Nyheter

Ultranasjonalister feirer okkupasjonen av Øst-Jerusalem

Israelske ultranasjonalister holder søndag sin årvisse flaggmarsj gjennom den muslimske delen av Jerusalems gamleby, for å feire okkupasjonen i 1967.

Israelske og palestinske ungdommer barket sammen ved inngangen til Jerusalems gamleby, der israelske ultranasjonalister feiret okkupasjonen i 1967. Foto: AP / NTB

Rundt 3.000 israelske politifolk er utkommandert i forbindelse med den omstridte marsjen, som blir sett på som svært provoserende av palestinerne.

I 2021 utløste marsjen en elleve dager lang krig mellom Israel og militante palestinere på Gazastripen, og også i år er det ventet omfattende protester og sammenstøt.

Ultranasjonalister

Søndag morgen troppet lederen av det ultranasjonalistiske partiet Jødisk makt, Itamar Ben-Gvir, opp på Haram al-Sharif, av jøder omtalt som Tempelhøyden, sammen med en gruppe tilhengere.

To av islams fremste helligdommer – al-Aqsa-moskeen og Klippedomen – ligger på høyden, og jøder har i henhold til israelsk lov ikke lov til å be der. Ben-Gvirs følge ble møtt med tilrop fra palestinere.

Utover dagen strømmet rundt 1.800 israelere opp på plassen, og mange viftet med israelske flagg og ba, ifølge israelsk politi som fjernet flere fra stedet.

Det kom også til mindre sammenstøt med palestinere ved al-Aqsa-moskeen, men det er ikke meldt om skadde.

Israelske sikkerhetsstyrker pågrep flere palestinere som protesterte mot at israelske ultranasjonalister søndag feiret okkupasjonen av Jerusalems gamleby. Foto: AP / NTB

Hyller massedrapsmann

Ben-Gvir er også en kontroversiell skikkelse i israelsk politikk, og han er siktet for ordensforstyrrelse, ulovlige demonstrasjoner og voldsbruk over 50 ganger de siste årene.

Ben-Gvir hyller også åpent massedrapsmannen Baruch Goldstein som i 1994 drepte 29 muslimer i bønn i Ibrahimi-moskeen i Hebron, han vil fordrive palestinerne fra de okkuperte områdene og han har tatt til orde for å nekte kristne, som han omtaler som «blodtørstige vampyrer», å feire jul i Israel.

Ulovlig

FNs sikkerhetsråd har i flere resolusjoner slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem og senere anneksjon var ulovlig.

Israel har aldri etterlevd FN-resolusjonene og har takket være USAs veto i Sikkerhetsrådet unngått straffetiltak.

Et gigantisk israelsk flagg ble lørdag kveld rullet ut foran Vestmuren, også kjent som Klagemuren i Jerusalems gamleby, for å feire Israels okkupasjon i 1967. Foto: AP / NTB

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter