Nyheter

19 «hatpredikanter» har innreiseforbud i Norge

SVARTELISTET: Justisminister Emilie Mehl (Sp) opplyser at 19 religiøse forkynnere nå blir nektet å slippe inn i Norge. De fleste er muslimer.

Danmark innførte i 2017 innreiseforbud for seks religiøse forkynnere som ble betegnet som «hatpredikanter». De ble utestengt fra landet av hensyn til «offentlig orden». Minst én av dem hadde også vært i Norge. Kanadieren Bilal Philips besøkte landet i 2010. Han står fortsatt på sanksjonslisten.

I dag forholder alle Schengen-landene seg til den danske sanksjonslisten, og per i dag har Danmark ført opp 22 «hatpredikanter». Alle er menn.

– Utlendingsdirektoratet opplyser at 19 av disse 22 er innmeldt i Schengen informasjonssystem med innreiseforbud til hele Schengenområdet, altså også til Norge, skriver justisminister Emilie Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget.

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser til Vårt Land at de ikke kan fortelle hvem 19 av de 22 som er meldt inn i Schengen informasjonssystem (SIS) «da det er omfattet av taushetsplikten vår».

Kan ikke inviteres til Norge

De 19 forkynnerne kan ikke inviteres til Norge for å tale i forsamlinger eller på arrangementer. Flere av de 22 har ytret seg i sterke, nedsettende ordelag mot særlig kvinner, homofile og jøder.

Fellesnevneren for de aller fleste er at de er muslimske predikanter.

Sanksjonslisten viser at de 22 oppholder seg i 13 land, og at en har ukjent bosted. Flest bor for tiden i Storbritannia, USA, Tyrkia og Saudi-Arabia. Storbritannia er verken medlem av EU eller Schengen-samarbeidet.

Målet med hatpredikantlisten er å beskytte Danmark mod rabiate forkynnere som vil undergrave våre grunnleggende demokratiske verdier

—  Inger Støjberg, eks-utlendings- og integrasjonsminister i Danmark

---

Hatpredikant

  • Danmark har definert hva som menes med religiøse forkynnere som karakteriseres som «hatpredikanter»:
  • En utlending som gjennom virket som religiøs forkynner har en adferd som kan utgjøre en trussel mot den offentlige orden dersom vedkommende får slippe inn i landet.

---

port

Står på listen i to år

Antallet som nektes innreise til Norge vil variere, ettersom oppføring på listen er tidsbegrenset og det tidvis oppføres nye personer, opplyser Mehl. Innreiseforbudet for personene på listen varer i to år. Etter to år vurderer myndighetene om det skal forlenges.

Alle EU-land, minus Irland, Kypros, Bulgaria og Romania, deltar i Schengen-samarbeidet sammen med Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.

Vern mot «rabiate forkynnere»

Det var Danmarks tidligere utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg som initierte sanksjonslisten:

– Målet med hatpredikantlisten er å beskytte Danmark mod rabiate forkynnere som vil undergrave våre grunnleggende demokratiske verdier, sa hun i en redegjørelse.

Den gang var hun medlem av Venstre, et liberalt dansk parti. I dag leder Inger Støjberg det nystartede partiet Danmarksdemokraterne, som gjør det svært godt på meningsmålinger. Både som statsråd og som partileder er Støjbergs fanesak en stram asyl- og flyktningpolitikk.

Inger Støjberg under Folketingets behandling av riksrettstiltalen mot henne i begynnelsen av februar. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix/ NTB

Pastor ville brenne koraner

På den første listen fra 2017 sto kjente islamistiske, religiøse ledere fra land som Saudi-Arabia og Syria – og den omstridte amerikanske, kristne pastoren Terry Jones.

I 2013 ble han pågrepet av politiet i Florida i USA før han rakk å sette fyr på nesten 3.000 eksemplarer av Koranen. Han ville brenne muslimenes hellige bok som en hyllest til ofrene for terrorangrepene mot USA i 2001.

Regjeringen strammet til

I 2020 strammet daværende justisminister Monica Mæland (H) til den norske holdningen til «hatpredikanter».

Solberg-regjeringen ønsket en mer konsekvent praksis av bortvisningsreglene, og justisminister Mæland klargjorde vilkårene i en instruks til UDI og Politidirektoratet:

– Vi ser at utlendinger som sprer et hatefullt og ekstremistisk budskap som kan inspirere til vold, i noen tilfeller bør bortvises av hensyn til offentlig orden, sa hun i en pressemelding.

Vi ser at utlendinger som sprer et hatefullt og ekstremistisk budskap som kan inspirere til vold, i noen tilfeller bør bortvises av hensyn til offentlig orden

—  Monica Mæland (H), eks-justisminister

Ivareta to friheter

Departementet viste til at personer som utgjør en sikkerhetstrussel, kan utvises «av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser».

– Vi skal ivareta både ytringsfriheten og religionsfriheten. Samtidig må det også understrekes at trossamfunn og andre organisasjoner i Norge har et ansvar for hvem de inviterer til å holde foredrag og delta i arrangementer, påpekte Mæland.

Ingen saker behandlet i UDI

Den to år gamle instruksen står fremdeles ved lag:

– Instruksen er særlig ment å gjelde tilfeller hvor utlendinger forsøker å reise til Norge for å spre et hatefullt budskap og av den grunn kan utgjøre en trussel mot offentlig orden, melder Mehl.

Men i svarbrevet til Stortinget opplyser hun at UDI ikke har behandlet utvisningssaker på grunnlag av instruksen. Og at dette kan ha naturlige forklaringer: Reisevirksomheten over grensene har vært redusert som følge av koronapandemien og «innreiserestriksjonene knyttet til denne».

---

Sanksjonslisten

  • Ble innført av den danske, borgerlige regjeringen i 2017.
  • Brukes i dag av landene som er medlemmer i Schengen-samarbeidet – alle EU-land, minus Irland, Kypros, Bulgaria og Romania, pluss Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.
  • De religiøse forkynnerne som blir ført opp på listen blir stående i to år, så vurderes de på nytt.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter