Nyheter

Aldri før har så mange barn vært på flukt

FLYKTNINGER: Over 100 millioner mennesker er på flukt i verden. Det er ny rekord, ifølge FN. Torsdag la FNs Høykommisær for flyktninger frem sin årsrapport.

Mennesker flykter fra vold, konflikt, forfølgelse og brudd på menneskerettigheter rundt omkring i verden. Med krigen i Ukraina har tallet bikket 100 millioner. Aldri før har så mange mennesker vært på flukt, meldte FN i mai.

– Det er en rekord som aldri skulle ha blitt satt, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Filippo Grandi.

– Det er en bekymringsfull utvikling som alle må ta på største alvor, sier fagrådgiver i Redd Barna, Camilla Engeset til Vårt Land.

?

Det har heller aldri vært så mange barn på flukt som nå. Hvert femte sekund tvinges et nytt barn ut på flukt, ifølge Flyktninghjelpen, skriver SOS barnebyer i en ny rapport om hvordan spesielt barn rammes på flukt. Og barn på flukt er ekstra sårbare.

– Som barn har man fundamentale behov for omsorg, beskyttelse og stabilitet, på flukt er forholdene helt motsatte, sier Engeset.

– Vi frykter et samfunn som blir mer proteksjonistisk, ved å stenge egne grenser og beholde egne privilegier

—  Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge

4 millioner barn på flukt i Ukraina

Over halvparten av alle barna i Ukraina er drevet på flukt, skriver SOS barnebyer i sin nye rapport. Det betyr omtrent 4,3 millioner barn, hvorav 1,8 millioner har flyktet til et annet land, og resten er på flukt i sitt eget hjemland.

– Aldri før har det vært vanskeligere for organisasjoner å få humanitær tilgang, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge om flyktningsituasjonen flere steder i verden.

Det høye tallet på flyktninger var noe SOS-barnebyer så allerede før Ukraina.

– Vi ser barn som står fast på flukt i områder hvor ingen tar ansvar for dem der de er og de heller ikke kommer seg videre da ingen vil ta dem imot. Dette setter familier under et enormt press. Vi gjør alt vi kan for gi barna en så god «mellomtilværelse» som mulig, men så ser vi at det ofte varer en hel barndom, sier hun.

SOS barnebyer peker på at barn som tidligere har bodd på institusjoner, er de mest sårbare i Ukraina akkurat nå. «Disse barna står overfor økt risiko for menneskehandel, misbruk og andre former for utnyttelse», skriver de.

– Det har blitt en juridisk hengemyr hvor de ikke kan evakueres, og har endt opp med å bli sendt hjem til familie eller nettverk som allerede før krigen befant seg i en situasjon hvor de ikke kunne ta vare på barna, sier Aarak.

?

Frykter et samfunn som er opptatt av egne privilegier

Rapporten tar også for seg hvordan situasjonen er for barn på flukt i seks andre steder i verden. Konklusjonen er tydelig; «Ingen barn skal stå alene i kriser og konflikter».

SOS barnebyer peker på at årsakene til at mennesker drives på flukt er mange og komplekse, og at det derfor trengs et globalt ansvar med globale løsninger.

?

– Det vi frykter er et samfunn hvor man blir mer proteksjonistisk ved at vi blir opptatt av å stenge egne grenser og beholde egne privilegier, sier Aarak.

Hun viser til Norges vurderinger av om vi skulle ta imot 50 enslige barn fra Moria-leiren i Hellas.

– Vi ser en situasjon som er mer alvorlig enn noen sinne, samtidig som viljen til hjelpe eller finne gode løsninger fremstår rekordlav, sier Aarak.

Viktig med et godt system

Fagrådgiver i Redd Barna sier det er mye man må gjøre for å bedre forholdene for barn på flukt, men det viktigste er å sikre tilgang til beskyttelse.

– Det er viktig å ha et godt system som tar imot barn på flukt, som er klar over hvorfor barn er mer sårbare, og som kan ivareta barns særskilte behov, sier hun.

I tillegg mener hun det er viktig at storsamfunnet jobber for å sikre fred og stabilitet i de mest utsatte landene.

?

Vil gjerne hjem

Mange flyktninger ønsker å vende hjem, men kan ikke på grunn av sikkerhetssituasjonen, manglende tak over hodet og muligheter til å livnære seg selv, viser undersøkelser UNHCR har gjort.

Sju av ti syriske flyktninger sier at de håper å kunne vende hjem i den nærmeste framtid, og det samme sier opptil halvparten av alle andre flyktninger som blir spurt.

Dersom det kommer i stand fredsløsninger på et fåtall utvalgte steder, vil antallet flyktninger i verden kunne halveres, anslår UNHCR.

Bekymret

FNs høykommissær for flyktninger advarer mot å «glemme» Afrika.

– Jeg er svært bekymret over Sahel-regionen, og jeg tror ikke vi snakker nok om denne regionen, som forresten ligger nær Europa. Jeg tror Europa bør være langt mer bekymret, sier Grandi til AP.

– Folk lider, de har verken mat, vann eller tak over hodet, og de har ikke noe annet valg enn å flykte, sier han.

– Vi har nå alle sammen svært fokusert på Ukraina, men en rekke kriser eksisterte alt før krigen i Ukraina, sier Grandi.

?

SOS-barnebyers generalsekretær Aarak deler Grandis bekymring.

– Vi har sett en stor vilje til å ta imot flyktninger fra Ukraina. Det skjer samtidig som vi ser en lav vilje til å ta imot flyktninger fra andre steder. Det er ikke et norsk problem, det er mange stengte dører verden over.

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter