Nyheter

17 knivet om prestisjejobb. Nå har Brita Sjöberg takket ja

KIRKEMUSIKK: For første gang er alle Nidarosdomens domkantorstillinger besatt av kvinner.

17 personer søkte på stillingen som domkantor i Nidarosdomen, meldte Vårt Land i april. Nå er stillingen besatt: Brita Sjöberg får hovedansvar for orglene i nasjonalhelligdommen.

– Dette er drømmejobben. Det er et fantastisk rom, med fantastiske instrumenter og kormiljø. Og det kommer alltid mye folk på gudstjenestene. Det er inspirerende for en kantor, sier Sjöberg til Vårt Land.

På søkerlista sto åtte søkere fra utlandet. Sjöberg derimot, skal knapt krysse Nidelva. Hun kommer fra stillingen som kantor i Bakklandet og Lademoen menighet i samme by. Og hun synger allerede i et av domkirkekorene, som hun heretter skal dirigere.

– Nå vil jeg styrke samarbeidet mellom de ulike korene, og få til en fellesskapsfølelse. Og jeg har lyst til å lage en form for semesterprogram for musikklivet i domen, med faste tidspunkter for orgelkonserter, sier Sjöberg.

Hun er opprinnelig fra Sverige, og har kantorutdanning fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og Musikhögskolan i Piteå. På toppen har hun solistutdanning fra prestisjefylte Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

nidarosdomen

Lytter til pop

Det var i fjor at Magne Harry Draagen forlot posten som domkantor i Nidarosdomen til fordel for prestisjejobben som organist i St. Michaelis-kirken i Hamburg. Tyskland er et land med «mer aksept for at kirkemusikken er en egen disiplin», uttalte Draagen til Vårt Land den gangen.

Han hadde tidligere vært kritisk til at popartisten Aurora skulle spille i Nidarosdomen, og ment at Den norske kirke «skusler bort muligheten til å trekke flere til gudstjenestene» ved å ikke prioritere å bruke tilgjengelige kirkemusikkressurser i gudstjenestene.

– Hva er kirkemusikk for deg, Brita Sjöberg?

– Jeg har ingen formeninger om hvorvidt ulike sjangere egner seg mer eller mindre som kirkemusikk. Derimot ser jeg det som mitt ansvar å videreføre den klassiske kirkemusikken, som jeg opplever som unik, sier hun.

Den nyslåtte domkantoren understreker at hun selv er glad i popmusikk.

– Men de populærmusikalske sangene finnes så mange andre steder i samfunnet. Når du velger musikk til en gudstjeneste og konserter i et kirkerom, må det ligge en tanke bak, sier hun.

Populærmusikk finnes så mange steder i samfunnet. Når du velger musikk til konserter i et kirkerom, må det ligge en tanke bak

—  Kantor Brita Sjöberg

– Det er litt historisk

Nidarosdomen hadde fem søkere inn på intervju, prøvespilling og prøvedireksjon, forteller daglig elder Gunn Karlsaune i Nidaros domkirkes sokn.

– Vi hadde mange dyktige søkere, og det var tett i toppen. Vi landet på Brita Sjöberg fordi hun holder et høyt kunstnerisk nivå innen solistisk og liturgisk spill i tillegg til kordireksjon, sier hun.

Liturgisk spill er musikken omkring gudstjenestene, for eksempel salmesang. Solistisk spill er som ordet tilsier å spille på egen hånd – gjerne de store kirkemusikalske verkene.

– Ellers framstår Sjöberg som en reflektert, klok og relasjonssterk kirkemusiker, sier Karlsaune.

Personlig egnethet var et viktig kriterium for ansettelsen, forteller hun.

– Vi har forventninger om å få en kirkemusiker som leverer både kunstnerisk med konsertene, og i samarbeidsrelasjonene vi forholder oss til.

Sjöghaug kommer til å inngå i en domkantortrio, som fra før består av Petra Bjørkhaug og Karen Haugom Olsen. Sistnevnte har hovedansvar for korene.

– Er det første gang alle domkantorene er kvinner?

– Ja. Det er litt historisk, sier Kalrsaune, og understreker at kjønnsbalansen er god i staben for øvrig.

Kaldt på kontoret

Sjöberg tiltrer antagelig i stillingen i oktober. Da gleder hun seg til å bli kjent med de to orglene i steinkirka. Men hva gruer hun seg til? Jo, i oktober har selv kleberstein rukket å kjølne.

– Om vinteren skal det visst være litt vanskelig å få temperaturen over 14 grader.

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Maria Birkeland Olerud er tilknyttet kulturavdelingen i Vårt Land som journalist og bokanmelder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter