Nyheter

FN-topp ber milliardærene bidra til matsikkerheten

Det er på tide at milliardærene stiller opp mot den globale trussel mot matsikkerheten, sier David Beasley, som leder FNs matprogram (WFP).

Beasley, som minner om at krigen i Ukraina truer verdens matsikkerhet, sier han har sett lovende tegn fra superrikinger som Elon Musk og Jeff Bezos.

FN-toppen bygger budskapet sitt rundt en utveksling mellom ham og Tesla-sjef Elon Musk i sosiale medier i fjor. Da sa Musk at han ville selge Tesla-aksjer for 6 milliarder dollar – 58 milliarder kroner med dagens kurs – og gi pengene til FNs matprogram dersom de kunne beskrive hvordan pengene kunne få slutt på hungersnøden i verden.

– Dere må stille opp

– Siden den gang har Musk plassert 6 milliarder dollar i en stiftelse. Alle trodde pengene kom til oss, men vi har ikke sett snurten av det. Men jeg håper fortsatt, sier Beasley til nyhetsbyrået AP på Verdens økonomiske forum i Davos. Der er også en rekke av verdens mektigste eliter og aller rikeste.

– Jeg vet ikke hva som skal til. Vi har prøvd alle muligheter, men greia er at vi trenger din hjelp, Elon, fortsetter Beasley.

Musk og Bezos har foreløpig ikke svart på henvendelser om å kommentere Beasleys utspill.

Samtidig sier FN-lederen at han også ønsker å nå andre milliardærer enn Musk og Bezos, som er verdens rikeste og nest rikeste person.

– Verden er i skikkelig trøbbel. Dette er ikke retorikk eller p***preik. Dere må stille opp nå, for verden trenger dere, sier Beasley.

Store eksportører

Ukraina og Russland står til sammen for en tredel av verdens hveteeksport og halvparten av eksporten av solsikkeolje. Russland er også en ledene leverandør av gjødsel. Krigen har ført til uro for matsikkerheten i verden.

FNs generalsekretær António Guterres sier det er tett kontakt med Russland og andre ledende land, og han håper det vil være mulig å sikre eksport av korn lagret i ukrainske havnebyer, og at russisk mat og gjødsel får fri tilgang til verdensmarkedet.

Dersom forsyningene i Ukraina ikke blir tilgjengelige, kan verden få problemer med matforsyningene innen ti til tolv måneder, og det «kommer til å bli et helvete på jord», sier Beasley.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter