Nyheter

Bollestad dasker til mot SV og Sp. Hardt ut mot bistandskuttene

OPPSUMMERING: Ved stortingsslutt rister Olaug Bollstad i SVs jobb for å berge bistandskutt og angriper finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Selv vil hun bringe KrF til «det lovede land»: Over sperregrensen.

At Vedum, som finansminister, la frem kutt i norsk bistand for å finansiere flyktningmottak stempler hun som «en skam». Også mot innsatsen overfor folk som sliter med strømkrise og dyrtid, gir hun klar beskjed om regjeringen.

– De har ikke fått til «vanlige folks tur» likevel, sa Bollestad under partiets oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

KrF har i vinter gått høyt på banen med forslag om høyere strømstøtte. Senest i revidert budsjett fremmer partiet forslag om store kutt i veibruksavgiften for å gi vanlige folk som sliter, billigere bensin.

«Penger til fylkesoppløsninger, det har de»

Hverken Bollestad eller finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad kjøper regjeringens versjon om at slike tiltak vil gi inflasjon som nettopp rammer folk med dårlig økonomi.

– Å senke veibruksavgiften skaper ikke prispress. Det har Finansdepartementet selv svart KrF. Penger til fylkesoppløsninger, det har de. Men til de som trenger det mest, har de det ikke, sa Bollestad.

KrFs leder var dermed krassere enn vanlig etter stortingsvalget mot den gamle sentrumskollegaen i politikken. SV fikk også passet påskrevet.


Olaug Bollestad pressekonferanse sommer 2022 serverer vafler

Mener kutt kan ramme skolegang, vaksiner og helse

«Skuffende», var Bollstads dom over at SV ikke fikk kjempet mer enn 2,5 av bistandskuttet på fire milliarder tilbake.

– Det handler ikke om at det ikke var bra med de 2,5 milliardene de fikk kjempet inn. Men det handler om en alvorlig situasjon for verdens fattigste.

At Norge reduserer bistandsposter kan ifølge Bollestad bidra til at færre fattige i den tredje verden får gå på skole, får vaksiner og tilgang til grunnleggende helsehjelp.

---

Strever etter smellen

  • Etter at KrF falt under sperregrensen ved stortingsvalget i fjor, jobber partiet med å styrke organisasjonen foran kommunevalget neste år.
  • Ved valget fikk KrF 3,8 prosent. I tiden etter – fra oktober til mai – har gallupsnittet vært 3,3 prosent.
  • Tapt offentlig støtte bidro til at KrF måtte slanke stortingsapparatet kraftig.

---

Stoppet Frp – «ikke fordi vi var så flinke»

Hun trakk selv frem at KrF sto i en lignende kampsituasjon mot Frp i regjeringstiden:

– Noen kan si: Frp hadde også krav. Ja, de hadde krav i 2020 om kutt i bistand og kvoteflyktninger. Men KrF sikret at det ikke ble kutt. Det var ikke fordi vi var så flinke, men fordi vi var ekstremt opptatt av dette, sa hun til pressen.

Høsten 2015 og 2016 la Solberg-regjeringen også frem bistandskutt som støttepartiene KrF og Venstre da ble møtt med i budsjettforhandlinger. Vårt Land konfronterer Bollestad med dette etter pressekonferansen.

Klarte selv ikke å berge mer enn halvparten. Den gang.

– KrF klarte ikke forhandle tilbake mer enn halvparten den gang heller, Bollestad?

– Situasjonen nå er mer dramatisk. Det har vært en pandemi i verden og Norge har helt andre inntekter, svarer Bollestad.

Hun påpeker at KrF i sitt alternativ til revidert budsjett vil bruke fire milliarder oljekroner for rette opp bistandskutt.

– Det vil ikke skape inflasjon her hjemme. Det har Finansdepartementet bekreftet overfor oss, påpeker hun.

«Over sperregrensen – og til det lovede land»

KrFs oppsummering ble avviklet utenfor Frelsesarmeens hovedlokaler i Oslo sentrum, der Bollestad serverte vafler til fremmøtte. KrFs leder innledet med å beskrive KrFs situasjon etter valget.

– Det var en skikkelig kalddusj, erkjente hun.

På denne tiden i fjor satt KrF i regjering, med fire statsråder og en stortingsgruppe på åtte. Nå er partiet Stortingets minste, med en gruppe på tre representanter. Derfor handler det nå om å bygge organisasjonen frem mot valgene som kommer.

– Vi skal nå over sperregrensen – og til det lovede land, som jeg pleier si, sa KrF-lederen.

Olaug Bollestad pressekonferanse sommer 2022 serverer vafler

Kan ikke rekke over alt

Men oppslutningen og antall representanter gir partiet begrensede muligheter til å markere seg. KrF har i sesjonen fremmet 17 egne forslag til behandling i Stortinget: Blant dem seks om helsepolitikk, to om strømstøtte og to på flyktningfeltet.

Hittil har ikke partiet fremmet såkalte representantforslag der KrF tar klassisk vaktbikkjerolle på tros- og livssynsfeltet.

– Hvorfor ikke?

– Vi er opptatt av det livssynsåpne samfunnet. Men med bare tre representanter viser jo igjen i antall forslag vi stiller, svarer Bollestad.

Bollestad-varsel: «Jeg vil være med veldig, veldig lenge»

Bollestad overtok som KrF-leder i november i fjor. Litt uhøytidelig ga Bollestad et langtidsvarsel om seg selv i front for partiet ved valg som kommer.

– Jeg har et mål for partiet, i 2023, 2025, 2027 og 2029. Etter det kan det hende at det er andre som skal ha stafettpinnen. Jeg sier ikke at jeg skal være med på det hele. Men jeg vil være med veldig, veldig lenge.





Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter