Nyheter

Vil fremme kvinnehelse i Palestina og Ghana

UTDANNING: Jordmor og førsteamanuensis Berit Mortensen leder et prosjekt som skal styrke jordmorfaget i Ghana og Palestina.

300.000 kvinner dør årlig i forbindelse med fødsel. Dette på tross av at barnedødeligheten synker verden over.

– Mange overlever, men med svært alvorlige og livstruende helseproblemer, sier jordmor og førsteamanuensis ved OsloMet Berit Mortensen.

Mange av dødsfallene kunne vært unngått. Mortensen leder et Norad-finansiert prosjekt som skal styrke jordmorfaget i Palestina og Ghana. Omsorg og økt livskvalitet er kjernen i prosjektet, og et av målene er å styrke den lokale forskningen som kan forbedre helsen til mødre og barn i lavinntektsland.

Ifølge Mortensen er det avgjørende å sikre at mødrene ikke blir syke etter fødsel. Sjansene for å overleve reduseres betraktelig for barn dersom mor dør eller er alvorlig syk.

– Svangerskap, fødsel og barseltid er med på å bygge grunnlag i folkehelsen. Man trenger friske mødre. Hvis moren din dør under fødselen, har du mye mindre sannsynlighet for å overleve. Og hvis moren din er syk, er det også mer sannsynlig at du selv også blir syk eller får dårlig helse, forteller Mortensen.

Styrke lokale ressurser

Helt konkret skal prosjektet bygge opp en masterutdanning i kvinnehelse i Palestina og en masterutdanning i jordmorfag i Ghana. I tillegg skal tre doktorgradsprosjekter gjennomføres.

PROSJEKTLEDER: Berit Mortensen vil øke den lokale kompetanse om barnehelse i Palestina og Ghana.

– Det handler først og fremst om å utvikle det lokale grunnlaget for forskning og å styrke de lokale menneskelige ressursene, sier hun.

Landene må selve forske på sin egen barnedødelighet, og hva man kan gjøre for å forbedre barnehelsen. Et annet måle rat landene kan bli ressurser i sin egen region.

– Ved å sikre at de lokale får utdanning og midler til å forske mer, kan man redusere dødelighet og skape bedre helse for mødre og barn, sier Mortensen.

Svangerskap, fødsel og barseltid er med på å bygge grunnlag i folkehelsen

—  Berit Mortensen, jordmor og forsker på OsloMet

Frustrerte jordmødre

Hun har selv tette bånd til spesielt Midtøsten. Siden 1987 har hun jobbet med diverse prosjekter i Palestina. Behovet for lokal kompetanse så hun spesielt da hun tok doktorgrad i jordmortjenesten i Palestina. Det var viktig at jordmødre burde få ta utdanning selv.

– Jeg ville søke om midler slik at jordmødrene der skulle få ta utdanning selv og at jordmødre i Palestina burde få ta doktorgrad, forteller hun.

Ghana ble en del av prosjektet etter at studenter ved OsloMet så det samme behovet gjennom praksisopphold. Mortensen merket at evalueringene deres var ganske like hennes egne i Palestina.

– De opplevde at jordmødrene var veldig fortvilede fordi de hadde så få ressurser, og at de har et stort behov for å få utviklet faget sitt, forteller hun.

---

Mødredødelighet

  • Verdensgjennomsnittet for mødredødelighet er 213 per 100.000 levendefødte barn der dødsårsaken er knyttet til graviditet, fødsel eller komplikasjoner i forbindelse med fødsel.
  • Sør-Sudan topper listen med 1150 per 100.000.
  • Ghana og Palestina har en mødredødelighet på 308 og 27 per 100.000.

Kilde: FN-sambandet

---

Prosjektet skal blant annet gi doktorgradstillinger i Palestina og Ghana. Her med prosjektleder Sahar Hassan (t.v),  den palestinske doktorgradsstipendiaten Khadeja Zaza (i.m) og Berit Mortensen (t.h).


Selma Elise Ekre

Selma Elise Leinebø Ekre

Mer fra: Nyheter