Nyheter

Stavanger vil ha norske oljeplattformer på verdensarvlista

Stavanger kommune og Norsk oljemuseum vil ha oljeplattformene i Nordsjøen inn på Unescos verdensarvliste. Lokal Frp-er stiller spørsmål rundt kostnadene.

Unescos verdensarvliste ble etablert i 1972 og har som mål å verne om verdens uerstattelige kultur- og naturarv. Nå kan kanskje Troll A-plattformen i Nordsjøen havne på den eksklusive listen, som inkluderer frihetsgudinnen i New York og Den kinesiske mur. Foto: Marit Hommedal / NTB

Condeep-plattformene i Nordsjøen ble utviklet av det norske selskapet Norwegian Contractors og bygget i perioden 1975–1995. Nå nærmer de seg slutten av sin levetid og står i fare for å bli fraktet til land og resirkulert. Det vil Stavanger kommune og Norsk oljemuseum forhindre.

– Landet vårt og velstanden vår hadde sett helt annerledes ut uten dem. Dette er norsk industrihistorie på sitt beste, samtidig som det også viser vei for framtiden, sier Dag Mossige, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Stavanger, til NRK.

Han er blant politikerne som vil sende søknad til Unesco for å få plattformene inn på verdensarvlisten. Også sjef for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre, mener plattformene bør bli en del av verdensarvlisten.

Frp er derimot skeptisk til kostnadene av vedlikehold på plattformene.

– Det står ingenting om kostnadene. Det er noen enorme dimensjoner på disse konstruksjonene og ingenting er vedlikeholdsfritt, sier Leif Arne Moi Nilsen i Stavanger Frp, til statskanalen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter