Nyheter

Stortinget skygget unna abortdebatt. Ingen ville engang spørre helseministeren

ABORT: Røde og blå politikere ga seg selv «munnkurv» og setter nå splittelse på pause. Aldri før er et stridsforslag om abort blitt feid unna på en rask halvtime i Stortinget.

For etter at helseminister Ingvild Kjerkol varslet utvalgsarbeid om abort, synes debatt om abortgrenser parkert i stortingssalen. Og det for lang tid.

Da Venstres forslag om selvbestemt abortgrense ved 18 uker skulle behandles av Stortinget, var debatten over etter 32 minutter. Det er «rekordraskt» for et forslag om stridstemaet abort det siste tiåret.

  • Ingen partier yppet til strid mot andre.
  • Helseminister Ingvild Kjerkol fikk ikke engang en replikk etter innlegget sitt.

Nå senkes temperaturen i abortdebatt

Det siste overrasket også statsråden. Hun har også noen ganger tidligere holdt innlegg som statsråd – og unngått spørsmål etterpå.

– Men det er i helt andre saker enn abort, sier hun til Vårt Land etterpå.

For når Stortinget drøfter sider ved abortloven, har det over tiår ofte endt med intens debatt. Det har tidvis vært skarpe utfall og partipolitiske markeringer.

Men regjeringens grep med å la et offentlig utvalg gjennomgå sider ved abortloven og deretter la Stortinget få ta stilling, senker nå temperaturen. Fra Høyre og SV var det tilfredshet med at utvalget skal gå grundig inn i den stridbare saken.

– Jeg ser frem til arbeidet fra det nye utvalget, sa også Rødts Seher Aydar.

01.06.22 Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), helsepolitisk talsperson Hans Inge Myrvold (Sp) og helsepolitisk talsperson Cecilie Terese Myrseth (Ap)

Dette venter røde og blå politikere på

Det var onsdag morgen helseminister Kjerkol presenterte mandatet for det regjeringsoppnevnte utvalget:

  • Det skal vurdere alternativer til dagens abortnemnder.
  • Det skal gjennomgå reglene for fosterantallsreduksjoner. Der sørget Solberg-regjeringen for en innstramming.
  • Ikke minst skal utvalget utrede «et alternativ der grensen for selvbestemmelse utvides».

Det siste betyr at regjeringen vil ha gjennomgått et alternativ til dagens 12-ukers grense.

Jeg ser frem til arbeidet fra det nye utvalget

—  Seher Aydar, Rødt

Har du satt debatt på pause, Kjerkol?

Utvalget skal ha ferdig arbeidet innen 18 måneder. Utredningen kommer da ikke før sent i 2023. Derfor kan det drøye langt ut i stortingsperioden før abortloven kommer på sakskartet i Stortinget.

– Har du med denne prosessen også satt debatten om dagens abortlov på pause i nesten to år, Kjerkol?

– Vi får i alle fall en grundig gjennomgang og et kunnskapsgrunnlag å føre debatten på, svarer statsråden.

At partiene la strid til side, tror hun skyldes at de venter på et grunnlag å føre en ny debatt videre på.

– Det er jo ingen endring i hva partiene mener, bemerker Kjerkol.

---

Ventetid om abortloven

  • Da Ap/Sp-regjeringen la frem Hurdalsplattformen ble et utvalgsarbeid om sider ved dagens abortlov varslet.
  • Onsdag opplyste helseminister Ingvild Kjerkol at Kari Sønderland, tidligere ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet, skal lede utvalget.
  • Utvalget blir utnevnt i statsråd om ikke lenge. Da blir det klart hvem som skal sitte i utvalget.

---

Bare de rødeste støttet Venstre

Det var like før 8. mars Venstre fremmet et representantforslag om å utvide kvinnens selvbestemmelse til 18 uker. I fremstøtet inngikk også et knippe andre liberaliseringsforslag.

Et stort flertall i helse- og omsorgskomiteen ga tommelen ned. Men da forslaget torsdag sto på dagsorden i Stortinget, var det like fullt som den første debatten i denne stortingsperioden om innholdet i dagens abortlov.

Bare Rødt og SV stemte for Venstre-forslaget. I debatten ga de uttrykk for ønsket om utvidet selvbestemmelse. Også partier på borgerlig side minnet om primærstandpunktene sine. KrF-leder Olaug Bollestad gjentok ønsket sitt når abortspørsmål debatteres: At det gjøres med «innestemme».

SV: Vi følger nøye med

Overfor Vårt Land konstaterer lederen av helse- og omsorgskomiteen, Høyres Tone Wilhelmsen Trøen, at utredningsarbeidet nå kan prege abortdebatten fremover.

– Venstres forslag var i beste fall prematurt. Vi vet jo at det kommer utredningsarbeid. Derfor ble også debatten kort, sier hun.

SVs Marian Hussein avventer nå utvalgsarbeidet:

– Vi er for en kunnskapsbasert debatt. Det har også SV basert sine vedtak om abort på tidligere. Vi ser frem til at vi får et godt saksgrunnlag og får styrket kvinners selvbestemmelse. Det en verdi i seg selv. Men vi vil følge nøye med på regjeringens arbeid til enhver tid, sier hun.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter