Torsdag 30. juni protesterte store folkemengder i gatene Khartoum, hovedstaden i Sudan. Mengdene bevegde seg i gatene på tross av store sikkerhetstiltak og kommunikasjonsstans fra militærstyret for å hindre protestene, melder Reuters.
Telefonlinjer i landet ble kuttet og bruer stengt for å forhindre deltakelsen i demonstrasjonene. Sikkerhetsstyrkene slo til med tåregass og sjokkgranater for å spre titusener av demonstranter som deltok.
Så langt er åtte bekreftet drept av sikkerhetsstyrkene. Minst seks av de åtte drepte ble skutt – i brystet, i hodet eller i ryggen, ifølge helsepersonell.
Demonstrerer mot statskupp
Torsdagens protester skjedde på årsdagen for et tidligere kupp i 1989, som tok makten fra landets siste valgte sivile regjering. Kuppet innledet tre tiår under tidligere president Omar al-Bashir.
Sudans militære grep makten i et kupp våren 2019. Etter store demonstrasjoner gikk kuppmakerne med på å ta representanter for sivilsamfunnet inn i en overgangsregjering. Den ble avsatt i et nytt kupp i oktober i fjor.
Siden har protestene i landet vært store, og minst 111 mennesker er blitt drept. Folkemengdene krevde slutt på militærstyret.
«Millioneya»
Ifølge nyhetsbyrået AFPs korrespondenter sang demonstrantene torsdag «Ned med Burhans styre», med henvisning til general Abdel Fattah al-Burhan, som tok makten i fjorårets kupp.
– Selv om vi dør, skal ikke de militære styre oss, ropte demonstrantene.
Opposisjonen har i flere uker mobilisert mot en såkalt «millioneya» – en millionmannsdemonstrasjon – på årsdagen den 30. juni. Militære ledere har ønsket å forhandle, mens den sivile opposisjonen har nektet å delta i samtaler, ifølge Al Jazeera. I stedet demonstrerer de for en umiddelbar overgang til sivilt styresett.
Sudan har lenge vært preget av borgerkrig og uroligheter, og kategoriseres som et ufritt land av Freedom House. Konfliktene har resultert i flere millioner på flukt både internt i landet og i nabolandene. Rettsvesen, politi og helsevesenet fungerer også svært dårlig, ifølge FN-sambandet.
---
Sudan
- Sudan har slitt med borgerkrig og uroligheter siden uavhengigheten i 1956.
- Landet fikk en fredsavtale i 2005, og i 2011 ble Sør-Sudan løst fra Sudan.
- Høsten 2021 opplevde landet et statskupp.
- Landet var lenge et av de fattigste landene i Afrika.
---