Nyheter

LO krever tostatsløsning anno 1967 i Palestina

PALESTINA: LOs sekretariat ber kongressen støtte Palestina-kravet til regjeringen: Norge må jobbe for at Israel stopper okkupasjonen av Palestina.

– Undertrykkingen av Palestina kan ikke betraktes som uttrykk for en stillestående konflikt. Vi krever at norske myndigheter jobber for at Israel stopper okkupasjonen. Dialog har hatt liten effekt – det kreves hardere lut, sa førstesekretær i LO Julie Lødrup under kongressen på tirsdag.

Videre legger hun til et krav om at Norge stopper handel med varer og tjenester i okkuperte områder i Palestina.

Under LO-kongressen i 2017 ble det vedtatt å gå inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Nå tar de det ett steg lenger, og forklarer det i dokumentet Uttalelse om Palestina med flere rapporter som det siste året har «dokumentert ‘apartheid’ i det som i praksis begynner å likne på en ettstatsløsning.»

En slik rapport kom fra Amnesty International i februar. Denne tar for seg ulike hendelser – diskriminering, drap og undertrykkelse – i Israel og Palestina. Konklusjonen fra Amnesty er at «dette er apartheid.»

Landegrensene fra 1967

Lødrup er førstesekretær i LOs ledergruppe, sekretariatet. Før kongressen, som går av stabelen denne uken, la sekretariatet frem sine forslag til handlingsplan og uttalelser. Blant disse er en uttalelse om Palestina. Tirsdag ble denne diskutert på kongressen.

Sekretariatets uttalelse beskriver en forverret situasjon i Palestina, der de «krever at norske myndigheter arbeider for at Israel avslutter okkupasjonen og annekteringen av palestinsk land, og opphever blokaden av Gaza.» De legger til grunn landegrensene fra 1967, og ber Norge «anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967.» Uttalelsen sier også følgende:

«LO vil jobbe for en vid våpenembargo mot Israel, for en boikott av handel med varer og tjenester fra ulovlige bosettinger og for en boikott av kulturaktiviteter, sportsaktiviteter og akademiske aktiviteter som tjener okkupasjonsmakten. Vi vil også jobbe for målrettede sanksjoner mot områder av strategisk betydning for opprettholdelsen av okkupasjonen.»

Palestinsk fagforbund ber om støtte

I kongressen taler også generalsekretær i den palestinske fagforeningen Palestinian General Federation of Trade Unions (PGFTU) Shaher Saed. Han takker for LOs engasjement «i kampen mot okkupasjonen av Palestina», og snakker videre om norsk påvirkning i konflikten.

– Norges oljefond er dessverre en av de største investorene i okkupasjonen. Jeg håper LOs arbeid kan bidra til å endre det, sier Saed til salen.

Saed fortsetter med å snakke om situasjonen og de utfordringene Palestina og PGFTU står overfor.

– Israels opptreden tar sikte på å utslette det palestinske folks eksistens. Å frarøve dem selvbestemmelsesretten og muligheten til å etablere en fri og uavhengig stat med Jerusalem som sin hovedstad, sier Saed og legger til:

– Okkupasjonsmakten forfølger, arresterer og dreper palestinske arbeidere.

SLUTT

Hevder urettferdighet

Saed forteller om sin skuffelse over verdenssamfunnet, og trekker frem krigen i Ukraina.

– Palestina har også vært utsatt for en lignende invasjon. Verdenssamfunnet har valgt å støtte Ukraina, mens palestinernes tragedie har de glemt. Dette viser verdenssamfunnets urettferdighet. Verden bør i dag praktisere en lik linje når det gjelder håndheving av folkerettens bestemmelser.

Videre ber Shaher Saed kongressen om å støtte PGFTU og Palestina, ved å legge press på norske myndigheter om å trekke tilbake investeringer som bidrar til å opprettholde okkupasjonen på palestinsk jord.

– Våre rettferdige bestrebelser kan bare lykkes med støtte fra venner.

LO-kongressen vil stemme over Uttalelse om Palestina fredag.

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter