Nyheter

FN-sjefen varsler matkrise

Mange fattige land står overfor en stor matkrise, hevder FNs generalsekretær António Guterres. Russland beskylder vestlige land for å ha forårsaket krisen.

FNs generalsekretær António Guterres var onsdag i Sverige for å snakke om sikkerhet i Europa, koronapandemien og grønn omstilling. På en pressekonferanse med Sveriges statsminister Magdalena Andersson varslet han matkrise i fattige land. Foto: Soren Andersson / TT / AP / NTB

– Vi er nødt til å handle raskt og målrettet, sa FN-sjefen om den varslede matkrisen da han onsdag var på besøk i Stockholm i Sverige.

Russland klandrer vestlige land for å ha forårsaket krisen, og sier de vil lette på eksport av gjødsel og hvete mot at sanksjoner mot Russland lempes.

Perfekt storm

Bakteppet for Guterres' møte med svenskene er blant annet sikkerhetssituasjonen i Europa som følge av Russlands invasjon av Ukraina, samt ettervirkninger av pandemien og grønn omstilling.

Guterres benyttet anledningen til å snakke om matkrisen som har oppstått i flere fattige land etter krigen startet i februar. Han varslet en «perfekt storm» som kan felle fattige lands økonomier.

Ukrainas matproduksjon og Russlands produksjon av gjødsel må inn på verdensmarkedet igjen, understreket FN-generalen.

Han sa også at Russlands krigføring er et klart brudd på FN-pakten.

Bensin på bålet

– Vesten av har forårsaket problemene ved å innføre ulovlige sanksjoner mot russiske og ukrainske handlinger, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov onsdag. Det melder Reuters.

Peskov beskyldte også USA for å «kaste bensin på bålet» etter det ble kjent at amerikanerne planlegger å sende mer avanserte rakettsystemer og ammunisjon til Ukraina.

Uttalelsene kommer samtidig som russiske styrker angivelig har tatt kontroll over byen Sievjerodonetsk, øst i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin sa mandag at Russland er villig til å lette på eksporten av gjødsel og hvete fra Ukraina gjennom Svartehavet. Betingelsen er imidlertid at sanksjonene mot Russland lempes på.


Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter