Det er ikke noe vanlig yrke og jobb ekteparet har. De kan ikke reise bort en helg, de kan ikke ta seg et glass rødvin en lørdagskveld, eller ta seg en uke i varmere strøk.
– Vi vet aldri når barnevernsvakta ringer. Vi har blitt oppringt klokken tre på natten, hvor de har sagt at de er hos oss om ti minutter. Men vi har stort sett to timer på oss, hvor vi enten henter, eller får dem kjørt hjem til oss, sier Thor.
Paret elsker jobben med å være beredskapshjem, men de skulle ønske at betingelsene var bedre.
– Vi er oppdragstakere, eller frilansere i Oslo kommune, siden vi skriver kontrakter for to og to år om gangen. Det betyr at vi mister en masse rettigheter og fordeler som pensjon, feriepenger og forsikringer som faste ansatte i kommune har, sier Bente, og kommer inn på kjernen til at Dagsavisen skriver om dette nå:
– Vi ønsker en fast ansettelse, sier Bente.
Bente og Thor bor i en enebolig i en kommune utenfor Oslo. De vil ikke at vi skal omtale etternavn og adresse av hensyn til barnas anonymitet, og av to pludrende barn. Den ene lekende på gulvet, den andre roer ned på et trygt fang.
Litt skeptiske er de begge når en ny og ukjent person kommer for å hilse på, men snart er de tilbake i leken.
Bente er utdannet sykepleier. I 2003 underskrev hun kontrakt med Oslo kommune om å være beredskapshjem. Fire år etter skrev mannen kontrakt. Hos paret møter vi også tre andre som deler sine erfaringer med å være beredskapshjem.
---
BEREDSKAPSHJEM
- Beredskapshjem er private hjem, som i en kortere periode tar imot barn som av ulike grunner ikke kan bo hjemme.
- Et beredskapshjem skal i barnet trygghet og god omsorg i påvente av at barnevernstjenesten kartlegger hvilke alternativer som finnes for barnets videre omsorgssituasjon.
- Dette er en fulltidsjobb for en voksen i en familie.
- I Oslo betales arbeidsgodtgjørelse tilsvarende en årslønn, også når man ikke har barn boende hos seg.
- Oslo kommune søker etter beredskapshjem med «en trygg, tålmodig og forutsigbar voksen».
Kilde: Oslo kommune/stendi.no
---
Leker og senger
Benter viser rundt, blant annet til stellerommet der en dåpskjole er en del av garderoben de har bygget opp siden 2003. På barnas soverom står det tre senger, til forskjellige aldre.
– Vi vet aldri hvem vi må ta imot, sier hun stille.
– Vi har hatt 63 barn her. Og vi har fortsatt kontakt med mange av dem, sier hun stolt.
Vi har hatt 63 barn her
— Bente, beredskapsmor
I motsetning til fosterhjem, hvor fosterforeldrene selv kan velge hvilket barn de vil ta til seg, vet beredskapshjemmet aldri hva eller hvem de får.
– Vi har flere ganger hentet barn rett fra fødeklinikken, sier Bente og Thor, og husker særlig et barn: Barnet ble født midt i et «skudd», og var ruset og fin da det ble født, men da rusen gikk ut, og abstinensen kom, hadde ikke barnet det bra.
Barn med historie
Barna som kommer til beredskapshjem har oftest en historie et barn ikke skal behøve å oppleve. De kommer gjerne fra hjem preget av rus, vold, alkoholisme, eller rett og slett omsorgssvikt, hvor mor eller far ikke klarer å ta vare på barna.
Andre igjen, ser selv at de ikke makter oppgaven, og ber om at barna kommer i et beredskapshjem. Eller det kan være at omsorgspersonen blir lagt inn på sykehus, og ikke har familie som kan ta seg av barnet. Da må beredskapshjemmene trå til.
[ Advokat om Jehovas vitne-kjennelse: – Sharia-lignende domstoler skal vi ikke ha ]
På jobb døgnet rundt
Å være beredskapshjem er ingen ni til fire jobb. Og det er på mange måter en ensom jobb, uten kolleger rundt deg og noen å sparre med.
Bente og Tor er på jobb døgnet rundt, hverdag som helg, julaften som i påsken og ferietid. Derfor etterlyser de nå mer anerkjennelse fra Oslo kommune for jobben de gjør.
– I motsetning til de statlige beredskapshjemmene, har vi ikke de samme rettighetene som andre ansatte. Og det frustrerer oss, sier Thor.
Vi gjør en viktig jobb, men vi blir ikke verdsatt godt nok
— Geir, beredskapsfar
– Vi gjør en viktig jobb, men vi blir ikke verdsatt godt nok. Ikke har vi de samme pensjons- og forsikringsordningene som fast ansatte i Oslo kommune har. Vi får heller ikke feriepenger etter de samme satsene som fast ansatte. Derfor ønsker vi som er beredskapshjem å bli fast ansatt, legger Geir til.
– Politikerne vet for lite
Som beredskapshjem blir man plassert i lønnstrinn 35, eller 40 om man har relevant utdannelse. Trekker man fra en kompensasjon for manglende tjenestepensjon, er det reelle lønnstrinnet 27. Tjenestepensjon er aldri en del av et lønnstrinn, men kommer utenom.
Så tidlig som i 2010 ble det gjort enkelte forbedringer i avtalene, hvor Stortinget blant annet vedtok en lov om tjenestepensjon for beredskapshjem.
– Vi har en pensjonsgodtgjørelse, men den er innbakt i lønna, og må skattes av. Setter jeg noe i fond, må jeg senere skatte av gevinsten. Så vi blir skattet to ganger, sier Thor.
– Vi skjønner at vi ikke kan få betalt for arbeid døgnet rundt. Men vårt inntrykk er at politikerne fram til nå vet for lite hva det innebærer å være beredskapshjem, sier Thor og Bente, som også savner en fagforening som kan tale deres sak.
[ Svært få bønder klarer seg med inntekt kun fra gården – heller ikke Torill ]
Støtter ordninger for beredskapshjemmene
Høyres Helse- og sosialpolitisk talsperson, Hassan Nawaz, Rødts Maren Rismyhr og Cecilie Lyngby Fra Folkets parti (FNB) har alle tatt til orde for faste ansettelse.
– Vi har funnet løsninger for nordsjøarbeidere og pendlere, så hvorfor skal vi ikke få det til her? spør Maren Rismyhr.
– Nå er ikke jeg noen jurist, men de fagpersonene jeg har snakket med mener at denne dommen ifra Høyesterett ikke står i veien for å finne løsninger. De som har denne jobben skal ikke tape på å ta på seg en så viktig oppgave som det er å være beredskapshjem, sier Rødt-politikeren.
Byråd for oppvekst i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll viser til en høyesterettsdom fra 2013, hvor retten slo fast at beredskapshjem kan ansees som oppdragstakere og ikke faste ansatte.
– Behovet større enn vi skulle ønske
Bystyret ber nå byrådet utarbeide en standardkontrakt for kommunale beredskapshjem i tråd med betingelsene for statens beredskapshjem, slik at kommunale beredskapshjem gis rett til Oslo kommunes tjenestepensjon og dekning av utgifter til yrkesskadeforsikring og oppsigelsesvern.
– Jeg håper byrådet er raske med å følge opp denne marsjordren fra bystyret, og sikrer at Oslo også i fremtiden har tilstrekkelig mange beredskapshjem til å dekke behovet som dessverre er mye større enn vi skulle ønske, sier Hassan Nawaz.
[ Patriarken anklages for å ha tjent enorme summer på sigaretter: Nå vil EU stumpe formuen hans ]