Nyheter

Trosser politiets råd for å markere terroren

AVLYST MARKERING: Prest Ingrid Øygard trosser politiets råd og møter opp på Rådhusplassen.

Den norske kirke har de seneste årene deltatt på Pride, som en del av initiativet «Kirken på Pride». Paraden ble avlyst etter at Zaniar Matapour skjøt og drepte to menn utenfor det skeive utestedet London pub natt til lørdag.

Søndag kommer meldingen om at det mandag klokken 19:30 ville foregå en solidaritetsmarkering på Rådhusplassen. Kirken skriver i en pressemelding mandag at de ville samle folk i et tog fra Oslo domkirke til minnesmarkeringen.

En times tid senere kommer en justering - Kirken vil møtes i nærheten av Rådhusplassen, da de blir bedt av politiet om å ikke ha et eget tog.

Her kommer en oversikt over markeringens tidforløp.

13:28: Anbefaler å ikke delta

Aftenposten melder mandag klokken 13:28 at politiet råder arrangørene til å droppe kveldens markering.

– Vi anbefaler ikke at arrangementet gjennomføres. Vi ber om at publikum også tar dette med i sine vurderinger, skriver politiet i en e-post til Aftenposten.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen følger opp et par timer senere.

– Som byrådsleder ber jeg folk følge politiets råd, skriver Johansen i et innlegg på Facebook.

Kort tid etter er Den norske kirken ute med egen pressemelding.

– Vi har ikke noe annet valg enn å følge politiets og Oslo kommunes råd. Kirken på Pride i Oslo avlyser derfor den planlagte deltakelsen på solidaritetsmarkeringen i dag på grunn av sikkerhetssituasjonen. Vi er så lei oss for dette, sier prosjektleder for Kirken på Pride i Oslo Petter Dille i pressemeldingen.

Til Vårt Land forteller Dille at han ikke kommer til å møte opp som privatperson heller.

Oslo 20220627. Minnemarkering på Rådhusplassen etter terrorangrepet i Oslo natt til lørdag. På grunn av en uavklart trusselsituasjon gikk politiet tidligere på dagen ut med en anbefaling om at pride-arrangement i Oslo avlyses da de ikke kan garantere for sikkerheten.

16:34: Flere prester holder stand

Etter at Kirken avlyser sitt offisielle arrangement, som del av støttemarkeringen, er det fortsatt flere prester som uttrykker at de ønsker å gå. Prest i Fagerborg menighet Ingrid Ribe-Nyhus forteller Vårt Land i halv fem-tiden at hun og flere prester fra Oslo kommer til å møte opp som privatpersoner. Hun peker på kritikken politiet fikk for å avlyse lørdagens parade.

– I det store og det hele ville jeg hørt på politiets råd, men noen ganger er sivil ulydighet på sin plass, sier Ribe-Nyhus.

17:18: Prestene trekker seg

– Så ser vi at det blir flere og flere som melder seg på. Vi vet at dette kan bli stort, og så lenge vi har en så uavklart trusselsituasjon kan vi ikke anbefale at det gjennomføres, sier Martin Strand, stabssjef ved politiet i Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Ribe-Nyhus gir beskjed til Vårt Land om at hun og kollegene har vurdert situasjonen på nytt, og ikke kommer til å delta.

– Ting svinger så fort. Nå har hele gjengen landet på at det føles vanskelig å gå, sier Ribe-Nyhus.

Hun understreker at hun ikke vil bidra til et skille mellom «de feige» og «de modige».

– En ny polarisering er det siste vi trenger. Så det kjennes ikke riktig lenger.

På sms gjentar Ribe-Nyhus et Facebook-innlegg hun skrev da lørdagens parade ble avlyst:

– Da gjelder det å flytte paraden til hjertene, skriver hun.

17:21: – Frustrerte

17:21 mandag blir det klart at hele arrangementet er avlyst.

– Jeg har nå fått bekreftet fra arbeidsutvalget som representere de skeive organisasjonene om at arrangementet fra scenen på Rådhusplassen er avlyst, sier Inger Kristin Haugsevje, leder av Oslo Pride, i en pressemelding til NTB mandag kveld.

Politiet uttalte tidligere at de ikke var klar over at arrangementet skulle bli stort, da de fikk høre om det søndag.

– Det er feil, slik politiet påstår, at dette var ment å være et lite arrangement. Vi forstår at folk nå er frustrerte og likevel ønsker å samles. Det vil dessverre bli uten innslag, appeller og musikk fra scenen på rådhusplassen, sier Haugsevje i pressemeldingen til NTB.

18:27: – Åpenbart et stort behov

Leder i Åpen folkekirke Gard Sandaker-Nilsen skriver i en SMS til Vårt Land at de «forholder seg til at arrangørene har valgt å avlyse markeringen etter råd fra politiet.» Han forstår likevel at mange er skuffet:

– Mange har nå behov for å samles for å sørge, for å markere at kampen for å være seg selv og elske den en elsker ikke er over og for å ta avstand fra terroren og drapene i Oslo sentrum, skriver Sandaker-Nilsen.

Han oppfordrer alle til å vise solidaritet der de er, og bli med på fremtidige markeringer:

– For det er det åpenbart stort behov for fremover, skriver Sandaker-Nilsen.

18:49: Presten som trosser politiet

Ingrid Øygard, som er barne- og ungdomsprest i Ås og studentprest ved NMBU, sitter på bussen på vei til Rådhusplassen selv om markeringen er avlyst.

– Om det er riktig eller feil å være der i dag er jeg usikker på. Men jeg kjenner på at det er viktig, sier Øygard til Vårt Land.

Hun forteller at hun i utgangspunktet ikke liker å trosse politiets råd. I dag føler hun likevel på et unntak.

– Noen ganger må man trosse reglene for å vise medmenneskelighet, sier hun.

Øygard har stor forståelse for de som ikke møtte opp, og er heller ikke sikker på om det er riktig av henne å være på Rådhusplassen når politiet har frarådet det.

– Jeg kjente at jeg kanskje skal trosse min egen pliktoppfyllelse og frykt, for de skeive, som er redde hver eneste dag, sier Øygard.

Prest i Ås Ingrid Øygard på Rådhusplassen etter at markeringen ble avlyst.

19:59: Over tusen mennesker på Rådhusplassen

Operasjonsleder Alexander Østerhaug i Oslo politidistrikt sier til VG rett før klokken 20.00 at det er godt over 1000 personer samlet på Rådhusplassen.

– Situasjonen nå er at vi har god kontroll. Vi har betydelige ressurser til sted for å sørge for trygghet, sier Østerhaug.

Prest Ingrid Øygard er en av de tusen.

– Det er spontane appeller fra barn og voksne og tilfeldige folk, sier Øygard.

Hun er glad for at hun har møtt opp.

– Det føles fint å være her og stå her sammen med alle disse menneskene som på ulike måter er berørt av det her, sier hun.

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter