Nyheter

Svensk «KrF-søster» surfer høyt på spisse utspill

VALGKAMP: Lederen av svenske Kristdemokraterna, Ebba Busch, er med en serie spisse utspill blitt vinner på tillitsmålinger før valgkampstarten. En tøff velgerjakt handler også om et grunnfjell som skrumper.

Etter tid med skandaleoppslag om en boligsak og gallupfall i retning sperregrensen, er bildet snudd for Busch og KrFs svenske søsterparti. Partiet har i vår løftet seg over seks-tallet på målinger. Kristdemokraterna (KD) er nå nøkkelaktør i kamp om regjeringsmakt og jager dagens svenske røde regjering tøffere enn andre borgerlige.

– Tryggheten i «folkhemmet» skal ikke være luksusvare for de rikeste, smalt det fra Busch på talerstolen i Almedalsveckan denne uken. Almedalsveckan blir arrangert i Visby på Gotland hver sommer.

Som den skarpeste refseren av gjengkriminalitet og skuddsalver i svenske byer har Busch i vår bykset oppover på flere barometre over velgertillit. Kontrasten til partiets tidligere stil er stor.

Tok den første kaffen med utstøtte Åkesson

For KDs grunnfjell har ikke vært så ulikt KrFs: Gjerne flyktningvennlige velgere, med et varmt sosialt sinnelag. Med en slik profil ledet Alf Svennson KD til nær 12 prosent på slutten av 1990-tallet.

Nå er det derimot skarpe utspill som gjør at KD vinner både mediebildet og leder an i kampen for å avsette statsminister Magdalena Andersson og hennes sosialdemokratiske regjering.

Nettopp Busch var den som på borgerlig side tok den første kaffekoppen med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og tinet isen som sperret det omstridte partiet ute fra en borgerlig blokk.

** Mangler jobid/eller feil **
VISBY, SVERIGE 20220705. 
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller tal under Almedalsveckan.
Foto: Henrik Montgomery / NTB

Eksperten: «Hun er en ny type politiker»

Åkesson nikker ofte til utspillene der Busch stadig kaprer plass i mediebildet. Professor i statsvitenskap, Magnus Hagevi, ved Linnéuniversitetet i Växjö, mener KD-lederen behersker den nye rytmen i politisk debatt:

– I denne er det ikke lenger bare et mål å løse politiske problemer, men å vinne seg selv plass. Busch har nettopp disse egenskapene. Hun er en ny type politiker, sier Hagevi.

Den kristelig aktive gruppen av velgere er nå for liten til å bygge et stabilt parti på.

—  Professor Magnus Hagevi, Linnéuniversitetet

Den politiske stormønstringen Almedalsveckan drar for alvor i gang spurten i svensk valgkamp. Arrangementet spiller en tyngre rolle enn den norske kopien Arendalsuka.

Da Busch holdt KDs partiledertale, hugg hun til mot røde og grønne motstandere.

---

KrFs søsterparti

  • Lederen for KrFs svenske søsterparti, Ebba Busch, har i vår fått tydelig økt tillit blant velgere både i målingene til Aftonbladet og Sveriges Television (SVT).
  • Hos sistnevnte økte hun mest av alle - med syv prosent - i slutten av mai. Ukene før var Busch besk i en av årets store valgsaker: Gjengkriminaliteten.
  • Busch overtok som leder av Kristdemokraterna i april 2015. Åtte år i regjeringen Reinfeldt var over året før. Partiet var svekket.

---

Utspill blir overskrifter - her er vårens liste

Men hun har varmet opp i hele vår:

  • «Hvorfor ble det ikke skutt med skarpt», sa Busch til den svenske statskanalen etter gjengopptøyene i påsken. Hun møtte bølger av refs fra motstandere.
  • Etterpå ble en invitasjon til motemagasinet Elles store galla kansellert – overskrifter ble det også da.
  • Sent i juni inviterte hun riksdagspartiene til å undertegne en kontrakt for å beskytte dagens svenske abortlov etter beslutningen fra amerikansk høyesterett. Kommentatorer anså det som et føre-var-grep mot å så tvil om KDs eget abortsyn.
  • I forrige uke: Forslag om maksstraff på 25 år for voldtekt – åpning for kjemisk kastrering. Det siste foreslo også norske Frp-politikere for et tiår siden.

Et bevisst valg - for å fange nye grupper

Professor Hagevi – ekspert på hvordan svenske kristenvelgere vandrer – har sin analyse av Busch og KDs ferd de siste årene:

– Det er et bevisst valg fra Busch. Den kristelig aktive gruppen av velgere er nå for liten til å bygge et stabilt parti. Derfor vender hun seg mot mer sekulære borgerlige velgere som har andre meninger.

Han påpeker at endringen av strategi startet alt under forgjengeren Göran Hägglund, ved årtusenskiftet.

– Derfor er det ikke bare Ebba Busch som har stått bak dette, sier han.

Professor Magnus Hagevi, Linnéuniversitetet

Henter nye velgere – med andre holdninger

Som i Norge smuldrer kristenpartiets grunnfjell: KD står overfor et landskap der andelen velgere som besøker gudstjenester i senere år er halvert. Men en femtedel av aktive svenske kristenfolk velger seg fortsatt KD. Fortsatt er de et grunnfjell for partiet.

Derfor møter Busch også kryssende forventninger:

– Eksempelvis vil sekulære velgere gjerne senke bistandsutgiftene. De tradisjonelle velgergruppene godtar ikke dette i det hele tatt. Men KDs fremgang kommer fra velgere som sjelden besøker gudstjenester, sier Hagevi.

Valgkamp i Sverige 2018. Kristdemokratene KD på valgkamp i Jönköping. Ebba Busch Thor. Göran Hägglund og Alf Svensson.

Solgte rundstykker og boller på bibelcamp

Spennet i KDs velgerjakt har vist seg den siste uka: Før helgen rapporterte den svenske avisen Dagen fra Buschs reise i nabolandets bibelbelte. Sammen med pastorer solgte hun rundstykker og boller til gjester på en bibelcamp.

Få dager etter var samme Busch hardtslående fra podiet under stormønstringen i Almedalen. Der gikk hun spesielt i strupen på Socialdemokraterna og statsminister Magdalena Andersson. Men også Centerpartiet (Centern), som byttet side etter valget i 2018.

Målet: Flytte velgere fra rødgrønn side for å kaste dagens svekkede mindretallsregjering - og bygge en ny med Moderaterna (svenske Høyre) og KD selv. Som støttegrunnlag: Innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD). Galluper og analytikere spår et dødt løp mellom blokkene.

** Mangler jobid/eller feil **
VISBY, SVERIGE 20220705. 
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under Almedalsveckan.
Foto: Henrik Montgomery / NTB

Ikke «skuddsalver» - heller «villa, volvo og vovve»

– Nå trues tryggheten av skuddsalver og helsekøer, lød det i angrepene på statsministeren, «Magda» Andersson tirsdag.

Også svenske velgere sliter med sjokkpriser på drivstoff og strøm. I Buschs sjargong møter de «Magda-priser». Hun ber sosialdemokrater låne ut stemmen til KD, for å bevare drømmen om det svenske «Folkhemmet».

Der er «sterke og trygge familier» det gode våpenet mot gjenger og kriminalitet. I frieriet til sosialdemokrater i midten av politikken lover Busch et harmonisk og godt land med «villa, volvo og vovve (hund)».

Svinger verdikortet mot rival

I svenske bygder er Centern, som også favner grønne og liberale byvelgere, en rival. For å senke Centern drar Busch verdikortet og minner om partiets topper på 70-tallet som vektla den kristne livsanskuelsen.

– Den har dette partiet byttet ut med en el-sparksykkel. Og hva hva hjelper det om gresset er grønt, dersom kuen er død, sa hun i Almedalen.

I landets bibelbelte farter Ebba Busch Thor i Kristdemokraterna rundt for å berge grunnfjellet. KrFs søsterparti har fått sitt «Frp-problem»: Høyrepopulister tar velgere.2018

Løftet partiet. «Derfor hersker det også takknemlighet»

I politiske analyser brukes nettopp evnen til å polarisere som forklaring på hvorfor Busch makter å løfte partiet når det gjelder: Fra nederlagssifrene 2,9 for fire år siden til valgresultat på 6,3 prosent. Tre måneder før årets riksdagsvalg 11. september er partiet over seks-tallet.

Professor Hagevi tror tradisjonelle kjernevelgere og tillitsfolk godtar Buschs budskap, selv om det tidvis er hardt.

– Hennes politikk har ført partiet på sikker mark over sperregrensen. Det er uvanlig for KD. Derfor hersker det også takknemlighet: At de ikke hele tiden må kjempe for å komme over «sperren», sier han.



Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter