Nyheter

–Trump-ledet kuppforsøk

USA: Donald Trump visste at han hadde tapt valget, men oppmuntret likevel støttespillere til å forsøke å omgjøre resultatet, ifølge 6. januar-komiteen.

Granskningskomiteen forsøker å vise at volden som oppsto da Trump-støttespillere stormet Kongressen 6. januar i fjor, var et resultat av innsatsen Trump og flere i hans indre krets la ned for å på ulovlig vis holde fast ved makten.

Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

Da de offentlige høringene startet torsdag kveld, sa komiteens leder Bennie Thompson at angrepet var et «kuppforsøk» som satte «to og et halvt århundrer med konstitusjonelt demokrati i fare».

– Konspirasjonen for å overstyre folkets vilje er ikke over. Det er folk i dette landet som tørster etter makt, men som verken har kjærlighet eller respekt for hva som gjør USA storartet, sa Thompson.

Barr: Jeg ville ikke være med

Flere høytstående personer i kretsen rundt den tidligere presidenten har snakket med komiteens etterforskere, og det ble vist fram flere videoer av utspørringene av dem.

Blant annet ble det vist klipp fra et intervju med Trumps justisminister William Barr, der Barr fortalte at han gjorde det helt klart for den daværende presidenten at påstandene om valgfusk var grunnløse.

– Jeg sa til presidenten at det var pisspreik. Jeg ville ikke være med på det, sier Barr i klippet.

En video av et intervju med Donald Trumps datter Ivanka ble vist fram da den første offentlige høringen om Kongress-stormingen startet torsdag. I videoen erkjente hun at hun var klar over at farens valgnederlag ikke var resultatet av valgfusk. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

I et annet klipp fortalte Jason Miller, en av Trumps rådgivere, at presidenten var blitt fortalt eksplisitt at tallene viste at valget var tapt på ærlig vis.

Senere fulgte en video der Ivanka Trump sa at Barrs kommentarer «påvirket perspektivet mitt».

– Jeg respekterer justisminister Barr, så jeg aksepterte det han sa, sier hun i videoen.

Voldelig mobb

En annen video viste hvordan ledere i ekstremistgruppene Oath Keepers og Proud Boys møttes for å forberede hvordan de skulle storme Kongressen for å støtte Trump.

En rekke av dem som deltok i angrepet, fortalte komiteen at de reiste til Washington fordi Trump ba dem om det.

– President Trump tilkalte en voldelig mobb, sa kongressrepresentant Liz Cheney, som sitter i komiteen.

– Når en president ikke tar de nødvendige stegene for å bevare unionen vår – eller verre, forårsaker en konstitusjonell krise – er vi i en tid med maksimal fare for vår republikk, la Cheney til.

Hun er en av de to republikanerne i komiteen, og har følgelig blitt sterkt kritisert av eget parti.

Oppsiktsvekkende Pence-kommentar

Det er allerede kjent at Trump var misfornøyd med visepresident Mike Pence for at han ikke forsøkte å avvise valgresultatet.

Flere i salen gispet likevel da Cheney leste opp et vitnesbyrd om at Trump skal ha fått beskjed om at mobben som hadde tatt seg inn i bygningen, ropte at Pence burde henges.

Trump skal ifølge ansatte i Det hvite hus ha svart at de kanskje hadde rett, og at Pence kanskje «fortjener det».

Voldsomme bilder

Komiteen viste også fram en video som startet da folk fra den høyreradikale gruppa Proud Boys marsjerte i Washington D.C. på dagen den 6. januar.

Deretter fulgte klipp fra Trumps tale til «Stop the Steal»-folkemøtet som fant sted før stormingen, blant annet flere der han oppfordret Pence til å ikke godkjenne valgresultatet.

I videoen var den stadig mer desperate radiokommunikasjonen til nødetatene lagt inn med tidsstempler, og videoen viste etter hvert volden som oppsto da Trump-støttespillerne gikk til angrep mot politibetjentene som forsøkte å holde stand mot hordene utenfor bygningen.

Desperate politifolk

Flere av politibetjentene ba i videoene desperat om hjelp, og ifølge New York Times var flere av dem som var til stede, synlig beveget da den ble vist. Over 100 politifolk ble skadd i sammenstøtene, og mange har slitt med ettervirkninger etter angrepet.

Etter en liten pause fortalte en av politibetjentene som ble skadd i sammenstøtene, Caroline Edwards, hvordan hun skled rundt i andres blod. Hun fikk alvorlige hodeskader da hun ble dyttet over ende og slo hodet.

– Det var et blodbad. Det var kaos, sa hun.

Politibetjent Caroline Edwards, som fikk alvorlige hodeskader 6. januar, vitnet i høringen. – Det var som et blodbad, sa hun. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

I beste sendetid

Man kunne også se hvordan kongressrepresentanter og rådgivere måtte evakuere i all hast.

Høringene startet klokka 20 lokal tid, og ble direktesendt på TV i beste sendetid i USA.

Alle de store TV-kanalene viser høringene direkte, med unntak av Fox News, som riktignok hadde direktesending på nett torsdag.

Republikanere: Gammelt nytt

Noen timer før høringen skrev Trump at 6. januar ikke bare var en protest, men «den største bevegelsen i landet vårt for å gjøre USA stort igjen».

– Det handlet om et valg som ble arrangert og stjålet, og et land som var i ferd med å gå til helvete, sa Trump.

Les Sigrid Rege Gårdsvolls kommentar på side 15

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter