Nyheter

Rødt mener Norge bør si nei til Sverige og Finland i Nato

STEMMER IMOT: Rødt mener Nato-medlemskap for Sverige og Finland ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden og vil stemme imot svensk og finsk medlemskap.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, spurte den nye regjeringen om Norge kunne ensidig redusere eksporten av strøm til Tyskland, men har fått til svar at det ikke er helt enkelt. Foto: Terje Pedersen / NTB

Finland og Sverige overleverte onsdag morgen sine Nato-søknader ved alliansens hovedkvarter i Brussel. Søknadene må ratifiseres av samtlige 30 allierte før de to kan tas opp som nye medlemmer.

Rødts sentralstyre diskuterte onsdag partiets standpunkt og landet på at Norge bør si nei.

– De nordiske landene har interesse av lav spenning i det høye nord, men amerikanske baser og økt Nato-militarisering nær det russiske grenseområdet øker spenningen og drar oss tettere inn i stormaktsrivalisering mellom USA og Russland, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i et Facebook-innlegg.

Med to nye nordiske Nato-medlemmer vil denne utviklingen forsterkes, mener Moxnes.

– Med Sverige og Finland som Nato-medlemmer blir det viktigere enn noen gang å holde fast i basepolitikken og sikre Norden som en atomvåpenfri sone. Vi forventer at den norske regjeringa gir tydelig støtte til de svenske forbeholdene mot utplassering av atomvåpen og permanente baser på svensk territorium, skriver han videre.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter