Nyheter

Vil øke oljepengebruken med nær 30 milliarder

ØKONOMI: Regjeringen øker oljepengebruken med nesten 30 milliarder kroner i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Trygve Slagsvold Vedum vil ha et bredt stortingsforlik om Ukraina-pakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det framgår av hovedtallene i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Hovedtallene ble publisert klokka 8 torsdag, mens budsjettforslaget først blir lagt fram klokka 10.45.

Oljepengebruken anslås til 352,2 milliarder kroner i år. Det er om lag 30 milliarder kroner mindre enn før revidert budsjett, men fortsatt om lag 30 milliarder kroner høyere enn anslaget i regjeringens tilleggsproposisjon fra i fjor høst, ifølge pressemeldingen til Finansdepartementet.

Oljepengebruken i revidert anslås å utgjøre 2,9 prosent av Statens pensjonsfond utland, best kjent som oljefondet.

– Norsk økonomi er inne i en høykonjunktur, til tross for urolige omstendigheter. Den økonomiske veksten er sterk, sysselsettingen er høy, og arbeidsledigheten er lav. Bedriftene melder om økende mangel på arbeidskraft, og lønns- og prisveksten tiltar, skriver departementet.

Prioriteringer

– Jeg er fornøyd med opplegget vi legger fram i dag, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum om revidert nasjonalbudsjett som legges fram i dag.

– Det aller viktigste er trygghet, og derfor har vi gjort noen prioriteringer; forsvar, politi og matberedskap, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Politisk kvarter i NRK.

Han trakk fram at renten, som har steget i år, er det aller viktigste for folks økonomi.

– Den store trusselen er renta, og vi kan ikke la være å si det. Renta er spøkelset, og så må man ikke gjøre «humbug»-grep som får renta opp, sa Vedum.

På spørsmål om hva regjeringens viktigste bidrag er for å unngå høyere rente, svarte Vedum:

– Det er mange inndekningsforslag som blir synliggjort senere i dag, og som viser at vi ikke legger ytterligere press på renta, sa Vedum.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter