Nyheter

Mener aldersdiskriminering er «den nye rasismen»

ALDERDOM: Senter for seniorpolitikk varsler om at aldersdiskriminering blir mer og mer utbredt. – Dette er et samfunnsproblem vi må begynne å snakke om, sier direktøren.

– De er utdaterte, egoistiske, rasistiske og klimafornektende. De skummer fløten og trekker opp stigen etter seg.

Slik mener Kari Østerud, direktør ved Senter for seniorpolitikk, det tilsynelatende er «helt greit» å snakke om eldre. Mens man i alle andre tilfeller ville reagert på at dette er stigmatiserende, reagerer man ikke når «de eldre» er subjektet, mener hun.

Et ferskt notat fra nettopp Senter for seniorpolitikk ser nærmere på utfordringer knyttet til alderisme og aldersdiskriminering. Alderisme er fordommer mot og forskjellsbehandling på bakgrunn av alder – ifølge Verdens helseorganisasjon den mest normaliserte av alle fordommer.

Østerud er klar på at dette smitter over på arbeidslivet, og forteller at deres forskning viser at aldersdiskriminering er vel så utbredt som kjønnsdiskriminering.

– Det gjør at flere trekker seg tidligere tilbake fra arbeidslivet og samfunnslivet enn man tidligere ville gjort. Dette er et samfunnsproblem vi må begynne å snakke om.

Paradoksalt

I midten av mai publiserte Nav sin bedriftsundersøkelse fra 2022 – som viser at norske virksomheter mangler 70.000 ansatte. At det på samme tid er vanskelig for eldre arbeidssøkere å få ny jobb, ser Kari Østerud på som et stort paradoks.

– Her har både den enkelte arbeidsgiver og de store arbeidsgiverorganisasjonene en jobb å gjøre, sier hun, som tidligere denne uka inviterte til seminar om disse utfordringene.

Selv om – eller kanskje nettopp fordi – vi alle vil bli eldre, har mange negative assosiasjoner til alderdom, mener Østerud. En studie omtalt av Forskning.no viser at unge og progressive mennesker mener eldre mennesker står i veien for andre grupper i arbeidslivet.

– Dere beskriver alderisme som den nye rasismen. Det er ikke snaut?

– Nei, det er ikke snaut. Vi vet det provoserer, men det er det som skjer. Man tillegger et menneske negative egenskaper basert på ytre trekk, basert på lav kunnskap, fordommer og stereotyper. Jeg har ikke noe behov for å sette ismene opp mot hverandre, men det er for å forklare hva som skjer. Bytter du ut «gammel» med «jøde», hvordan synes du den setningen du skal si ser ut da?

.

Eldreombud

Eldreombud Bente Lund Jacobsen mener aldersdiskriminering i arbeidslivet er en alvorlig tendens samfunnet har gjort lite med. Hun er ikke overrasket over at det brer om seg.

– Jeg tenker at dette bør være en vekker. Myndighetene og arbeidslivet må komme på banen og bidra til at det ikke forblir sånn.

Vårt Land snakker med eldreombudet samme dag som Peggy Hessen Følsvik blir valgt til ny LO-leder. Under denne ukens LO-kongress ble det vedtatt å øke aldersgrense for toppverv i Landsorganisasjonen i Norge, som gjorde at 61-årige Følsvik – som i snart halvannet år har innehatt stilling – kunne velges formelt.

– Dette er et tydelig signal, og jeg ber om at myndighetene og arbeidsgivere blir med på den samme reisen.

Juni 2020 bestemte Stortinget seg for å opprette Eldreombudet. Lund Jacobsen forteller at de ikke har noen statistikk over aldersdiskriminering, og kan dermed ikke tallfeste forekomsten. De får jevnlig henvendelser fra eldre arbeidstakere som ikke får tilbud om kurs fordi de skal pensjonere seg om tre år. Hun har ikke opplevd noen bedring gjennom sine to år som eldreombud.

– Det er et paradoks at det har blitt sånn, for undersøkelser viser at eldre leverer like godt. De er stabil arbeidskraft og har fordelen av at de kanskje ikke har andre som gjør at de må være hjemme fra jobb.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter