Nyheter

Flere angrep mot Pride-markeringer de siste årene

UTSATT GRUPPE: Masseskytingen i Oslo natt til lørdag føyer seg i rekken av angrep i tilknytning til Pride-feiringer og homofile rundt omkring i verden.

Natt til lørdag ble det åpnet ild mot utestedet Per på hjørnet og puben London, en pub for skeive. To personer ble drept, ti ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd.

Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter lørdagens hendelse. Som følge av masseskytingen ble Pride-paraden i Oslo avlyst.

Oslo-skytingen natt til lørdag føyer seg i rekken av angrep mot, eller i tilknytning til, Pride-markeringer og LHBTQ-samfunn rundt omkring i verden.

Anti-LHBTQ-aktivitet, inkludert demonstrasjoner og angrep, firedoblet seg i USA fra 2020 til 2021, ifølge en undersøkelse publisert av ACLED, som vurderer at situasjonen kan bli verre i 2022.

Forskere trekker en direkte linje mellom hatefulle politiske ytringer og angrep, skriver Washington Post.

Idaho – USA

11. juni i år planla gruppen «Patriot Front», en amerikansk hvit nasjonalistisk og nyfascistisk hatgruppe, å møte opp på et pride-arrangement i byen Coeur d’Alene i USA, ifølge politisjef i byen, Lee White.

En lokal tipser så de mistenkte laste en mini-trailer, og varslet så politiet.

Takket være tipseren fikk politiet avverget det som angivelig ville blitt opptøyer, ifølge White.

Gruppen besto av maskerte menn fra forskjellige stater i USA, kledd i helt like klær. Ifølge politisjefen skal de også ha hatt leggbeskyttere, skjold, hjelmer, minst én røykgranat og lange metallstenger.

– De hadde til og med en detaljert plan for hva de skulle gjøre når de ankom arrangementet, sa politisjefen.

Tbilisi – Georgia

I fjor skulle det for første gang arrangeres Pride-parade i hovedstaden Tbilisi i Georgia. Paraden måtte derimot avlyses etter at høyreekstreme demonstranter stormet LHBTQ-aktivistenes hovedkvarter, og deretter angrep journalister som dekket opptøyene.

Det skal ha vært den ortodokse kirken i Georgia og den høyreekstreme gruppen «Alt Info» som oppfordret demonstranter å ta til gatene, ifølge nyhetsbyrået OC Media.

Omtrent 50 journalister skal ha blitt skadd i fjorårets angrep, og kameramannen Lekso Lashkarava døde en uke senere som følge av skadene han pådro seg etter angrepet.

I år annonserte organisasjonen Tbilisi Pride at det ikke arrangeres noen Pride-parade, fordi de mener det offentlige systemet ikke beskytter dem godt nok, men heller ekskluderer LHBTQ-samfunnet fra det offentlige rom.

nettsiden deres står det: «Vi er den eneste gruppen som nektes forsamlings- og demonstrasjonsfrihet».

Florida – USA

I juni for seks år siden gikk en mann til væpnet angrep mot en nattklubb som knyttes til det skeive miljøet i Orlando. 50 mennesker ble drept, inkludert gjerningspersonen.

MINNEVEGG: En besøkende ved en minnevegg for de som ble drept på nattklubben Pulse i Orlando.

Gjerningsmannen var en amerikansk statsborger i slutten av 20-årene, med afghansk bakgrunn.

I tillegg til 50 drepte, ble 53 personer såret i angrepet, som gjorde det til den dødeligste masseskytingen i USA på det tidspunktet.

I 2021 i byen Wilton Manors, sør i Florida, kjørte en mann inn i en folkemengde da Pride-paraden i byen fant sted. Én person ble drept, og én såret.

– Dette er et terrorangrep mot LHBTQ-samfunnet, sa Dean Trantalis, ordføreren i regionen like etter hendelsen.

Politiet meldte derimot i etterkant at det antagelig var en ulykke uten intensjon om å ramme Pride.

Istanbul – Tyrkia

Tyrkisk politi i Istanbul skal ha hindret flere hundre fra å delta i Pride-paraden og varetektsfengslet dusinvis etter at lokale myndigheter forbød gjennomføring av paraden i år, melder Reuters.

Lokale myndigheter fikk etter kuppforsøket i 2016 lov å forby offentlige samlinger av sikkerhetsmessige hensyn.

I fjor aksjonerte sikkerhetsstyrker mot Pride-paraden i Istanbul. 20 mennesker skal ha blitt pågrepet etter markeringen.

LHBTQ-grupper mener at myndighetene knebler deres frihet, og beskyldte den tyrkiske regjeringen for å drive hatkampanje mot dem, skrev VG i fjor.

Bialystok – Polen

Pride-paraden i Bialystok i Polen i 2019 ble møtt av omtrent 4000 motdemonstranter. Disse var nasjonalistisk fotball “ultra-fans” og høyreekstreme.

De kastet sjokkgranater, glassflasker og steiner på paraden, og ropte «Bialystok fri fra perverse», ifølge CNN. Folk i paraden svarte med å rope «Bialystok fri for fasister».

Ifølge en talsperson for politiet i byen ble 20 personer arrestert på grunn av opptøyene.

---

Masseskytingen

  • Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum.
  • To personer døde, ti er alvorlig skadde, og 11 er lettere skadde.
  • 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og PST fra før.
  • PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.
  • Pride-paraden i Oslo lørdag ble avlyst som følge av skytingen.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter