Nyheter

SV-varsko inn i budsjettkamp: Bistands-kutt kan få flere land til å kutte

REVIDERT BUDSJETT: Inn i tøffe budsjettrunder advarer SV-forhandler Kari Elisabeth Kaski mot omdømmeknekk Norge kan få om milliardkutt i bistand blir stående.

– Det kan bidra til at også flere andre land kutter i sin utviklingshjelp. Så kuttet er jo dramatisk og det kunne vært unngått, sier Kaski til Vårt Land.

På overtid forhandler Ap/Sp-regjeringens finanstopper med SV for å redde et flertall for revidert nasjonalbudsjett. Regjeringens flytting av nær fire milliarder bistandskroner til flyktninghjelp her hjemme fremstår nå som det aller største hinderet for enighet.

Tirsdag morgen møtte SVs finanstalskvinne Kaski igjen motparten. SV har advart mot bistandskuttene fra lenge før regjeringens budsjettforslag kom. I budsjettkampen står partene langt fra hverandre.

SV: Budsjettkamp «handler om Norges omdømme»

For SV handler forhandlingene nå også om «omdømmekamp» for Norges rolle som bistandsaktør.

– Har regjeringspartiene ikke forstått SVs alvor?

– Det er vanskelig å vurdere hva regjeringspartiene har skjønt og ikke skjønt. Jeg mener de ikke har skjønt alvoret i verdenssituasjonen akkurat nå og hvor alvorlig kuttet vil være for for norsk utenrikspolitikk. Det handler om også Norges omdømme og rolle i verden, svarer Kaski.

For å dekke inn utgifter til å ta imot flyktninger fra Ukraina, økte regjeringen bistandsbudsjettet med 3,6 milliarder da endringene i statsbudsjettet ble lagt frem. Men samtidig flyttet Ap/Sp-regjeringen totalt fire milliarder kroner fra poster i det eksisterende bistandsbudsjettet.

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett

Ap og Sp åpne om gapet

Fra Bistands-Norge er det kommet spisse reaksjoner. Også fra FN-hold har regjeringen møtt kritikk. Hvis flyttingen av bistandsmilliarder blir stående, vil minst 12,9 prosent av norsk bistand bli brukt i Norge i 2022.

Ap-forhandler Eigil Knutsen og Sp-makker Geir Pollestad har en ganske annen versjon av budsjettalvor på bistandsfeltet. Knutsen vedgår at det er «ganske stor avstand» til SV i forhandlingene om bistand.

– Men det legges opp til et rekordstort bistandsbudsjett. Jeg er ikke enig i alle beskrivelsene fra SV. Jeg tror vi lander en god løsning, sier Knutsen.

---

Budsjett med floker

  • Mandag kveld måtte de parlamentariske lederne i Ap, Sp og SV møtes for å finne ut om floker kunne løses i budsjettforhandlinger på overtid.
  • For å gi Ap/Sp-regjeringen flertall for revidert nasjonalbudsjett, krever SV en avtale som gjør budsjettet «grønnere, mer solidarisk og omfordelende».
  • En rekke SV-profiler har siden påske advart mot kutt i dagens bistandsbudsjett for å finansiere såkalt ODA-godkjent flyktningbistand i Norge.

---

Sp-talsmann: Kunne sikkert kuttet enda mer

Sps Pollestad mener regjeringen selv bidro til at flytting av bistandsmidler til flyktninger ikke ble større.

– Hadde vi villet, kunne vi gjort en større omprioritering enn de 3,8 milliardene vi har flyttet. Vi kunne sikkert doblet den, men valgte ikke å gjøre det. For vi visste at det var sensitivt i SV, men også i Ap og Sp er det engasjement i saken, sier han og legger til:

– Jeg nekter å gå med på at det å hjelpe flyktninger i Norge ikke er bistand, sier Pollestad.

Tikker mot frist

Etter tirsdagens første møte fastslo SVs Kaski at avstanden også er stor på andre felt. Partiet vil blant annet ha kuttet i motorveiprosjekter for å finansiere mer kollektivtransport.

Men partene forsikrer at forhandlingene pågår i en god tone. Tirsdag skulle de fortsette et godt stykke inn i kvelden. Når en avtale kan være klar, gis det ingen signaler om.

Frist for en innstilling fra Finanskomiteen er fredag. Budsjettet vedtas i Stortinget 17. juni, siste dag i vårsesjonen.




Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter