Nyheter

Bistands-Norge refser bistandskuttene: – Jeg skjems over Norge

OPPRØRT: Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp (KN) er opprørt over milliardkutt i bistand for å betale flyktningregning. Både han og andre bistandstopper er overrasket.

– Jeg skjems over hva Norge gjør, sier Høybråten til Vårt Land.

Han er ikke alene. En rekke bistandsorganisasjoner reagerer kraftig på Støre-regjeringens reviderte nasjonalbudsjett. Der kom til slutt regningen for hvordan Norge skal dekke inn milliard-utgiftene til å ta imot ukrainske flyktninger her hjemme:

  • Fire milliarder kroner flyttes til fra bistandsbudsjettet til flyktninghjelp, såkalt ODA-godkjent bistand.
  • Norge selv blir største mottaker av norsk bistand. 12,9 prosent av bistanden på 44,9 milliarder vil gå til tiltak her hjemme.

De advarte – men regjeringen snudde bistand likevel

Og det får Høybråten til å reagere beskt. Kirkens Nødhjelp og 40 andre organisasjoner advarte lenge før påske i et opprop, men regjeringen gjorde likevel alvor: Flyttet bistand for å sikre finansiering av norsk flyktninghåndtering.

– På grunn av krigen tjener vi grovt på olje og gass. Mens milliardene strømmer inn velger man å betale regninger hjemme i Norge med penger tatt fra verdens fattige. Jeg må si: Det er utrolig skuffende, og jeg skjems over Norge.

«Åpenbart at disse kuttene skader Norges renommé»

KN-toppen møtte nyheten om bistandsbudsjettet der han nå er på møte med KNs europeiske «søsterorganisasjoner» i Brussel. Blant dem var det også vantro over at rike Norge gjør slike manøvre.

– Det er åpenbart at disse kuttene skader Norges renommé som viktig humanitær aktør globalt, sier Høybråten til Vårt Land.

Sola  20180115.
Solamøtet/NHOs næringspolitiske konferanse i Rogaland. 
Teknologiskiftet kommer raskt, og gir store og varige endringer på hele det økonomiske systemet, på det private markedet, samarbeidet mellom offentlig og privat sektor og på måten vi lever livene våre. Hvor er Rogaland i dette store bildet, hvordan ser våre bedrifter på de endringene som allerede er i gang, og de som kommer på kort og lengre sikt? Dette er noen av spørsmålene som blir reist på Solamøtet 2018. 
Generalsekretær i Nordisk ministerråd Dagfinn Høybråten på Solamøtet. 
Foto: Carina Johansen / NTB

Tar bort store summer

Vårt Lands gjennomgang over større kutt viser at budsjettposter for utdanning kuttes med over en halv milliard, helsebistand med 470 millioner kroner og FNs barnefond (Unicef) mister 357,5 millioner. FNs utviklingsprogram (UNDP) må klare seg 440 færre norske millioner.

– Man tar altså bort hele kjernestøtten til UNDP, det kuttes i regionbevilgninger til Afrika og freds- og stabiliseringsarbeid. Det er klart at dette rammer svært mye viktig og nødvendig arbeid andre steder i verden.

«Kuttet er helt ubegripelig»

Høybråten sier rett ut:

– Jeg er utrolig skuffet over regjeringen Støre. Det er første krisepakke etter pandemien som ikke dekkes ved økt oljepengebruk, men der man finansierer en stor del av det fra vedtatte bevilgninger til fattigdomsbekjempelse.

– Overrasker omfanget av bistands-endringer?

– Fire milliarder er mye penger. Det er ti prosent av det vedtatte budsjettet. Altså er det et kraftig kutt i bistanden. Flyktningregningen i Norge sendes sørover til de fattigste i verden. Det er helt ubegripelig, når landet samtidig innkasserer rekordhøye inntekter fra olje og gass.

Han påpeker at inntektene jo skyldes den samme krigen – som altså de fattige landene nå må betale mangedoblede matpriser for.

Nå setter vi vår lit til SV

—  Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Tar det for gitt at SV stopper regjeringen

Høybråten sier han «tar det for gitt» at regjeringens forhandlingspartner SV stopper kuttene i stortingsbehandlingen.

– Jeg kan si fra alle bistandsorganisasjonene: Nå setter vi vår lit til SV.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er sterkt kritisk til danskenes plan om å sende asylsøkere til Rwanda, noe Storbritannia alt har besluttet å gjøre. Foto: Heiko Junge / NTB

Kø av kritikk fra bistands-hold

KN og Høybråten er ikke alene: Redd Barna karakteriserer omfordelingen som «katastrofal» og «tragisk»:

– Regjeringens forslag beveger vi oss stadig lenger bort fra bistandens formål om å bekjempe fattigdom og ulikhet i utviklingsland, uttaler generalsekretær Birgitte Lange i en pressemelding.

Overfor VG går også Norsk Folkehjelp tydelig ut mot regjeringen. Organisasjonen har beregnet at Norge med dette blir største mottaker av norsk bistand.

– Tidspunktet kunne ikke vært verre. Det henger ikke på greip, uttaler generalsekretær Henriette K. Westhrin til avisen.

Irettesetter regjeringen. Frykt for utdanningen blant unge.

Hennes kollega i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener også at kuttene kommer på «verst tenkelige tidspunkt».

– Behovet for humanitær bistand er historisk høyt, og situasjonen for millioner av mennesker som allerede er rammet av sult forverres på grunn av kraftige prisøkninger på mat og drivstoff som følge av krigen i Ukraina, uttaler Egeland i en pressemelding.

Generalsekretær Erik Lunde i Strømmestiftelsen er glad for at det samlede bistandsbudsjettet økes til 44,9 millioner kroner.

– På grunn av pandemien er det millioner av barn som ikke har fått gått på skole og læringstapet er enormt. Da er det veldig skuffende at regjeringen velger å kutte utdanningsbistanden med 40 prosent, sier Lunde.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter