Nyheter

Norske myndigheter vil foreløpig ikke kalle apekopper allmennfarlig

Helsemyndighetene vil neste uke ta stilling til om apekopper skal defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom. FHI er ikke særlig bekymret for situasjonen.

I Sverige ble sykdommen fredag klassifisert som allmennfarlig, noe som åpner for å iverksette smitteverntiltak. Det skjer dagen etter at det første tilfellet ble påvist i landet.

Det norske Folkehelseinstituttet vurderer situasjonen løpende, opplyser fagdirektør for smittevern Frode Forland.

– Vi vil komme tilbake med en foreløpig konklusjon neste uke. Når en sykdom defineres på denne måten kan man bruke videre fullmakter i smittevernloven for smittesporing og varsling dersom det skulle være nødvendig, skriver han i en epost til NTB.

Departementet avgjør

Han tilføyer at det er Helse- og omsorgsdepartementet som eventuelt vedtar en slik endring etter råd fra underliggende etater som FHI og Helsedirektoratet.

Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier de vurderer tiltak på bakgrunn av råd fra FHI.

Ikke noen pandemi

– Vi er foreløpig ikke særlig bekymret for situasjonen. Apekopper smitter ikke lett, man må ha nær kontakt over tid, eller direkte kontakt hud mot hud. Sykdommen har ikke potensial til å bli en pandemi, skriver Forland.

Han påpeker videre at man vanligvis blir frisk av sykdommen uten behandling og at det fins vaksiner.

De siste dagene har det dukket opp over hundre mistenkte eller påviste tilfeller av apekopper i flere europeiske land. Det er ikke meldt om tilfeller i Norge. Det er uvanlig at det blir rapportert om så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise i Vest-Afrika.

Mange av tilfellene er unge menn. Smitten kan være seksuelt overførbar.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter