Nyheter

Dramatisk video viser kirke i Ukraina i full fyr

UKRAINA: Klostersamfunn i Svjatohirsk har vært rammet av flere angrep, melder Faktisk.

Det ortodokse klostersamfunnet Svjatohirsk Lavra ved elva Donetsk har de siste ukene havnet midt i fronten i krigen i Ukraina.

31. mai ble det meldt at russiske styrker angrep Svjatohirsk, ifølge Institute of Study of War. I samme tidsrom (30. mai til 1. juni) ble en av klosterets bygninger angrepet. En munk, en nonne og en dekan ble drept i angrepet, ifølge Faktisk. Klosteret huser i tillegg rundt 300 flyktninger, ifølge Den ortodokse kirke i Donetsk, som meldte om angrepet 1. juni.

Den 4. juni brant en historisk trekirke tilhørende det samme klostersamfunnet, til grunnen. Angrepene er bekreftet av både Ukraina og Russland, som skylder på hverandre.

Krangler om hvem som sto bak

Svjatohirsk Lavra betyr «grotteklostret» og ligger i det som kalles De hellige fjells nasjonalpark. Klostersamfunnet ble i 2004 tildelt status som «lavra», en ærestittel for spesielt viktige klostersamfunn innen den ortodokse kirke. Klostersamfunnet huser ifølge Wikipedia over 100 munker.

Russiske styrker hevdet 7. juni å ha kontroll over Svjatohirsk, men ifølge Institute of Study of Wars rapport fra 8. juni er det uklart om russiske styrker kontrollerer hele Svjatohirsk.

Faktisk Verifiserbar har geolokalisert og verifisert videoer som viser angrepene på de religiøse bygningene i Svjatohirsk. Én video viser den voldsomme brannen, en annen ruinene.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj meldte om brannen 4. juni. Han hevdet at kirken tok fyr etter russiske artilleriangrep. Det russiske forsvarsdepartementet derimot hevdet at ukrainske styrker satte fyr på kirken ved å skyte på den med maskinkanon da de trakk seg tilbake fra Svjatohirsk, skrev Ria Novosti samme dag. Faktisk Verifiserbar har ikke kunnet verifisere hvem som står bak angrepet eller hvordan kirken tok fyr.

Faktisk Verifiserbar har også geolokalisert en tredje video som viser ødeleggelser på en annen bygning som tilhører det samme klostersamfunnet. Skadene stammer trolig fra angrep som skal ha skjedd i tidsrommet 30. mai til 1. juni. Den ortodokse kirke i Donetsk meldte 1. juni at en dekan, en munk og en nonne ble drept i angrep. Ifølge kirken har rundt 300 flyktninger, inklusive 60 barn, også søkt tilflukt i klosterets bygninger.

139 kulturminner ødelagt

Zelensky har sagt at de tre personene døde etter russiske artilleriangrep, mens Det russiske forsvarsdepartementet sier at de døde etter bombeangrep fra ukrainske styrker. Faktisk Verifiserbar har ikke kunnet verifisere hvem som står bak angrepet, men det skjedde samtidig som det ble meldt om russiske angrep mot Svjatohirsk.

Også tidligere i år har det blitt meldt om angrep mot religiøse bygninger i Svjatohirsk. Totalt har Unesco verifisert skader og ødeleggelser på minst 139 kulturminner i Ukraina siden krigen brøt ut – inkludert 62 religiøse bygninger og monumenter.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter