Nyheter

Dette engasjerer mest i sosiale medier

SOSIALE MEDIER: Innlegg om negative holdninger og innvandring troner øverst, ifølge ny forskning.

Flere forskere har nylig studert politiske partiers bruk av sosiale medier i tolv europeiske land. De fant at innlegg om negative holdninger og innvandring skaper mest engasjement. Det skriver Høyskolen Kristiania i en artikkel publisert på forskning.no.

Studien ble gjennomført da et nytt Europaparlament skulle velges i 2019. Engasjement på sosiale medier blir i studien målt etter antall likes og delinger.

Professor Anders Olof Larsson ved Høyskolen i Kristiania var en av forskerne bak prosjektet. Han ble ikke overrasket over resultatet.

– Vi finner at populistiske, polariserende og negative holdninger, i tillegg til innlegg om innvandring, får mest oppmerksomhet i sosiale medier, forteller han i saken.

Likt i alle land

Det var likevel to ting som overrasket forskerne bak studien. For det første viste den at negative holdninger og innvandring ga mest engasjement i alle de tolv europeiske landene som deltok i undersøkelsen – uten variasjon.

For det andre ga engasjementet rundt klimasaken mindre utslag enn ventet i 2019. Larsson forklarer klimaengasjementets fravær med at det sjelden er en sak i skuddlinjen for de som engasjerer seg i Europaparlamentet, og at dette trolig ville vært annerledes dersom det var nasjonale valg som ble studert.

Vinner sjeldent valget

Selv om partier som vender retorikken mot innvandring og negative holdninger ofte får mest engasjement i sosiale medier, vinner de sjelden valg av den grunn, skriver forskning.no.

Medieforskeren Larsson viser til et parti på andre siden av skalaen for å demonstrere poenget. Det er ikke alltid polariserende innlegg med titusenvis av delinger fører med seg riktig resultat.

– Det finnes mange eksempler på politiske partier som gjør det svært godt på sosiale medier, men som ikke kommer inn i parlamentet. Et eksempel er Feministisk initiativ i Sverige som lyktes i å skape mye debatt på sosiale medier 2014, men som endte opp med kun én prosent av stemmene, altså uten representanter i Riksdagen, sier han til forskning.no.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Magne Staurland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter