Nyheter

Katolsk kardinal i retten i Hongkong

Den 90 år gamle katolske kardinalen Joseph Zen møtte tirsdag i retten i Hongkong, siktet for å ha unnlatt å registrere et støttefond for demonstranter i byen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Zen ble tidligere i mai pågrepet og først siktet for å ha brutt de nasjonale sikkerhetslovene i Hongkong. Også sangeren og skuespilleren Denise Ho, advokaten Margaret Ng og akademikeren Hui Po-keung var blant dem som ble pågrepet av det nasjonale sikkerhetspolitiet, meldte menneskerettsgruppa Hongkong Watch 11. mai.

Zen ble løslatt etter kort tid. Men tirsdag møtte han i retten, siktet for å ha unnlatt å registrere et protestfond som bidro til å dekke juridiske og medisinske kostnader for dem som ble arrestert under de store, og flere ganger voldsomme, demonstrasjonene mot nettopp innføringen av de nasjonale sikkerhetslovene for tre år siden.

Den opprinnelige siktelsen om sammensvergelse for å samarbeide med utenlandske krefter, som kunne medført opptil livstidsstraff i fengsel, var tirsdag blitt redusert. I stedet er Zen og de øvrige nå siktet for ikke å ha registrert protestfondet som en organisasjon, noe som er ikke-politisk forbrytelse, om som straffes med bøter opp til 10.000 Hongkong-dollar, om lag 12.000 kroner.

Pågripelsen av den geistlige høyheten vakte almen oppsikt og utløste protester fra en rekke land. Til stede i retten tirsdag var også diplomater fra Sverige, Tyskland, Frankrike og Italia.

I alt fem tidligere styremedlemmer og sekretæren i fondet er siktet. Alle nektet straffskyld etter siktelsen da rettsmøtet startet. Rettssaken ble bestemt til å starte 19. september.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter