Nyheter

Skal velge erstatter for han som rømte landet

SRI LANKA: Mens Gotabaya Rajapaksa leter etter et land som vil huse ham, skal hardt prøvede Sri Lanka velge ny statssjef.

Innen han rømte landet, rakk president Gotabaya Rajapaksa å utnevne den like upopulære statsministeren til midlertidig president. Onsdag skal Sri Lankas nasjonalforsamling velge ny statssjef.

Ranil Wickremesinghe regnes som en av de fremste av de fire kandidatene. Samtidig mener mange av demonstrantene at eks-statsministeren var med å kjøre Sri Lanka i grøfta, så han vil ikke bli godtatt.

Wickremesinghe har, som han som rømte, nære bånd til Sri Lankas generaler. Han har vært en del av landets politisk elite siden han ble statsminister første gang i 1993.

Sri Lanka har ikke råd til å gjennomføre et nyvalg, landet mangler for eksempel papir til stemmesedler. I vår ble eksamenene på universiteter og høyskoler avlyst da Sri Lanka ikke hadde råd til å kjøpe mer papir for å dele ut eksamensoppgavene.

Avskjed per e-post

Rajapaksa og kona fløy fra øystaten med et fly fra luftforsvaret sist uke. Han mellomlandet i Maldivene før han dukket opp i Singapore.

Her kunngjorde han at en avskjedssøknad var sendt, per e-post. Hvor Gotabaya Rajapaksas eksil blir, er ikke kjent. Han skal ikke ha søkt asyl i Singapore.

Prosessen med å velge og bekrefte en ny president kan ta sju dager, opplyser parlamentspresident Mahinda Yapa Abeywardena.

Landet er bankerott

Enorme utfordringer venter på Sri Lankas nye president. For få år siden var landets økonomi sterk nok til å gi folk flest både jobb og trygghet.

Nå er landet økonomisk filleristet og helt avhengig av hjelp fra land som India eller Kina. Sri Lanka er bankerott.

Kollapsen har ført til politisk kaos. For halvannen uke siden hadde folket fått nok. Demonstranter kom seg inn i residensene til både presidenten og statsministeren og jagde dem på flukt.

Bildet er fra stormingen av presidentboligen tidligere i uken. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB

Verre enn en krise

Det som skjer i den tidligere britiske kolonien – selvstendig siden 1948 – er verre enn den økonomiske krisen mange utviklingsland gjennomlever fra tid til annen.

Dette er en total økonomisk kollaps der folk ender opp med ikke å klare å skaffe seg mat, drivstoff eller andre nødvendigheter, med politisk uro og voldelige sammenstøt som konsekvens.

– Det er helt klart på rask kurs mot en humanitær krise, sier Scott Morris ved Center for Global Development i Washington, melder NTB.

Slike katastrofer er vanligere i fattigere land som i Afrika sør for Sahara eller det krigsherjede Afghanistan. I mellominntektsland som Sri Lanka er det mindre vanlig, men ikke ukjent.

Rickshaw-sjåfører venter i bensinkø i Colombo. Foto: Eranga Jayawardena/AP/NTB

Inkompetanse, korrupsjon og gjeld

Sri Lankas kollaps er stort sett et resultat av det som beskrives som ufattelig økonomisk inkompetanse og dyp korrupsjon, i kombinasjon med etterdønningene av pandemien.

Vanlige srilankere, særlig de fattigste, er de som betaler prisen, skriver NTB. De må vente i dagevis i køer på opp til to kilometer for å kjøpe drivstoff og gass til matlaging, og må ofte gå tomhendt hjem.

Inflasjonen for matvarer ligger på 57 prosent, og 70 prosent av landets familier melder ifølge Unicef at de har måttet redusere matforbruket. Mange er avhengig av risdonasjoner fra myndighetene, frivillige organisasjoner eller sjenerøse bekjente.

Krisen er et hardt slag også mot Sri Lankas middelklasse, som utgjør 15–20 prosent av bybefolkningen. Inntil alt raste, kunne de glede seg over økonomisk sikkerhet og økt levestandard.

Singaleserne styrer

Ved siden av de enorme økonomiske problemene, strever Sri Lanka også med en etnisk, politisk konflikt mellom majoritetsbefolkningen, singaleserne, og minoriteten tamilene – som ikke er leget.

Tamilene fremmet i 1972 krav om sin egen stat nord på øya. Konflikten utviklet seg til full borgerkrig. Tamilenes opprør ble knust i 2009, da hadde konflikten kostet 100.000 mennesker livet. 40.000 sivile tamiler skal ha blitt drept i opprørets siste dager.

Mannen som knuste tamilopprøret het Gotabaya Rajapaksa. Han var øverste sjef for forsvaret, og ble i ettertid gjort ansvarlig for krigsforbrytelser av FN. Men landets statsminister sa det var uaktuelt med granskning. Hans navn var Mahinda Rajapaksa. Han er bror til Gotabaya.

Fremdeles savnes et tusentall tamiler.

Det er helt klart på rask kurs mot en humanitær krise

—  Scott Morris, Center for Global Development

Lån satt på vent

Landets nye president trenger desperat penger i statskassen. Men forhandlingene om et nytt lån mellom Det internasjonale pengefondet (IMF) og Sri Lanka er satt på vent på grunn av urolighetene i øystaten.

I juni begynte de formelle forhandlingene om lånet, men de ble avbrutt da den politiske krisen eskalerte.

– Vi er selvsagt dypt bekymret for hvordan den pågående krisen rammer innbyggerne på Sri Lanka og særlig de fattige og mest sårbare gruppene, sier talsperson Gerry Rice i IMF, skriver NTB

Opprørene begynte i april da president Gotabaya Rajapaksa erklærte en midlertidig unntakstilstand og ga landets sikkerhetsstyrker omfattende fullmakter til å pågripe og anholde demonstranter.

---

Sri Lanka

  • Britisk koloni 1796-1948, så selvstendig republikk.
  • Het Ceylon fram til 1972.
  • 23 millioner innbyggere.
  • 75 prosent er singalesere, 18 prosent er tamiler, 7 er moors (muslimer)
  • Borgerkrig mellom singalesere og tamiler 1983-2009, tamilene ble nedkjempet.
  • Religion: Buddhisme, hinduisme, islam, kristendom.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter