Nyheter

Høyeste dødstall i trafikken siden 2016

TRAFIKKULYKKER: Med to drepte i en trafikkulykke lørdag morgen, er det så langt 70 omkomne i trafikken i år.

To menn omkom da en bil kjørte av veien og tok fyr i Tromsø lørdag morgen. Dermed er det 70 drepte i trafikken så langt i år.

I 12-tiden lørdag var tre biler involvert i en trafikkulykke i Verdal. Det er ikke meldt om noen omkomne, men tre personer er hardt skadd og sendt til sykehus.

Kommunikasjonssjef i Trygg trafikk Cecilie Bryner forteller at dødstallene viser en markant økning fra i fjor.

– For tilsvarende tall må vi tilbake til 2016, sier Bryner.

I 2016 hadde 84 personer omkommet i trafikken innen utgangen av juli. Siden har tallene ligger stabilt mellom 55 og 56 omkomne, med unntak av fjoråret. Da var det 40 som var drept i trafikken i utgangen av juni. Dette kan ha vært lavt grunnet pandemien, forteller Bryner, uten at hun kan si dette med sikkerhet.

Uoppmerksomme sjåfører

Bryner forteller også at det er vanskelig å si noe om årsakene til de høye dødstallene før ulykkene er undersøkt nærmere. Men faktorer som fart, rus, uoppmerksomhet og feilbruk av bilbelter går igjen, ofte i ulike kombinasjoner.

– Uoppmerksomhet har over tid vært en faktor. Vi har en hypotese om at ekstra mange ulykker nå kan skyldes uoppmerksomhet, sier Bryner, og understreker at man ikke har mulighet til å si dette sikkert ennå.

Trygg trafikk jobber blant annet med kampanjer som skal øke bevissthet rundt hvordan sjåfører kan kjøre tryggere. Bryner forteller at et fokus for tiden er å opplyse om bilmodus på smarttelefoner. Dette er en flymodus-lignende funksjon som demper varslinger og forstyrrelser fra mobilen. Det er også mulig å sette innstillingene slik at mobilen automatisk går i bilmodus når man kjører.

– En av fire sier at de har brukt mobilen mens de kjører. Vi tror også det kan være noe mørketall, sier Bryner.

Hun forteller at 70 prosent sier at de ikke har hørt om bilmodus. Blant de som har det, er det kun 11 prosent som oppgir at de har brukt det.

Flere menn omkommer

Det er flere menn enn kvinner som omkommer i trafikken, forteller Bryner. Det er også flere menn enn kvinner som oppgir at de er vant til å bruke mobilen mens de kjører, og opplever det som trygt.

– Det er en farlig feilvurdering, sier Bryner.

Hun forteller også at Trygg trafikk er i gang med et forskningsprosjekt som undersøker hvordan berøringsskjermer i bilen påvirker oppmerksomheten. Blant annet må man til berøringsskjermen for å skru på vindusviskerne i nyere biler, mens man tidligere trykket på en enkelt knapp ved rattet.

– Hypotetisk kan berøringsskjermene være en uoppmerksomhetsfaktor, sier Bryner.

---

Antall dødsfall i trafikken i utgangen av juli

  • 2022: 70 (per 16. juli)
  • 2021: 40
  • 2020: 55
  • 2019: 56
  • 2018: 55
  • 2017: 55
  • 2016: 84

---

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter