Nyheter

Stoltenberg: – Vondt, men også vakkert

ELLEVEÅRSMARKERING: Nato-sjef Jens Stoltenberg besøkte Oslo Domkirken i forbindelse med 22. juli-markeringen fredag.

Det er elleve år siden 77 mennesker ble drept i to terrorangrep 22. juli 2011. Åtte mennesker ble drept i regjeringskvartalet, og 69 ble drept på AUFs sommerleir på Utøya.

Oslo domkirke holder derfor åpent klokken 10 til 18 med tenning av lys og musikkinnslag. I kirken er prester og diakon til stede gjennom hele dagen.

Stoltenberg var blant dem som tente lys i Domkirken fredag.

– Det er vondt, men også vakkert og fint. Vi minnes de menneskene som ble drept, men vi minnes også at hele det norske folk stilte opp og slo ring om åpenheten, mangfoldet og det som terroristen angrep, sa Stoltenberg til VG.

Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Oslo Domkirke, 11 år terrorangrepet 22.juli 2011.

Skytingen i Oslo preget elleveårsmarkeringen

Fredag morgen var overlevende, pårørende og en rekke statsråder til stede på det som ble en regntung markering i regjeringskvartalet.

Holdningene fra terroren 22. juli lever fortsatt, slo flere fast under markeringen.

– Tre datoer i løpet av elleve år er tre for mange, vi trenger ikke flere datoer å huske på, sa nestleder Tor Inge Kristoffersen i den nasjonale støttegruppen for 22. juli da han åpnet markeringen.

Han viste til drapet på Johanne Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august 2019, og skytingen i Oslo 25. juni i år.

Paraplyene kom frem på grunn av regnværet i Oslo under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet, 11 år terrorangrepet 22.juli 2011.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har også tatt opp skytingen i Oslo i dag.

– Natt til 25. juni – dagen da vi skulle markere pride i Oslo, skjøt en mann mot uskyldige mennesker i den varme sommernatten nede i gata her. De ble ofre, mange av dem høyst trolig fordi de feiret retten til å elske den man vil. Og gjerningsmannen var høyst trolig motivert av islamistisk ekstremisme.

Statsminister Jonas Gahr Støre talte under minnemarkeringen i regjeringskvartalet, 11 år terrorangrepet 22. juli 2011.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

I fjor henvendte Støre seg til høyresiden og ba dem heve stemmen og trekke klare grenser mot høyreekstreme. I år gjentok han budskapet, men rettet mot en annen gruppe.

– Derfor henvender jeg meg i dag til de moderate stemmene – det store flertallet i muslimske miljøer – og ber dem snakke ut mot både holdningene og handlingen, og igjen snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter spesielt til dere, sa han.

Frykt og sinne

Mange føler på frykt og sinne etter denne sommeren, sa AUF-leder Astrid Hoem.

– Det gjør også jeg. Det er umulig å ikke bli sint når hatet tar liv. Når skuddene er avfyrt, er det for sent å forebygge dem. Når hatet har tatt liv igjen, er det for sent å si ifra. Vi kan ikke la det ekstreme bli normalisert. Historien har vist at det ekstreme kan snike seg inn i hverdagen vår uten at vi klarer å stanse det. Vi har ikke råd til å la det skje igjen, sa hun i talen sin.

4.019 dager med tomme stoler rundt middagsbordet har gått siden terrorangrepene 22. juli 2011, sa Lisbeth Røyneland, leder i støttegruppen.

Hun mener at noe av berøringsangsten rundt 22. juli er blitt borte.

– Da jeg sto her i fjor, spurte jeg «hva ville de som ikke er her i dag, tenke om oss i dag?». Jeg tror de ville blitt stolte av å se at noe av berøringsangsten rundt 22. juli har blitt borte. Vi har blitt modigere i møte med hatet, sa hun og understreket at mange fortsatt har det vondt.

Mange føler frykt og sinne etter denne sommeren, sa AUF-leder Astrid Hoem med henvisning til skytingen i Oslo 25. juni. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Markeringen på Utøya starter klokka 16.

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter