Nyheter

Amerikanere på ideologisk pilegrimsreise til Ungarn

BUDAPEST: Donald Trump roser Viktor Orbán til himmels, og i disse ukene valfarter konservative amerikanere til landet for å få inspirasjon. – Her blir de endelig hørt, sier Fidesz-rådgiver.

Går du en tur på Frihetsplassen i Budapest, møter du to tidligere amerikanske presidenter, Ronald Reagan og George H.W. Bush. Det er Viktor Orbáns nasjonalkonservative regjering som de siste årene har reist bronsestatuer av de to republikanske lederne, og kanskje blir Donald Trump den neste i rekken. I alle fall er Orbán – som var den første statsoverhodet som gratulerte Trump i 2016 – i dag en av få statsledere i EU som lengter etter USAs 45. president.

U.S. Secretary of State Michael R. Pompeo visits the Ronald Reagan Statue in Budapest, Hungary on February 11, 2019.[State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain]

– Amerikanske konservative har mye å lære

I mellomtiden har oppmerksomheten også vokst den andre veien. Trumps presidentskap bidro til å gjøre mange amerikanere nysgjerrige på dette sentraleuropeiske landet på størrelse med staten Michigan, hvor regjeringen verner om kirken, kjernefamilien og et konservativt verdensbilde.

Og for første gang holdes den amerikanske, konservative konferansen CPAC på europeisk jord – nettopp her i Budapest. Torsdag 19. mai åpnet den årlige konferansen, og ifølge kilder nær den ungarske regjeringen håper arrangørene at konferansen kan bli «startskuddet for Trumps neste presidentkampanje».

Den kontroversielle TV-verten Tucker Carlson holder en videotale under CPAC i Budapest. Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP/NTB

Statsminister Viktor Orban holdt åpningstalen, der han kalte Ungarn som «bastionen for konservative, kristne verdier i Europa.» I talen oppfordret han amerikanske konservative til å bekjempe det han kaller progressive liberaleres dominerende rolle i offentligheten.

Debattredaktør i magasinet Newsweek og programleder for podkasten The Josh Hammer Show, Josh Hammer, mener Ungarns betydning er viktig:

– Selv om det er et avsidesliggende land og beskjedent i både størrelse og befolkning, har Ungarn spilt en stor rolle i bevisstheten til konservative amerikanere de siste årene, har han sagt i podkasten.

De er mer eller mindre politisk dømt hjemme i USA. Så de kommer hit og føler at de kan bli forstått og få nye ideer

—  András László, Fidesz-rådgiver

Nylig reiste Hammer til Budapest sammen med andre likesinnede amerikanere, inkludert professorer, journalister og opinionsledere fra den amerikanske høyrefløyen. De ville møte Viktor Orbán og lære mer om Ungarn. Noen kommer i en kort periode, mens andre blir i flere måneder som stipendiater ved for eksempel det regjeringsstøttede Donau-instituttet eller ved University of MCC, som har Orbáns folk i spissen og statens penger i ryggen.

– Orbán og hans Fidesz-parti har etablert et nasjonalkonservativt eksperiment i det virkelige liv, og det er mye å lære for amerikanske konservative, sa Josh Hammer.

– USA har mistet dydene som Ungarn bevarer

Tidligere i år sendte Donald Trump en klar melding om støtte til den ungarske statsministeren, som ble gjenvalgt for fjerde gang:

«Ungarns Viktor Orbán elsker virkelig landet sitt og vil ha sikkerhet for sitt folk. Han har gjort en solid og fantastisk jobb med å beskytte Ungarn, stoppe ulovlig innvandring, skape arbeidsplasser og handel. Han er en sterk leder og blir respektert av alle», skrev Trump på sin nettside.

«Forent rundt tradisjonelle verdier»

Ifølge Miklós Szánthó, direktør for den ungarske tenketanken Alapjogokért Központ (Center for Fundamental Rights), ønsker han å «bygge en bro mellom amerikanske og ungarske konservative», som er «forent rundt tradisjonelle verdier, kjærlighet til fedrelandet, respekt for nasjon og forsvar av grensene». Han trekker også fram at begge partier kjemper mot spredning av kjønnsideologi og avbryter kultur.

Under et besøk i den ungarske hovedstaden i fjor, høst berømmet USAs tidligere visepresident Mike Pence landets restriktive abortpolitikk. En annen av dem som har forsøkt å bygge en bro mellom de amerikanske og ungarske konservative er FOX News-programleder Tucker Carlson. Han har blitt kalt «den mest innflytelsesrike konservative tenkeren i USA». Også han var i Budapest i fjor, og sendte sitt daglige program til tre millioner amerikanske seere i en uke. Han intervjuet også Viktor Orbán og produserte senere en timelang dokumentar om den ungarskfødte finansmannen George Soros – en forhatt syndebukk blant mange nasjonalkonservative på begge sider av Atlanteren.

Carlson talte på konferansen, riktignok på link fra USA.

Ifølge Tucker Carlson er Ungarn et land med «renhet, orden, et samfunn med åpent sinn, fravær av kriminalitet og beskyttelse av dets grenser», som han sa i en tale under besøket – og antydet at hans hjemland, USA, har mistet slike dyder.

Ungarn er Europas svar på Texas. Et sted hvor sunn fornuft råder i en tid med overveldende våkenhet

—  Rod Dreher., amerikansk forfatter

– Et sted for sunn fornuft og anti-wokenes

For tiden debatterer amerikanere på hjemmefronten en kontroversiell lov i Florida som i praksis vil forby alle skolelærere i de yngste klassene å snakke om kjønnsidentitet eller seksuell legning. I en annen sørstat, Texas, ser guvernøren på muligheten for å straffeforfølge foreldre som hjelper deres transkjønnede barn med å endre kjønn.

Debatten har paralleller til Ungarn, der Orbán-regjeringen i fjor gjorde det ulovlig å presentere ungarske skolebarn under 18 år med LHBTQ-materiale. Ungarn har også gjort det umulig for homofile par å adoptere, akkurat som ungarske transpersoner ikke lenger lovlig kan endre kjønn

Den kristne amerikanske forfatteren og debattanten Rod Dreher – som for tiden oppholder seg i Budapest for andre våren på rad – tolker det hele som at ungarerne er blant de eneste i Europa som står støtt i forsvaret for de tingene som amerikanske, kristne konservative tror på. Han erkjenner at han ikke liker den utbredte korrupsjonen i Ungarn, men at landet likevel fungerer som inspirasjon for det republikanske partiet.

– Ungarn er absolutt ikke et paradis – det finnes ikke noe paradis på jorden – men det er Europas svar på Texas. Et sted hvor sunn fornuft råder i en tid med overveldende «wokeism», sier Rod Dreher.

– Ungarerne er heldige som har en regjering som målbærer vanlige menneskers synspunkter, sa den 55 år gamle eksilamerikaneren med røtter i delstaten Louisiana.

Matt Schlapp i Budapest 18.mai 2022

Et pusterom fra den amerikanske scenen

Det ungarske regjeringspartiet Fidesz har nesten blitt overveldet av interessen til de konservative pilegrimene fra USA.

– Vi ønsker dem velkommen, sa András László, Fideszs politiske rådgiver.

– De tilhører en gruppe som er mer eller mindre politisk dømt hjemme i USA. Så de kommer hit og føler at de kan bli forstått og få nye ideer, og at noen deler deres synspunkter, forklarer han.

Fidesz-rådgiveren tror Ungarn-besøk er en inspirasjonsreise for de konservative amerikanerne – men også et slags pusterom.

– Et sted hvor de endelig blir hørt, mener han.

Ikke enige i alt

Han sier at Orbán og hans folk nyter oppmerksomheten, og personlig gleder han seg veldig til CPAC-konferansen. Men András László vet også at det på enkelte punkter er store forskjeller å spore.

– Synet på om staten skal blande seg inn i samfunnet – for eksempel i sosialpolitikken, som Fidesz legger stor vekt på – er svært forskjellig. De fleste konservative amerikanere ønsker at staten skal spille en så liten rolle som mulig, mens Fidesz har et annet syn på det, forklarer partiets politiske rådgiver.

Og så er det utsikten til Russland. Her har Viktor Orbán i årevis hatt et nært forhold til Vladimir Putin og argumentert for at Vestens sanksjoner og skam mot Russland og ikke vil fungere etter hensikten. Det samme har mange av de nasjonalkonservative amerikanerne uttalt – ikke minst Donald Trump, som en gang kalte Putin for «et geni».

President Donald Trump welcomes Hungarian Prime Minister Viktor Orban to the White House in Washington, Monday, May 13, 2019. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Ikke lik retorikk om krigen

Men der Orbán – kanskje spesielt av diplomatiske grunner – utad fordømmer Putins invasjon i Ukraina og støtter EUs sanksjoner mot Russland, bortsett fra oljeembargoen, er de amerikanske pilegrimene fanget i sin relativiserende retorikk om Vestens og Putins motiver for krigen.

Rod Dreher har for eksempel ikke vært sjenert for å vise sin forakt for vestlig, militær støtte til Ukraina:

«Jeg er steilt imot at gutter fra Louisiana og Alabama kan risikere livet for å gjøre Donbas til et trygt sted for kjønnsideologer og migranter, som skrev han i The American Conservative dagen før invasjonen. Han har imidlertid siden fordømt Putins invasjon, men fortsetter å hevde at det er «Vesten som står ved en avgrunn».

Hjemme i USA står de demokratiske og republikanske partiene for en gangs skyld sammen i sin tilnærming til Russlands krig.

Nå samles de nasjonalkonservative, kristne pilegrimene i «eksil»for å finne ny inspirasjon i Orbáns Ungarn. Han er hovedtaler på konferansen, som er en av verdens største samlinger for konservative kristne.

---

Amerikanske konservative i Ungarn

  • Etter at Donald Trump ble president, har amerikanske konservative valfartet til Viktor Orbáns Ungarn.
  • Blant dem er Rod Dreher, forfatter av boken Live Not By Lies, redaktør Josh Hammer i magasinet Newsweek og professor Gladden Pappin ved University of Dallas.
  • En rekke amerikanere har blitt tildelt stipend og andre opphold ved tenketanken Danube Institute og det konservative universitetet MCC i Budapest. Begge stedene er tungt finansiert av Orbán-regjeringen.
  • Fra 18. til 20. mai 2022 vil Budapest være vertskap for den årlige CPAC-konferansen for amerikanske konservative, som kan være startskuddet for Donald Trumps neste presidentkampanje.
  • Konferansen har vært et samlingspunkt for konservative og høyrepopulistiske krefter i USA siden 1970-tallet. Arrangementet i Ungarn kommer i år i tillegg til CPACs hovedkonferanse, som ble arrangert i Florida i februar.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter