Nyheter

Gjorde comeback i KrF-sal etter stormfullt brudd. Bollestad: «Fantastisk kjekt»

EKS-NESTLEDER: For første gang etter at partibråk tvang Inger Lise Hansen ut av posten som nestleder, snakket hun til tillitsfolk fra KrFs talerstol. Olaug Bollestad roser den tidligere KrF-profilen.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

BERGEN: Ved årsskiftet tok Hansen fatt som generalsekretær i rusfeltets paraplyorganisasjon Actis. Men innledningen hennes som Actis-topp under en av årets få store KrF-konferanser var også et ganske annet comeback:

  • For første gang på elleve år talte hun til sentrale og lokale KrF-profiler etter strid som førte henne ut av politikken.
  • I samtale med Vårt Land låser hun ikke døren for sentrale verv i fremtiden.

– Hvis partiet vil, har hun mulighet til alt, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

Det var over i 2011. «Jeg har vært veldig på utsiden»

Oppbruddet kom i 2011: KrFs landsmøte ville denne våren ikke gjenvelge henne som KrF-nestleder. Året i forveien hadde det vært strid rundt KrFs andre nestleder, som da ennå ikke hadde fylt 30 år. Hansen hadde blant annet utfordret partiets «ensidige støtte» til Israel og ønsket at KrF skulle akseptere ekteskap for homofile. Hansen ville endre partiprofilen.

Utover en gjestevisitt som møtedirigent under et KrF-landsmøte, har hun i ettertiden ikke inntatt KrF-scener eller engasjert seg i politikk.

– Jeg har vært veldig på utsiden av KrF. Det var greit å få en pause fra politikk. Det var jo ikke bare enkelt å gå ut heller. Men å få snakke om noe som engasjerer meg på denne konferansen, er veldig hyggelig, sier Hansen.

Tidligere nestleder Inger Lise Hansen i KrF. Vårkonferanse i vest, 2022

Angrer ikke – gjorde noe viktig

Hvor tøft var bruddet med KrF?

– Det er ingen hemmelighet at jeg gjerne ville være med videre og det var jo tøft å få beskjeden. Men i politikken må man fortjene tillit. Og når flertallet mente at jeg ikke hadde fortjent det, så må man respekterte det.

Angrer du på noe fra tiden i storm?

– Nei, jeg gjør ikke det. For meg var det viktig det jeg gjorde.

---

Samling i kjerneland

  • Vårkonferansen for KrF-lag i Agder, Vestland og Rogaland er av de få store konferansene for partiet i et år uten landsmøte.
  • Det er fra disse fylkene KrF fikk valgt sine tre gjenværende stortingsrepresentanter ved fjorårets krisevalg med landing under sperregrensen.
  • Inger Lise Hansen (40) var KrFs andre nestleder fra 2007 til 2011. I perioden sto hun sentralt i utvikling av KrFs politikk. Hun er også tidligere KrFU-leder.

---

Noen snakker om Hansen. Men vil og kan hun?

Under konferansen brukte Hansen tid på å hilse på kjente fra tiden da hun selv var en del av partiets ledertrio.

Og fra flere får Vårt Land høre at det i spredte deler av KrF er et snakketema: Kan partiet klare å hanke henne inn igjen som en profil i rikspolitikken?

Hvis noen spør deg: Du bør inn i KrF-toppen. Hva sier du da?

– Mentalt er jeg ikke akkurat der nå, svarer Hansen.

Du vil ikke utelukke å komme tilbake igjen?

– Akkurat nå er jeg i den posisjonen jeg er. Det er viktigst for meg nå. Jeg har vel ikke mer å si om det. Mitt politiske liv er den posisjonen jeg står i nå.

KRISTIANSAND 20090502: Partileder Dagfinn Høybråten sammen med 1. nestleder Dagrun Eriksen (i midten) og 2. nestleder Inger Lise Hansen,  etter at de tre ble gjenvalgt på landsmøtet til Kristelig Folkeparti i Kristiansand.  
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

– Det vil alltid være en plass til henne

Under konferansen brukte KrF-leder Bollestad tid på å samtale med henne. Overfor Vårt Land gir Bollestad tydelig uttrykk for at hun var glad for at Hansen igjen var blant partifolk under et større arrangement.

– Det var fantastisk kjekt. Det var godt å se henne, godt å snakke med henne og jeg møter en dame jeg er ufattelig glad i.

Er det en plass til henne sentralt i KrF?

– Det vil alltid være en plass for Inger Lise Hansen i ulike settinger. Jobben hun nå har begrenser hva som går an, men det vil alltid være en plass for henne.

Olaug er befriende i seg selv

—  Eks-nestleder Inger Lise Hansen

Ser et parti med utfordringer

Hansen har stått på utsiden i krevende år for KrF: Først år i tidvis stormfullt samarbeid med en Høyre/Frp-regjering, en opprivende retningsstrid, regjeringsdeltakelse og til slutt en kollaps med krisevalg under sperregrensen.

– Hvilket KrF er det du ser i dag?

– Et parti som har en del utfordringer. Men den jobben skal de få finne ut av og selv velge veien videre.

– Du har ikke noe råd om hvordan KrF skal komme over sperregrensen?

– Hvis de spør spesifikt, så skal jeg gjerne komme med det. Men jeg har ikke tenkt å gjøre i offentligheten.

Hansen om Bollestad: Raus – og noe partiet trenger

– Men har du noen råd til Bollestad, nødvendigvis ikke om politikk?

– Olaug er befriende i seg selv. Det viktigste er at hun vil være den hun er. Hun er både romslig og raus – og det er noe partiet trenger. Med røtter der hun kommer fra, tror jeg hun har stor styrke i det å peke retning og våge å ta de vanskelige debattene, svarer Hansen.

I rollen som generalsekretær i Actis må Hansen være nøytral. Likevel inntar hun igjen KrFs manesjer: Tidligere i vår var hun på KrFUs vårkonferanse. I helgen altså KrFs store vårkonferanse for kjernefylkene Agder, Rogaland og Vestland.

Hansen ble møtt av ektefølt applaus etter innlegget i KrFs sal. Det handlet om utfordringer på rusfeltet: Skape rusfrie møteplasser, følge opp russkadde bedre og stå vakt om dagens regulerte alkoholpolitikk.

Actis-generalsekretær Inger Lise Hansen på talerstolen under KrFs vårkonferanse 2022. For Agder, Rogaland og Vestland, kjernefylker

Brenner for toppjobben hun nå har fått

Engasjement for nettopp dette bidro til at hun ble ny generalsekretær i Actis. I den rollen vil hun fremover ventelig stå i krevende debatter i offentligheten. Ikke minst i å forsvare «upopulære» alkoholrestriksjoner.

En yngre generasjon opplever gjerne dette som «pekefingerpolitikk» tiden har løpt ifra?

– Men vi har en befolkning som er opptatt av å vite. Da er det også viktig å ha kunnskap også om alkohol og konsekvenser. For tiden diskuteres det hvordan alkohol skal innholds- og helsemerkes. I et forbrukerperspektiv bør vi krav på mer informasjon slik at vi tar, sier Hansen.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter