Danmark innførte i 2017 innreiseforbud for seks religiøse forkynnere som ble betegnet som «hatpredikanter». De ble utestengt fra landet av hensyn til «offentlig orden». Minst én av dem hadde også vært i Norge. Kanadieren Bilal Philips besøkte landet i 2010. Han står fortsatt på sanksjonslisten.
I dag forholder alle Schengen-landene seg til den danske sanksjonslisten, og per i dag har Danmark ført opp 22 «hatpredikanter». Alle er menn.
– Utlendingsdirektoratet opplyser at 19 av disse 22 er innmeldt i Schengen informasjonssystem med innreiseforbud til hele Schengenområdet, altså også til Norge, skriver justisminister Emilie Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget.
Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser til Vårt Land at de ikke kan fortelle hvem 19 av de 22 som er meldt inn i Schengen informasjonssystem (SIS) «da det er omfattet av taushetsplikten vår».
Kan ikke inviteres til Norge
De 19 forkynnerne kan ikke inviteres til Norge for å tale i forsamlinger eller på arrangementer. Flere av de 22 har ytret seg i sterke, nedsettende ordelag mot særlig kvinner, homofile og jøder.
Fellesnevneren for de aller fleste er at de er muslimske predikanter.
Sanksjonslisten viser at de 22 oppholder seg i 13 land, og at en har ukjent bosted. Flest bor for tiden i Storbritannia, USA, Tyrkia og Saudi-Arabia. Storbritannia er verken medlem av EU eller Schengen-samarbeidet.
Målet med hatpredikantlisten er å beskytte Danmark mod rabiate forkynnere som vil undergrave våre grunnleggende demokratiske verdier
— Inger Støjberg, eks-utlendings- og integrasjonsminister i Danmark
---
Hatpredikant
- Danmark har definert hva som menes med religiøse forkynnere som karakteriseres som «hatpredikanter»:
- En utlending som gjennom virket som religiøs forkynner har en adferd som kan utgjøre en trussel mot den offentlige orden dersom vedkommende får slippe inn i landet.
---
Står på listen i to år
Antallet som nektes innreise til Norge vil variere, ettersom oppføring på listen er tidsbegrenset og det tidvis oppføres nye personer, opplyser Mehl. Innreiseforbudet for personene på listen varer i to år. Etter to år vurderer myndighetene om det skal forlenges.
Alle EU-land, minus Irland, Kypros, Bulgaria og Romania, deltar i Schengen-samarbeidet sammen med Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.
[ Flyktningar kan bli brukt i hybridangrep på Norge ]
Vern mot «rabiate forkynnere»
Det var Danmarks tidligere utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg som initierte sanksjonslisten:
– Målet med hatpredikantlisten er å beskytte Danmark mod rabiate forkynnere som vil undergrave våre grunnleggende demokratiske verdier, sa hun i en redegjørelse.
Den gang var hun medlem av Venstre, et liberalt dansk parti. I dag leder Inger Støjberg det nystartede partiet Danmarksdemokraterne, som gjør det svært godt på meningsmålinger. Både som statsråd og som partileder er Støjbergs fanesak en stram asyl- og flyktningpolitikk.
Pastor ville brenne koraner
På den første listen fra 2017 sto kjente islamistiske, religiøse ledere fra land som Saudi-Arabia og Syria – og den omstridte amerikanske, kristne pastoren Terry Jones.
I 2013 ble han pågrepet av politiet i Florida i USA før han rakk å sette fyr på nesten 3.000 eksemplarer av Koranen. Han ville brenne muslimenes hellige bok som en hyllest til ofrene for terrorangrepene mot USA i 2001.
Regjeringen strammet til
I 2020 strammet daværende justisminister Monica Mæland (H) til den norske holdningen til «hatpredikanter».
Solberg-regjeringen ønsket en mer konsekvent praksis av bortvisningsreglene, og justisminister Mæland klargjorde vilkårene i en instruks til UDI og Politidirektoratet:
– Vi ser at utlendinger som sprer et hatefullt og ekstremistisk budskap som kan inspirere til vold, i noen tilfeller bør bortvises av hensyn til offentlig orden, sa hun i en pressemelding.
Vi ser at utlendinger som sprer et hatefullt og ekstremistisk budskap som kan inspirere til vold, i noen tilfeller bør bortvises av hensyn til offentlig orden
— Monica Mæland (H), eks-justisminister
Ivareta to friheter
Departementet viste til at personer som utgjør en sikkerhetstrussel, kan utvises «av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser».
– Vi skal ivareta både ytringsfriheten og religionsfriheten. Samtidig må det også understrekes at trossamfunn og andre organisasjoner i Norge har et ansvar for hvem de inviterer til å holde foredrag og delta i arrangementer, påpekte Mæland.
[ Nå sulter hver tidene verdensborger ]
Ingen saker behandlet i UDI
Den to år gamle instruksen står fremdeles ved lag:
– Instruksen er særlig ment å gjelde tilfeller hvor utlendinger forsøker å reise til Norge for å spre et hatefullt budskap og av den grunn kan utgjøre en trussel mot offentlig orden, melder Mehl.
Men i svarbrevet til Stortinget opplyser hun at UDI ikke har behandlet utvisningssaker på grunnlag av instruksen. Og at dette kan ha naturlige forklaringer: Reisevirksomheten over grensene har vært redusert som følge av koronapandemien og «innreiserestriksjonene knyttet til denne».
---
Sanksjonslisten
- Ble innført av den danske, borgerlige regjeringen i 2017.
- Brukes i dag av landene som er medlemmer i Schengen-samarbeidet – alle EU-land, minus Irland, Kypros, Bulgaria og Romania, pluss Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.
- De religiøse forkynnerne som blir ført opp på listen blir stående i to år, så vurderes de på nytt.
---