Nyheter

Frankrike henter hjem 51 kvinner og barn fra IS-leire i Syria

SYRIA: 16 kvinner og 35 barn ble tirsdag evakuert av franske myndigheter fra de tidligere IS-kontrollerte områdene nordvest i Syria. Det bekrefter det franske utenriksdepartementet.

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at dette er den største enkeltstående evakueringen til Frankrike fra leirer i de tidligere IS-kontrollerte områdene i Syria siden Den islamske statens (IS) nederlag i mars 2019.

14 av de 16 kvinnene er franske statsborgere. Åtte av kvinnene tatt inn til avhør av franske myndigheter, og de resterende åtte ble varetektsfengslet etter arrestordre. Det er forventet at kvinnene vil tiltales for brudd på terrorlovgivningen.

Syv av barna kommer til Frankrike uten følge av voksne. Barna er så langt under barnevernets omsorg, knyttet til Versailles rettsdomstol.

En av de 35 mindreårige sitter i politiets varetekt mistenkt for å ha deltatt i terrorforbund, ifølge aktor i saken. Den mindreårige fyller snart 18 år, heter det i uttalelsen.

Minst 1300 franske statsborgere anslås å ha reist til Irak og Syria siden begynnelsen av den væpnede konflikten i regionen. Nyhetsbyrået France24 skriver at Frankrike var det landet i Europa med høyest antall statsborgere som forlot landet for å tilslutte seg IS.

Press fra Tyskland og Belgia

En fransk organisasjon ved navn The United Families Collective jobber for å få returnert kvinner som er tidligere IS-tilhengere, og deres barn. Organisasjonen forteller at det fortsatt er 150 franske barn med mødre som sitter i al-Roj leiren i Syria.

– Landet vårt har isolert seg mer og mer ved å velge det umenneskelige og det uansvarlige, i motsetning til Tyskland, Belgia og mange andre europeiske land, sa Collective for United Families i en uttalelse tirsdag.

Beslutningen om å returnere 51 personer i en enkelt operasjon tyder på en endring i politikken etter at Tyskland og Belgia kunngjorde at de ville bringe tilbake alle sine mindreårige fra Syria, skriver France24 videre.

Førte til regjeringskrise

I Norge har også spørsmålet om hvorvidt IS-kvinner skal få reise hjem vært en het potet. Mens naboland har hentet dem hjem, har Norge holdt igjen.

I januar 2020 bisto norske myndigheter med å få en kvinne og hennes to barn til Norge. Det førte til at Frp gikk ut av Erna Solbergs regjering, som fortsatte som en mindretallsregjering frem til stortingsvalget i 2021.

I januar 2021 var Norge ett av 57 land som fikk brev fra FN med oppfordringen: Hent hjem egne borgere fra leirene Roj og al-Hol i Syria.

Flere vestlige land har stått overfor et dilemma om hvordan de skal håndtere sine borgere som er internert i Syria siden slutten av de militære operasjonene mot IS i 2019.

Den franske regjeringen har lenge motsatt seg kravene til ulike organisasjoner som har jobbet for evakuering av de franske kvinnene og barna som oppholder seg Syria, skriver France24.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter