Nyheter

KrF-politiker om regnbuesekker: – En debatt som er altfor stor til å plasseres på barns skuldre

REGNBUESEKK: Nils Einar Samuelsen i Troms og Finnmark KrF reagerte da han så de nye sekkene til førsteklassingene i fylket. Lars Kaupang i Arctic Pride er derimot fornøyd, og lover å spandere sysett på alle som ikke liker sekken, ifølge NRK.

Hvert år får flere førsteklassinger over hele landet nye sekker når de starter på skolen. Hvordan den ser ut bestemmes av fylket selv. I mange fylker er det tradisjon for å dele ut sekker i klare farger og pyntet med reflekser, for å gjøre de minste skoleelevene synlige i trafikken.

I år besluttet Troms og Finnmark sitt fylkesråd å dele ut en sekk med en regnbueflagg i varseltrekanten som pryder baksiden av sekken. Det fikk fylkestingsrepresentant Nils Einar Samuelsen i KrF Troms og Finnmark til å reagere. Til Vårt Land forteller han at han ble usikker på hva som var hensikten bak å gi sekkene til barna.

– Jeg ble usikker på om fylkeskommunen satte fokus på trafikksikkerhet, eller om den fra nå av ønsker å drive reklame for en bestemt politisk ideologi, sier han.

Samuelsen sier at han ikke har vært alene om å legge merke til sekkene, og han forteller at han har hørt flere foreldre som også har reagert.

– Det har kommet en del reaksjoner fra rundt omkring. Noen lurer på hvorfor, og hva det betyr, mens noen har sendt klager til fylkeskommunen.

Saken ble først omtalt av avisen Framtid i Nord.

Polariserende symbol

Nils Einar Samuelsen presiserer at han er spesielt kritisk til at det er en seksfarget regnbue som er brukt. Den seksfargede regnbuen er den som blir brukt av Pride-bevegelsen, mens man ellers ofte tegner regnbuen med sju farger, sier han. Samuelsen mener konnotasjonene til nettopp Pride-bevegelsen og Fri kan oppleves provoserende og polariserende.

Nils Einar Samuelsen i Lyngen KrF

Han mener at når et symbol er såpass splittende, og skaper slik debatt, er det dumt å sette det på utstyr som skal brukes av seksåringer.

– De små er uskyldige i dette. Nå blir de dratt inn i en debatt som er altfor stor til å plasseres på deres skuldre.

Videre sier han at han frykter at dersom noen foreldre velger at barna deres skal bruke en annen sekk kan dette føre til mobbing.

– Har man et konservativt syn kan man bli stempla som det ene og det andre. Det er tøft nok for en voksen person, men langt verre for barn.

Støtter

Skolesekken møtes også med støtte av mange. Inge Alexander Gjestvang, som er leder for Foreningen FRI, forteller til TV2 at han er positiv til sekken. Han mener regnbuesymbolet er i tråd med opplæringslova.

– Det er jo et tydelig symbol på hvilke verdier som ligger til grunn for undervisningen. I opplæringsloven står det at skolen skal åpne dører mot fremtiden og verden, og det å legge til rette for mangfold og inkludering allerede fra dag én syns jeg er veldig positivt – i den grad det valget er basert på dette, sier han.

Gjestvang er ikke overrasket over at regnbuesymbolet, som han beskriver som et symbol på mangfold og inkludering, møter motstand.

– Vi er godt vant til at det er motstand mot både vårt arbeid og de verdiene vi arbeider for, sier Gjestvang til TV2.

Fylkesordfører i Troms og Finnmark, Tarjei Jensen Bech, mener at reaksjonene illustrerer hvorfor sekken er viktig. Overfor NRK minner han om at vi alle er «barn av regnbuen», og uttaler:

– Under koronaen var det et symbol på at alt går bra. Det handler også om at alle barn er like mye verdt, og at vi skal bidra til mangfold og inkludering, uansett hvilken seksualitet man har.

Han sier også at det er viktig at man starter arbeidet mot hat og for inkludering tidlig, og illustrerer poenget med at «jævla homo» fortsatt er et av de vanligste skjellsordene i skolegården.

Lover å spandere sysett

Lars Kaupang, daglig leder i Arctic Pride, forteller til NRK at han har fått flere tilbakemeldinger på at sekken er «propaganda for barn». Han sier at han selv ikke hørte noe om regnbuesekken før saken kom opp i media.

– Det er noe fylket har gjort for egen maskin, så jeg synes det er en akt av solidaritet, ikke propaganda, sier han.

Kaupang beskriver det som provoserende at KrF mener sekken er et politisk symbol. Han mener at barna kun ser farger, ikke propaganda eller en bakenforliggende politisk agenda. Kaupang lover også ut en gave til alle som ikke liker sekken:

– Hvis du ikke liker at det er en regnbue på sekken din så skal jeg spandere et sysett på deg, så kan du fjerne det selv, sier han til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter