Nyheter

Kongsberg-drapene: Espen Andersen Bråthen dømt til tvungent psykisk helsevern

DØMT: Buskerud tingrett har konkludert med at Espen Andersen Bråthen var utilregnelig da han drepte fem mennesker med kniv og angrep flere andre i Kongsberg fjor.

Dommen mot Bråthen ble offentliggjort fredag formiddag.

Utfallet var ventet etter at både påtalemyndigheten og Espen Andersen Bråthens forsvarer under rettssaken sa seg enige med de rettspsykiatrisk sakkyndige som slo fast at han lider av kronisk paranoid schizofreni.

Det innebærer at han også var utilregnelig da han drepte Gun Marith Madsen, Hanne Merethe Englund, Andréa Meyer, Gunnar Erling Sauve og Liv Berit Borge, og forsøkte å drepe og truet flere andre, i Kongsberg 13. oktober i fjor.

Tingretten dømmer Bråthen til tvungent psykisk helsevern. Det er i tråd med påstanden både fra aktor og Bråthens forsvarer.

– En syk person

– Vi har å gjøre med en syk person. En person som er uten skyldevne, sa aktor Andreas Christiansen i sin sluttprosedyre i tingretten.

Under rettssaken, som gikk i tinghuset i Hokksund mellom 18. mai og 6. juni, fortalte 38-åringen at han følte at han måtte gå ut og drepe mennesker slik at han selv kunne bli gjenfødt til et bedre liv. Han tok med seg en pil og bue og oppsøkte først den lokale matbutikken Coop Extra på Nytorget i Kongsberg. Der skjøt han piler mot en rekke personer og traff tre av dem, men uten at noen ble påført livstruende skader.

Bråthen greide å unngå den første politipatruljen som kom til butikken ved å skyte piler mot dem, før han tok seg ut av en nødutgang på siden av bygget da patruljen trakk seg tilbake for å få på seg verneutstyr. Etter at buen hans gikk i stykker, gikk han ned i Hyttegata, som ligger rundt 150 meter fra Coop. Her gikk han inn i boligene til beboerne og drepte dem han traff på med kniv.

Han ble pågrepet rundt 37 minutter etter at angrepet startet, og har vært tvangsinnlagt på regional sikkerhetsavdeling på Dikemark i Asker siden 15. oktober.

Jihad, gjenfødelse og overvåking

– Tiltalte hadde åpenbart klare vrangforestillinger på tidspunktet for handlingene. Vi har i retten hørt snakk om jihad, gjenfødelse, at han mener han må drepe så mange som mulig for å bli født på ny, en hvit hest, et USA-kart og at han følte seg overvåket av naboer, sa medaktor Vibeke Gjøslien Martins i sin sluttprosedyre.

Bråthen har en lang historie med psykisk sykdom, og fra starten har en av politiets hovedhypoteser vært at han var psykotisk da han begikk drapene. Han fikk i 2007 diagnosen paranoid schizofreni, der psykose er et fremtredende trekk. Rettspsykiaterne som har vurdert Bråthen, mener at han fremdeles har diagnosen, og at den er kronisk.

– Vi har sett hva tiltalte er kapabel til. Han har en alvorlig sinnslidelse som han etter all sannsynlighet ikke vil bli frisk av, men som må påregnes å holdes i sjakk med medisinering og tett oppfølgning, mest sannsynlig livet ut, sa Martins.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter