir en vedvarende trend, er det klart det er uheldig
— Tomas Sundnes Drønen, dekan ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID
Tiltrekke seg visse miljøer
Tomas Sundnes Drønen er dekan ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID. Han forteller at det er vanlig at kjønnsfordelingen svinger fra år til år. Mens det de tre siste årene har vært overvekt av mannlige søkere, har det tidligere også vært kull med overvekt av kvinnelige studenter.
– Hvis dette blir en vedvarende trend, er det klart det er uheldig. Vi ønsker så lik kjønnsfordeling som mulig, sier han.
Drønen forteller at det er overraskende med så få kvinnelige studenter, men at det også kan ha flere forklaringer. Tidligere har det vært en bekymring for at menn ikke ville søke seg til teologistudiene. Derfor har det blitt satt i gang tiltak for å rekruttere menn til teologistudiene.

– Det kan jo hende at den strategien nå har slått ut. Men det kan også være positivt, siden vi tidligere har vært redd for å miste gutta i teologien. Og så må vi heller jobbe for å gjøre det attraktivt for kvinner også, sier han.
Uttalt seg imot kvinnelige prester
Trenden kan også ha noe med hvilke miljøer studentene kommer fra. Drønen har sett at i noen teologiske miljøer som søker seg til VID har ikke kvinnelige prester har blitt løftet fram.
– Vi ser i alle fall en tendens til at det har vært noe diskusjon rundt kvinnelige prester, som jeg som leder er overrasket over, sier han.
Han forteller at de tidligere har hatt studenter som har uttalt seg mot kvinnelige prester. I ungdomsmiljøene har det vist seg å være en levende debatt. Men siste årene har det imidlertid ikke vært noe problem, ifølge Drønen.
– Det var krevende da vi hadde studenter som var imot kvinnelige prester. Men det er noe vi som institusjon har tatt tak i. Og vi har jobba hardt for at det skal være OK for kvinner å studere teologi, sier han.
[ Samordna opptak: Markant nedgang i antall prestestudenter på MF ]
NLA skiller seg ut
Ved MF vitenskapelig høgskole har ni kvinner og tolv menn blitt tilbudt studieplass. Det er en fordeling på 43 prosent kvinner og 57 prosent menn.
NLA Høgskolen skiller seg imidlertid ut på flere måter. De har både færrest søkere og er den eneste plassen med overvekt av kvinner. Der har tre kvinner og to menn blitt tilbudt studieplass.
Høgskolen forteller at profesjonsstudiet hos dem er helt nytt, og at de derfor ikke kan sammenligne med tidligere år.
Det kan også være positivt, siden vi tidligere har vært redd for å miste gutta i teologien
— Tomas Sundnes Drønen, dekan ved Fakultet for teologi, diakoni og ledelsesfag ved VID
– Sammensetningen av kvinner og menn blir i hvert enkelt kull nok litt tilfeldig, forteller avdelingsleder ved teologi, filosofi og religion, Gunnar Innerdal.

Han trekker fram at de er vant til å ha grupper på tvers av kjønn på de andre teologistudiene som tilbys. Å forklare hvorfor flere menn enn kvinner søker seg inn nasjonalt, er imidlertid vanskelig, synes han. Innerdal peker på tradisjon som en mulig forklaring:
– Yrket har tradisjonelt sett vært noe mannstungt. Kanskje er det en årsak til at det rekrutteres flest menn.
---
Kjønnsfordeling på profesjonsstudiene i teologi
- NLA: tre kvinner og to menn
- UiO: 14 kvinner 24 menn
- MF: ni kvinner tolv menn
- VID: to kvinner åtte menn
- Totalt: 28 kvinner 46 menn
---