Nyheter

Kjerkol med bred haste-invitt: Ber om navn til abort-utvalg

JAKTER FOLK: Med kort frist ber helseminister Ingvild Kjerkol et stort knippe instanser foreslå hvem som bør sitte i utvalget som skal gjennomgå abortloven og alternativer til nemndene.

Dermed blir organisasjoner og instanser hørt: Fra Norges Kristne Råd (NKR), Human-Etisk Forbund til kvinneorganisasjoner er det kommet oppfordringer både om navn til utvalget - og å sikre synspunktene deres plass.

– Vi ønsker oss et bredt sammensatt utvalg, som blant annet skal ha medisinsk og juridisk kompetanse og erfaring fra oppfølging av gravide som vurderer abort. Derfor har vi invitert relevante aktører til å foreslå medlemmer til utvalget, skriver statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) til Vårt Land.

Får svært kort frist

Departementene, samtlige helseforetak universiteter og høyskoler er invitert. Det er også et 70-talls ulike organisasjoner og instanser, eksempelvis: Frelsesarmeen, Stiftelsen Amathea, kvinnegruppa Ottar og Menneskeverd.

Men fristen er kort. Allerede førstkommende mandag vil Helsedepartementet ha innspill til det som er en viktig brikke i oppfølgingen av punktet i Hurdalserklæringen om å gjennomgå sider ved dagens abortlov.

LOV

Fortsatt uklart: Hvor mange skal drøfte loven?

– Utvalget skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder, opplyser statsekretær Bekeng.

I brevet til de mange instansene påpekes det at antall medlemmer i utvalget ennå ikke er avklart.

– Men det legges opp til bred faglig og geografisk representasjon og til at de ulike synene på spørsmålene det skal tas stilling til, er representert, heter det.

Utvalget skal ledes av en jurist. Departementet opplyser at de skal ha medlemmer med juridisk kompetanse, med erfaring fra abortnemnd, rådgiving av gravide kvinner, og med kompetanse innen diagnostikk og behandling på feltet.

---

Start for stridbar sak

  • I Hurdalsplattformen heter det at Ap/Sp-regjeringen vil:
  • «Nedsette et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder».
  • Utvalget som i vår kommer, er altså startpunkt for nytt blikk på dagens abortlov. I regjeringsplattformen påpekes det at Ap og Sp «står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven».

---

Venstre-forslag om friere lov behandles

Det søkes også kompetanse innen filosofi/etikk. Utvalget skal ha medlemmer som er fastlege, jordmor og sosionom eller psykolog med relevant erfaring.

Men mandat for utvalget ventes først å komme når det blir oppnevnt. Det skal etter det Vårt Land får opplyst skje i statsråd senere på våren.

Dermed utnevnes utvalget trolig etter at Stortinget har behandlet et forslag fra Venstre om å liberalisere dagens abortlov. Venstre-forslaget blir ventelig nedstemt, men behandles i Stortinget torsdag 2. juni.

For en måned omtalte Vårt Land et brev fra Kjerkol til Stortingets helse- og omsorgskomité, der komiteen ble bedt om å avvente spørsmålet om endringer i abortloven til utvalget hadde fått gjort jobben sin.

Stiller sine egne fritt

Først når utvalgets gjennomgang er klar og regjeringen har tatt stilling til arbeidet, kan det komme en sak til Stortinget om eventuelt å endre sider ved dagens lovverk. Det gjelder i første omgang hvordan nemndene fungerer.

For i Hurdalsplattformen gikk ikke Senterpartiet med på noe punkt om å endre dagens lov med selvbestemt grense til uke 12. I stedet ble de to regjeringspartiene enige om at representantene deres «står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven».

Fra flere partier utenfor regjeringen kan det etter regjeringens eget arbeid med abortloven derimot bli reist egne forslag om å utvide dagens 12-ukers grense. Vårt Lands gjennomgang tidligere i år viste at så få som fem stemmer kan avgjøre om dagens grense utvides.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter