Nyheter

Samfunnsforskere: – Ved å si at du ikke har fått skattesmell, skaper du mistanke til kollegaene

SKATTESMELL: At Aps Eva Kristin Hansen og Hadia Tajik sier at de ikke er blant politikerne som har fått en skattesmell, kan øke mistanken rundt deres kollegaer, mener samfunnsforskere.

– Jeg tror at den enkelte politiker er klar over at dette går på tilliten til politikere.

Ordene tilhører Signe Bock Segaard, som er forsker ved Instituttet for samfunnsforskning (ISF). Hun forsker på politisk tillit i den norske befolkningen, og ifølge henne, kan denne tilliten svekkes i det som er det nyeste kapitelet av pendlerboligsaken.

Det dreier seg om mandagens rapport fra Skatteetaten som fastslår at 28 stortingspolitikere og 17 regjeringsmedlemmer har fått varsel om skattesmell for perioden 2017 til 2019.

Til nå har kun SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes stått fram.

I tillitens navn, burde flere følge etter?

– Ærlighet varer lengst

Ja, mener Rødts leder Bjørnar Moxnes og nestleder Martine Sneve Martinussen:

– Vi oppfordrer til så mye åpenhet som mulig. Det er viktig fordi det handler om tilliten til de folkevalgte, sier Moxnes til NTB.

Samfunnsforsker Segaard deler ikke nødvendigvis oppfordringen.

– Det er vanskelig å svare på om de burde stå fram. Her kan det være mange personlige hensyn å ta. Men hvis tillit er det overordnede hensynet, så kan man si at åpenhet og ærlighet er noe av det vi vet er med på å underbygge tillit, sier Segaard til Vårt Land.

– Selv om det kan være mange hensyn her, så vil du være enig i at jo flere som står frem, jo bedre hadde det vært for å gjenskape tillit?

– Jo, helt sikkert, for manglende åpenhet kan være med til å skape mistenksomhet og dermed underbygge mistillit. Noen vil kanskje anta at de beskytter seg selv eller en partikultur, sier samfunnsforskeren.

– Ikke lett å si at man er uskyldig heller

I skrivende stund har tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) og tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik (Ap) bekreftet til henholdsvis Aftenposten og TV2 at de ikke er blant de som har fått skattekrav. Det kan få en uheldig konsekvens, ifølge Segaard.

– Hvis det er mange som står fram og sier at de ikke er i rapporten, så skaper det igjen mistenkeliggjøring av andre, forklarer Segaard, før hun legger til:

– Det er derfor heller ikke lett å stå fram og si at jeg er uskyldig. Den mistenkeliggjøringen av politikerkolleger vil noen ha på sin samvittighet og det kan nok være vanskelig.

Kan skape mediestorm

En av Segaards egne kollegaer, samfunnsforsker Johannes Bergh, drar teorien et steg lenger.

– Ved å si at du ikke er en av de i rapporten, kan for eksempel VG indirekte finne ut av hvem det dreier seg om. Det vil øke mistanken mot enkeltrepresentanter, så det kan være uheldig for de det gjelder at det blir mediespekulasjon rundt det. Det kan svekke tilliten til de som blir mistenkeliggjort.

Et annen ting er hvis pressen til slutt finner ut av det uansett:

– Det svekker tilliten at det er mediene eller andre som må dra informasjonen ut av folk. Det kunne tjent dem vel å være mer åpne selv, før de tvinges til det, sier Rødt-nestleder Martinussen til NTB.

– Vet ikke om det burde være den enkeltes ansvar

Flere av stortingspartiene har pekt på at dette er en sak mellom hver enkelt og Skatteetaten. Bergh vet ikke om dette behøver å bety at det er hver enkeltes ansvar å stå fram.

Både Bergh og Segaard påpeker at det er viktigere at man i Norge har en høy tillit til de demokratiske institusjonene.

– I Norge har vi et system hvor partiene og Stortinget er viktigere enn enkeltrepresentanter. At Stortinget som institusjon fremstår troverdig og at partiene og partigruppene opptrer på en tillitsfull måte. Så kan velgerne lettere tilgi at enkeltrepresentanter gjør feil eller opptrer på en uheldig måte.

Vårt Land har i to dager forsøkt å avklare om KrF har representanter som har fått skattesmell. Partiet har ikke svart på forespørslene. Fra før av vet man at tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fikk gratis pendlerbolig av Stortinget i Oslo, selv om han eide et hus som han leide ut 29 kilometer unna. Han var folkeregistrert på foreldrenes bolig på Sørlandet.


---

Skatteetatens varsel

  • Stortingets administrasjon har fått varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020. 28 nåværende og tidligere stortingspolitikere får i tillegg varsel om en skattesmell som for enkelte kan være på flere hundre tusen.
  • Det samme gjelder 17 tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.
  • Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver. Stortinget har frist til 15. august med å svare på varselet.
  • Gjennomgangen startet etter flere avsløringer i mediene om feil bruk av pendlerbolig for landets politikere.
  • Kilde: NTB

---


Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter