Nyheter

– Jeg tror vi vil få mer klimaaktivisme fremover

AKTIVISME: Aktivister fra Extinction Rebellion avbrøt onsdag Stortingets spørretime, da de demonstrerte fra galleriet. UiB-professor forteller at dette ikke er noe nytt, men hun forventer å se mer aktivisme i tida framover.

Demonstrasjoner inne i stortingssalen er ikke noe nytt ifølge UiB-professor Kristin Strømsnes. Hun er ekspert i blant annet politisk deltakelse og klimapolitikk, og forteller til Vårt Land at dette ikke var første gang aktivister demonstrerte inne i Stortinget.

– På 70-tallet i Norge var det jo ikke uvanlig med demonstrasjoner i Stortinget og synlige stunt. Natur og Ungdom heiste også ned et banner fra taket på Stortinget på starten av 2000-tallet.

Strømsnes forklarer videre at klimasaken i større grad har blitt en sak som engasjerer aktivister og unge, og at de derfor blir mer synlige. Hun tror at vi kan ser lignende demonstrasjoner fremover.

– Vi har sett klimaengasjement gjennom flere kanaler i det siste, aktivisme er en av de. Jeg tror vi vil få mer klimaaktivisme fremover.

Stortingssalen blir gjerne sett på som et sted der den politiske debatten skal få være uforstyrret. Dette gir Strømsnes som en av grunnene til at det blir så sterke reaksjoner når det blir drevet aktivisme inne i salen. Hun fortsetter med å si at utafor Stortinget er blitt en vanlig arena for aksjoner, og at det er ganske liberalt hvem som får være der og ikke.

Stortingspresident Masud Gharakani var også tydelig på å nevne demonstrasjonene utafor Stortinget da han fortsatte spørretimen etter at aktivistene hadde blitt fjerna.

– Stortinget er demokratiets hjerte. Vi skal være stolte av at vi bor i et land hvor det hver eneste dag er demonstrasjoner ute på Eidsvolls plass. Vi hører lyden av appellanter mens vi er inne i stortingssalen og diskuterer.

Høyre-politiker mener gruppa ødelegger for klimasaken

På spørsmål om hvor alvorlig demonstrasjonen er, svarer Strømsnes at hun ville kalt den alvorlig om det er fare for sikkerhet. Hun sier derimot at demonstrasjoner er en viktig del av hva man skal tillate i et demokrati, men er ikke sikker på om stortingssalen er det best egnede stede.

– En ting er å skape oppmerksomhet og støtte for saken, men om det oppfattes som ekstremt kan man få folk imot seg. Jeg tror det er en hårfin balanse.

Hvorvidt stortingssalen er et egnet sted eller ikke er Høyres Peter Frølich ikke usikker på. Han forteller NTB at han tror Extinction Rebellion ikke hjelper klimasaken med slike aksjoner.

– Jeg har null sympati for Extinction Rebellion. Å stoppe Stortingets spørretime er udemokratisk, sier Frølich. Han mener gruppen ødelegger for klimasaken og ber dem heller stille til valg for å kjempe for sin sak.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter