Nyheter

Ordfører: – Fortsatt minst 200 sivile i stålverket i Mariupol

UKRAINA: Det er fortsatt rundt 100.000 sivile igjen i den krigsherjede byen Mariupol. Røde Kors frykter at evakuering kan ta lang tid.

Ordfører Vadym Bojtsjenko sier at minst 200 sivile fortsatt er i det beleirede stålverket Azovstal sammen med soldater, melder Sky News.

FN og Røde Kors jobber med å få i stand evakuering fra stålverket. I løpet av helgen klarte en gruppe på rundt 100 sivile å ta seg ut derfra. Evakueringen gjøres ved hjelp av FN og Røde Kors.

De som har blitt evakuert ble fraktet med busser til byen Zaporizjzja i Ukraina.

Mariupol

– Mange trenger hjelp

Torben Bjørke Henriksen i Norges Røde Kors forteller at det er en pågående operasjon som antageligvis vil vare lenge. Han forteller at det var et nytt evakuerings forsøk på mandag som av ukjent grunn ikke var vellykket.

– Det er en stor og krevende humanitær operasjon å få sivile ut av Mariupol. Det er kraftige kamper inne i byen og fra luften. Kampene har vart lengre i Mariupol enn ellers i Ukraina. Dette gjør at det er mange folk som trenger humanitær hjelp der.

Vanskelig med sikker evakuering

Bjørke Henriksen forteller at de prioriter syke, kvinner og barn i første omgang.

– Hva er viktig for å sikre en trygg og vellykket evakuering?

– Flere forhold må være på plass for å sikre en trygg evakuering. Det kan ikke være kamphandlinger, veiene må være ryddet for miner, og de som skal evakueres og soldatene må være informerte. Vi frykter evakuering vil ta lang tid hvis det ikke kommer avtaler mellom Russland og Ukraina.

Russerne skylder på ukrainske soldater

Det russiske militæret sier tirsdag at de igjen angriper stålverket Azovstal i Mariupol med artilleri og fly, ifølge nyhetsbyrået Ria.

– Det var erklært våpenhvile da sivile skulle evakueres fra stålverkets område. Men ukrainske soldater på fabrikken forsøkte å utnytte situasjonen, heter det i en melding som fredag ble viderebrakt av det statskontrollerte nyhetsbyrået.

Forsvarsdepartementet i Moskva sier at styrker fra den russiske hæren og fra det Russland kaller Donetsk folkerepublikk, har begynt å ødelegge stillingene til de ukrainske styrkene.

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter